Centraal Namibie reisblogs

In de regentijd naar Namibie: ook doen !

RONVANVUGT was er (tot 25 feb 2011) Gepost op 25 aug 124 reacties

Op de vakantiebeurs in de Jaarbeurs trok de man van de Namibie stand een bedenkelijk gezicht toen we vertelden dat we in februari in Namibie zouden zijn. Wij konden niet in een andere periode dus voor ons was het afwachten of alle visioenen van wild en woestijnlandschappen dan nog wel uit zouden komen.....
Even voorbij Windhoek, richting de Kupferbergpas, houdt het asfalt al snel op. Gravelroads vereisen een aangepaste rijstijl: ga je te hard dan lijkt de weg een wasbord, te langzaam schiet niet op. Gemiddeld 50 km/uur gaat prima. Zelden heb je een tegenligger en dus heb je de weg meestal helemaal voor je alleen. Af en toe een duik in een droge rivierbedding, goed het spoor houden en er is niks aan de hand. Nou ja, niks aan de hand....zolang het droog is natuurlijk.
Bij regen gaat het anders; eerst verschijnt er aan de horizon een donkere wolk. Tien minuten later is de zon weg en blijkt de wolk zich precies boven jou te bevinden. Weer 10 minuten later worden de sluisdeuren opengezet. Een enorme hoeveelheid water stort zich boven je uit. Links, rechts, voor of achter is niets meer te zien. De weg veranderd in een rivier, en die droge bedding van net is in 10 of 20 minuten een kolkende rivier waarbij je het waterpeil met het blote oog kunt zien stijgen.
Zelfs met een 4x4 is dan zo'n rivier niet meer door te komen. Dus: eventjes wachten tot het droog is, de zon terug komt en een half uurtje later is het waterpeil ook net zo hard weer aan het zakken en kun je doorrijden... Oponthoud: een uurtje.

Een ander voordeel (...) van de regentijd is de flora. Je kent ongetwijfeld de foto's van dorre uitgestrekte landschappen waar de zandkleur de overhand heeft. Omdat alle toeristen in een jaargetijde naar Namibie gaan waarbij dat de situatie goed weergeeft (en dat is in 10 van de 12 maanden het geval), gelooft men mij vaak niet als ik onze foto's laat zien: giraffes en zebra's en bokken in allerlei soorten en maten in heerlijk sappige, groene weideachtige vlaktes, met uitbundige begroeiing en kleurrijke bloemen. Volop water beschikbaar voor alle dieren, zelfs in het Etosha park. Dus bij de traditionele waterplaatsen, waar iedereen in die eerdergenoemde 10 maanden zijn foto's neemt, is er nu nauwelijks een levend wezen te zien.
Toch hebben we voldoende wildlife gezien, op 1 belangrijke na. Alle olifanten waren ook op vakantie: in Angola. Daar trekken ze n.l. naartoe als er overal voldoende water is, in het droge seizoen komen ze dan weer naar het zuiden afzakken. Wij hebben er dus niet 1 gezien. Enfin, zullen we nog een keertje terug moeten, wat een straf...

Omdat Namibie groot is zijn er ook altijd plekken waar het plaatje wel voldoet aan het stereotype beeld van dorheid. In Solitaire bijvoorbeeld had het tot dat moment nog niet geregend dat jaar, terwijl 2 auto-uurtjes terug het er heel anders uitzag.
Verder is de regentijd een heerlijk rustige tijd omdat er relatief weinig toeristen zijn.
Namibie is een aaneenschakeling van hoogtepunten. En, als je je er een beetje op voorbereid, in elk jaargetijde te doen. Wij hebben een fantastische tijd gehad.

RONVANVUGT Positie 14228 (0 p.) Lid sinds 15-08-2012 Foto's en tips: 5 Blogs: 2 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
deze kun je rustig rijdend in zijn 1e versnelling makkelijk doorkomen, ook met een 2x2.
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

excursie Isla Margarita
0 2
Gepost op 15 augustus
Venezuela Noordkust en eilanden

Reacties bij deze blog

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Mooi verhaal over een van mijn favoriete landen. Moet ik toch nog eens terug..

Jan10e

Door: Jan10e • Geplaatst op

Ook ik heb in 2008 een tocht door Namibie gemaakt in de regentijd. Alleen het uiterste noorden en de caprivi hebben we moeten laten voor wat het is maar verder is de spinternieuwe knalrode ford focus huurauto overal gekomen. Zowel door droge als natte rivierbeddingen... En ik herinner me ook het groen en de bloemetjes. En relatief wat minder wild gezien in Etosha, maar meer dan genoeg hoor. Wij waren er dan ook maar 1 lang dagje. Gaan immers regelmatig in Zuid Afrika ook op safari.

Door: • Geplaatst op

Tip: Gemsbok Reizen is de specialist, die ons een prachtige reis heeft laten maken. Compleet met een uitgebreid reisboek vol informatie, maar toch op ons zelf.

EdwinS

Door: EdwinS • Geplaatst op

Een ander voordeel van de regentijd is dat het mooie verhalen oplevert. :-)

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.