Cape Cross

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zeehondjes tellen.....

Cape Cross,
Namibië


Toen ik mijn reis naar Namibië aan het plannen was keek ik een aflevering van 3 op reis waarin Chris Zegers Namibië bezocht. Hij ging tijdens deze reis naar Cape Cross en toen ik dat zag wist ik dat ik dat zeker niet wilde missen.

Chris klaagde een beetje over stank maar ach hoe erg kan het wezen toch? Toen we aankwamen waren we al snel uit deze droom verlost, de stank is erg... HEEL ERG! Zodra je de auto uitstapt struikel je al over de zeehonden en als je eenmaal de houten vlonders bereikt hebt zie je pas echt hoeveel zeehonden hier liggen. Volgens de loneley planet liggen er in mei ongeveer 150.000 zeehonden en op het hoogte punt van het broed seizoen in september ruim 250.000!

Het is werkelijk één grote chaos en overal waar we kijken zien we zeehonden. Het strand ligt vol, de vlonders waar wij op lopen liggen vol en zelfs een huisje waar je in kan zitten bedoeld als uitkijkpost ligt vol. De beesten maken een verschrikkelijk kabaal dat het meest te vergelijken is met het geluid van een geit. Dit dan alleen keer 150.000 tegelijk... maar dan toch even over die geur.... Mensen dit is echt geen grapje! Heb je last van een zwakke maag ontbijt dan niet te stevig voordat je hierheen komt want het is echt verschrikkelijk! Er hangt een geur die het best te omschrijven is als een combinatie van plas, poep, kots en rottend vlees. Als je even goed oplet zie je dat dat laatste toch het meest aanwezig is. Overal liggen kleine dode (rottende) zeehondjes die waarschijnlijk door volwassen dieren in de chaos dood gedrukt zijn. Of ze zijn simpelweg hun ouders verloren in de drukte en van de honger gestorven.

Als we 2 dagen later in de Sossusvlei lopen ruik ik nog steeds die verschrikkelijke geur! Wat mij betreft was het ondanks de stank absoluut de moeite waard! Ik kan me niet voorstellen dat er ergens ter wereld meer zeehonden bij elkaar liggen op zo'n toegankelijke plek als Cape Cross!