Centraal Namibie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Luipaard

Centraal Namibie,
Namibië


De Luipaard heeft twee namen, namelijk luipaard en panter. Hoe ze heten heeft vooral te maken met waar het dier vandaan komt. Komt het dier uit Afrika, dan noem je het een luipaard, maar komt het dier uit Azië, dan heet het een panter. Maar dit is geen strikte regel (strenge regel) en het kan dus geen kwaad om de namen door elkaar te gebruiken.
Een luipaard is geen paard, en al helemaal niet lui. Waar komt dan toch die gekke naam vandaan?
Het woord luipaard komt van het Franse woord lupard. De Fransen hebben dit woord weer overgenomen van het Latijnse woord voor luipaard: Leo-pardus. We komen dan meteen bij de verklaring voor de naam van luipaarden. Vroeger dachten mensen namelijk dat luipaarden kruisingen waren tussen leeuwen (leo in het Latijn) en panters (in het Latijn: panthera pardus).
Inmiddels weten we dat luipaarden helemaal geen kruisingen zijn tussen leeuwen en panters. Maar de naam is wel gebleven!
Het jachtluipaard is het snelste landdier ter wereld. Dit dier wordt ook wel cheeta genoemd. Om zo snel te kunnen rennen is het lichaam van het jachtluipaard dun, sterk en buigzaam. Het jachtluipaard is overdag actief en leeft alleen of in kleine groepjes. Je kunt het jachtluipaard tegenkomen op de savanne en in struikgebieden.