Cape Cross

'546028' door vulture1960 '546028' door vulture1960

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

Knipoog

vulture1960

Ik stond boven deze kleine schoonheid, ze gaf me een knipoog ! Een enorme kolonie Kaapse pelsrobben bevindt zich in Namibië bij Kaap Kruis. Doorgaans treft men hier zo'n 80.000 dieren aan, maar laat in het voorjaar (november en december) wanneer de jongen worden geboren, kan de populatie groeien tot meer dan 200.000 exemplaren In het vroege voorjaar komen de stieren aan land en verzamelen ze de wijfjes rond zich. Tussen de mannetjes vinden felle gevechten om de wijfjes plaats. In oktober wordt er gepaard en in november en december worden de jongen geboren. Veel jonge robben komen vroeg om het leven. Ze worden doodgedrukt in de menigte, raken hun moeder kwijt, of worden gedood door roofdieren zoals hyena's en jakhalzen.Kaapse pelsrobben voeden zich met vis (70%) en inktvis (20%).

'519009' door vulture1960 '519009' door vulture1960

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

It is just a perfect.

vulture1960

In het jaar 1484 vaart de Portugees Diogo Cão langs de Atlantische kust van Afrika naar het zuiden. Hij is de eerste Europeaan die zo langs de Namibische kust vaart. Zijn ontdekkingsreis eindigt — letterlijk — bij Kaap Kruis. Hij gaat er aan land en plaatst een gedenkteken, een kruis met een inscriptie. De inscriptie luidt: "6684 jaar sinds de schepping van de aarde en 1484 jaar sinds de geboorte van Christus, heeft de illustere Don Juan de opdracht gegeven om hier een teken op te richten aan zijn ridder Diego Cão." Een enorme kolonie Kaapse pelsrobben bevindt zich in Namibië bij Kaap Kruis. Doorgaans treft men hier zo'n 80.000 dieren aan, maar laat in het voorjaar (november en december) wanneer de jongen worden geboren, kan de populatie groeien tot meer dan 200.000 exemplaren In het vroege voorjaar komen de stieren aan land en verzamelen ze de wijfjes rond zich. Tussen de mannetjes vinden felle gevechten om de wijfjes plaats. In oktober wordt er gepaard en in november en december worden de jongen geboren. Veel jonge robben komen vroeg om het leven. Ze worden doodgedrukt in de menigte, raken hun moeder kwijt, of worden gedood door roofdieren zoals hyena's en jakhalzen.Kaapse pelsrobben voeden zich met vis (70%) en inktvis (20%).

'491511' door WKerkhof '491511' door WKerkhof

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

Zeeleeuw

WKerkhof

Tussen al die duizenden zeeleeuwen die bij Cape Cross op het strand liggen valt er altijd wel iets te beleven. De meeste liggen heerlijk te slapen, deze was waarschijnlijk net wakker

'457882' door chateau '457882' door chateau

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

Jeuk.

chateau

Bij Cape Cross bevindt zich een zeehondenkolonie van duizenden exemplaren. Over een speciaal aangelegde boardwalk kun je de dieren heel goed observeren. Zo ook deze zeehond die zich toch eens even achter de oren moest krabben.

'497966' door Guidowater '497966' door Guidowater

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

Zeehondjes tellen....

Guidowater

Toen ik mijn reis naar Namibië aan het plannen was keek ik een aflevering van 3 op reis waarin Chris Zegers Namibië bezocht. Hij ging tijdens deze reis naar Cape Cross en toen ik dat zag wist ik dat ik dat zeker niet wilde missen. Chris klaagde een beetje over stank maar ach hoe erg kan het wezen toch? Toen we aankwamen waren we al snel uit deze droom verlost, de stank is erg... HEEL ERG! Zodra je de auto uitstapt struikel je al over de zeehonden en als je eenmaal de houten vlonders bereikt hebt zie je pas echt hoeveel zeehonden hier liggen. Volgens de loneley planet liggen er in mei ongeveer 150.000 zeehonden en op het hoogte punt van het broed seizoen in september ruim 250.000! Het is werkelijk één grote chaos en overal waar we kijken zien we zeehonden. Het strand ligt vol, de vlonders waar wij op lopen liggen vol en zelfs een huisje waar je in kan zitten bedoeld als uitkijkpost ligt vol. De beesten maken een verschrikkelijk kabaal dat het meest te vergelijken is met het geluid van een geit. Dit dan alleen keer 150.000 tegelijk... maar dan toch even over die geur.... Mensen dit is echt geen grapje! Heb je last van een zwakke maag ontbijt dan niet te stevig voordat je hierheen komt want het is echt verschrikkelijk! Er hangt een geur die het best te omschrijven is als een combinatie van plas, poep, kots en rottend vlees. Als je even goed oplet zie je dat dat laatste toch het meest aanwezig is. Overal liggen kleine dode (rottende) zeehondjes die waarschijnlijk door volwassen dieren in de chaos dood gedrukt zijn. Of ze zijn simpelweg hun ouders verloren in de drukte en van de honger gestorven. Als we 2 dagen later in de Sossusvlei lopen ruik ik nog steeds die verschrikkelijke geur! Wat mij betreft was het ondanks de stank absoluut de moeite waard! Ik kan me niet voorstellen dat er ergens ter wereld meer zeehonden bij elkaar liggen op zo'n toegankelijke plek als Cape Cross!

'518800' door corriedewinter '518800' door corriedewinter

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

Robbencrèche bij Cape

corriedewinter

De Portugees Diego is in 1484 de eerste Europeaan die langs de Atlantische kust van Afrika naar het zuiden vaart. Zijn ontdekkingsreis eindigt bij Cape Cross, 100 kilometer ten noorden van Swakopmund. Hij gaat er aan land en plaatst een gedenkteken, een kruis met een inscriptie. Bij Cape Cross is een enorme kolonie pelsrobben te zien en te ruiken, hoewel ik dat laatste nog wel mee vond vallen. De Cape pelsrobben (Arctocephalus pusillus pusillus) zijn de grootste van 's werelds negen soorten pelsrobben. Er zijn veel kleintjes geboren, dus het is een enorme drukte van zogende robben en jakhalzen die proberen een kleintje te verschalken.Dit kleintje zit goed verstopt tussen de moeders, maar hij heeft het toch niet zo naar zijn zin omdat zijn moeder weg is. Het verbaast me altijd dat ze elkaar weer zo snel weten te vinden.

'450953' door chateau '450953' door chateau

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

Luieren op Cape Cross

chateau

Cape Cross ligt op 115 kilometer ten noorden van Swakopmund. Hier bevindt zich een enorme kolonie oorrobben. Hun aantal varieert tussen de 80.000 en 100.000 dieren. Je loopt a.h.w. gewoon tussen de robben door op een speciaal aangelegde boardwalk. Nadat je vertrokken bent hangt de stank nog een tijdje om je heen in de auto.

'511269' door vulture1960 '511269' door vulture1960

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

Pelsrobben op Cape...

vulture1960

Cape Cross is zeker een bezoeken waard. Ten eerste voor de pels robben. Er zit daar een hele kolonie. Je ziet ze spelend, slapend, vechtend, op zoek naar moeders. Indrukwekkend om er zoveel te zien. Je mag het strand niet op. Dus er is een loopbrug gemaakt waarover je kunt wandelen en de robben bekijken. In de 2e plaats ga je daar naartoe om het kruis, het zijn er 2, te zien die daar door ontdekkingsreiziger Diogo Cão geplaatst is. Dit werd als baken gebruikt door de zeereizigers op weg naar Kaap de Goede Hoop.

'460793' door Graaf '460793' door Graaf

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

The Big Sleep

Graaf

De titel van deze film "The Big Sleep" (een Amerikaanse film noir uit 1946, Philip Marlowe, detective), vond ik op deze pelsrobben wel van toepassing. Het grootste deel van deze kolonie ligt te slapen.

'495812' door WKerkhof '495812' door WKerkhof

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

Overal zeeleeuwen

WKerkhof

Bij Cape Cros vind je een enorme kolonie zeeleeuwen! Je ruikt ze al wanneer je de auto uitstapt, maar ze zien is overweldigend. Vanaf een loopbrug loop je langs deze mooie dieren en kun je genieten van hun luiigheid, speelsheid en ruziënde momenten. Jong en oud, allemaal door elkaar! Graag even vergroten

'503827' door kellybaetsen '503827' door kellybaetsen

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

Cape Cross

kellybaetsen

Vandaag bezoeken we Cape Cross, waar een chaotische kolonie van tienduizenden (ongeveer 75.000!!!) pelsrobben op het land voor een geweldige herrie zorgt. Op de drukste periodes liggen er wel 200.000 pelsrobben tegelijk! Vooral in oktober is het een drukte van belang als het paringsseizoen aanbreekt. De mannetjes onder elkaar bevechten hun eigen territorium op leven en dood. Nadat het vrouwtje bevrucht is geraakt, duurt het vier maanden voordat het embryo tot ontwikkeling komt, waarna de zwangerschap nog acht maanden duurt. De jonge zeehonden komen meestal in november en december ter wereld en deze geboortegolf duurt meestal zo'n 34 dagen. Deze jonge dieren zijn erg kwetsbaar voor aanvallen van roofdieren, voornamelijk jakhalzen. Deze roofdieren zie je ook regelmatig rondom de kolonie en zijn altijd op zoek naar een (makkelijke) prooi. Regelmatig zul je een jakhals betrappen op het doden van een jong...zielig...maar dat is nou eenmaal de natuur. Zodra we op de parkeerplaats arriveren, is het een drukte van jewelste en dan heb ik het niet over toeristen. De penetrante visgeur dringt diep door...echt heel erg smerig! Ik sla mijn sjaal over mijn neus zodat ik even kan acclimatiseren. Overal liggen of schuifelen zeehonden en het kabaal is serieus oorverdovend. Ik heb nog nooit zoveel zeehonden bij elkaar gezien. Er is een speciale boardwalk aangelegd zodat je veilig langs de zeehonden kunt wandelen. Deze moet je wel eerst veilig bereiken...en dat valt niet mee. Menig toerist trekt een sprintje richting het poortje met een schuifelende zeehond in zijn kielzog...zo ook wij. Ik ben blij de boardwalk te hebben bereikt en achter het poortje staan tweetal zeehonden luid te schreeuwen. Helaas jongens...poortje dicht. Overal, maar dan ook overal liggen zeehonden...duizenden! Alles schreeuwt door elkaar, er wordt gevochten, gezwommen, geslapen en nog veel meer. Ik begin aan de stank te wennen en mijn camera maakt overuren. Ik vind het geweldig!

'457007' door Graaf '457007' door Graaf

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

Robbenkolonie

Graaf

Bij Cape Cross ligt de grootste pelsrobbenkolonie. Nu zijn het nog zo’n 10-20.000 dieren, vroeger toen het ontdekt werd waren het er wel 10x zoveel, maar ze werden gejaagd vanwege hun huid, vet en de guano.

'461156' door twalia '461156' door twalia

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

Lekker warm

twalia

Een grote kolonie zeehonden is te vinden bij Cape Cross. Het is daarmee een leuke tussenstop op de weg tussen Swakopmund en Twyfelfontein. Het is grappig om te zien hoeveel zeehonden op een paar stenen passen. Ze liggen op elkaar en tegen elkaar aan. Lekker warm dus!

'522359' door vulture1960 '522359' door vulture1960

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

Snuitje

vulture1960

Een enorme kolonie Kaapse pelsrobben bevindt zich in Namibië bij Kaap Kruis. Doorgaans treft men hier zo'n 80.000 dieren aan, maar laat in het voorjaar (november en december) wanneer de jongen worden geboren, kan de populatie groeien tot meer dan 200.000 exemplaren In het vroege voorjaar komen de stieren aan land en verzamelen ze de wijfjes rond zich. Tussen de mannetjes vinden felle gevechten om de wijfjes plaats. In oktober wordt er gepaard en in november en december worden de jongen geboren. Veel jonge robben komen vroeg om het leven. Ze worden doodgedrukt in de menigte, raken hun moeder kwijt, of worden gedood door roofdieren zoals hyena's en jakhalzen.Kaapse pelsrobben voeden zich met vis (70%) en inktvis (20%).

'460226' door WKerkhof '460226' door WKerkhof

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

Bekvechten

WKerkhof

Tussen al die duizenden zeeleeuwen die bij Cape Cross op het strand liggen valt er altijd wel iets te beleven. De meeste liggen heerlijk te slapen, maar deze waren aan het bekvechten. Zou het een echtelijke ruzie zijn, of kreeg ze een lief kusje?

'455430' door chateau '455430' door chateau

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

Spiegeloog.

chateau

Op Cape Cross kun je de duizenden zeehonden van heel dichtbij bekijken als je de speciaal aangelegde boardwalk gebruikt. In het oog van deze zeehond is het hekwerk van die boardwalk terug te zien.

'451158' door chateau '451158' door chateau

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

Cape Cross 2

chateau

Een machtig mooi gezicht om duizenden zeehonden bij elkaar te zien. Des te leuker is het om de kolonie eens te doorzoeken en individuele zeehonden vast te leggen. Deze twee lijken ruzie te hebben over wie op de rots mag gaan liggen. Of misschien wisselen ze gewoon het laatste nieuws uit.

'512961' door Gerk '512961' door Gerk

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

Alleen maar...zeehond

Gerk

Volgens de Lonely Planet leven bij Cape Cross tussen de 200 en 250 duizend zeehonden. Je vraagt je dan af hoe zal zo'n grote kolonie eruit zien? Wij hadden er in ieder geval geen beeld bij. Totdat we bij Cape Cross aankwamen en uit onze auto stapten. Wat een stank en een herrie! Overal waar je kijkt, echt overal, zie je zeehonden liggen! Op elkaar, over elkaar, op het zand, de rotsen en in zee liggen en zwemmen de zeehonden. Hier tussendoor proberen de jonge zeehonden hun moeders terug te vinden. Het gehuil van de baby zeehonden, de reacties van de moeders, het chagrijnige geblaf als een zeehond over een ander heen kruipt en het onderling geruzie zorgt voor een herrie die je niet kunt voorstellen. Een hele bijzondere ervaring om mee te maken!

'447830' door agrotewal '447830' door agrotewal

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

Een horizon vol robbe

agrotewal

De kolonie robben op Cape Cross is wereldberoemd. De kolonie kan bestaand uit meer dan 80 000 robben en is één van de grootste robbenkolonie ter wereld. Ik vond het bijzonder om een hele horizon vol robben te zien. De stank nam graag ik voor lief en viel mij best mee.

'514578' door travelbag '514578' door travelbag

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

Zeeleeuwen

travelbag

Tijdens je safari in Namibië moet je Cape Cross even aandoen. het ligt ongeveer 46 km van Henties Bay. Je vindt er vele honderden zeehonden en de aanblik, het kabaal en de geur zullen je altijd bij blijven. Je moet er entree voor betalen, maar dat vond ik wel de moeite waard. Tijdens mijn bezoek kon je op redelijk gepaste afstand van de dieren komen.

'502568' door Graaf '502568' door Graaf

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

Dringen

Graaf

Dit is bij Cape Cross, waar de grootste pelsrobbenkolonie ligt. Nu zijn er nog zo’n 10-20.000 dieren, vroeger toen het ontdekt werd waren het er wel 10x zoveel, maar ze werden gejaagd vanwege hun huid, vet en de guano. Bij het uitzichtpunt over deze kolonie is een klein infocentrum waar je wat artikelen van pelsrobbenhuid kunt kopen (geen gejaagde dieren, maar een natuurlijke dood gestorven), hoeft niet, maar kun je wel even voelen hoe geweldig zacht die pels is.

'454982' door Ellen69 '454982' door Ellen69

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

Baby Pelsrob

Ellen69

Nu ik toch met de zeerobben bezig ben; nog eentje, maar dan een baby pelsrob, bij Cape Cross. De kleintjes en volwassenen tuimelen heel schattig voortdurend over elkaar terwijl ze hun weg zoeken tussen de vele andere pelsrobben die zich hier verzamelen. Akelig weetje: op vrijdag is het robbenreservaat gesloten voor bezoekers, op die dag worden zowel kleintjes als volwassen robben gedood, zeer omstreden weliswaar maar het gebeurt nog wel. Dit omwille van hun vacht en vlees.

'519547' door vulture1960 '519547' door vulture1960

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

Strijd

vulture1960

Hoe gaat het er aan toe in de robben kolonie. De meesten liggen te slapen. Er zijn wat jongen die piepend hun moeder proberen te vinden. En er zijn mannetjes die strijden. Dat is mooi om naar te kijken. Er wordt af en toe fors gebeten. Dat kun je ook wel aan de tanden zien! Deze 2 waren een minuut of 10 aan het vechten! De zwakste drop af de zee in Een enorme kolonie Kaapse pelsrobben bevindt zich in Namibië bij Kaap Kruis. Doorgaans treft men hier zo'n 80.000 dieren aan, maar laat in het voorjaar (november en december) wanneer de jongen worden geboren, kan de populatie groeien tot meer dan 200.000 exemplaren In het vroege voorjaar komen de stieren aan land en verzamelen ze de wijfjes rond zich. Tussen de mannetjes vinden felle gevechten om de wijfjes plaats. In oktober wordt er gepaard en in november en december worden de jongen geboren. Veel jonge robben komen vroeg om het leven. Ze worden doodgedrukt in de menigte, raken hun moeder kwijt, of worden gedood door roofdieren zoals hyena's en jakhalzen.Kaapse pelsrobben voeden zich met vis (70%) en inktvis (20%).

'436994' door PleunGroeneveld '436994' door PleunGroeneveld

NamibiëCape Cross

NamibiëCape Cross

Lekker samen

PleunGroeneveld

Als je naar Namibie gaat moet je zeker ook naar Cape Cross het is de plek waar een grootte zeehonden kolonie zit. De geur komt je je tegemoet als je de auto uitstapt maar het is prachtig om te zien.Echt honderden bij elkaar, maar deze 2 hadden zich even afgezonderd zodat ik ze even goed kon vast leggen.Het was onze eerste ervaring met zeehonden in het wild.