Bushmenland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bezoek aan de San (bushmen)

Bushmenland,
Namibië


Wat onze reis door Namibie extra speciaal maakte, was ons bezoek aan de San, ofwel de bosjesmannen, samen met Jorn, gids en eigenaar van de Fiume Lodge nabij Grootfontein. Hij is geboren en opgegroeid op een boerderij nabij Grootfontein en heeft als kind, al spelende met de lokale kinderen, de klik-klak taal van de San geleerd. Nu is hij een van de twee blanke Namibiers die in de eigen taal van de San kan communiceren met ze en dit op een ontzettend hilarische en respectvolle manier doet. We zijn een dag met hem op stap geweest naar een San community 150km verwijderd van de bewoonde wereld rondom Grootfontein. Het was laagseizoen en ons bezoek was niet aangekondigd. Toen we aan kwamen rijden in de 4x4 kwam de vrouwen al joelend uit hun hutten. Al zittende onder een boom hebben de dorpsbewoners ons laten zien hoe ze jachtwerktuigen en sieraden maken, hoe ze jagen, wat ze eten en welke traditionele dansen ze hebben. Tijdens de bushwalk door het struikgewas van de Kalahari woestijn liet de dorpsoudste (die niet boven de 1,50m uit kwam) ons de waarde van de natuur zien. Daadwerkelijk elk plantje heeft wel een medicinale of voedingswaarde. Hoewel ik eerst dacht 'hoe kunnen die mensen hier in godsnaam leven' durfde ik uiteindelijk bijna niet meer rond te lopen bang om met m'n grote schoenen hun rijke natuur te verwoesten.
De enorm vriendelijke en vreedzame San en de vertalingen en aanvullende verhalen van Jorn over de historie van dit volk, maakten dit een onvergetelijke interessante dag.

Daarnaast is de Fiume Lodge overigens een prachtige lodge met mooie ruime kamers en heerlijk eten! Zeker een stopover waard.