Bushmenland

'334880' door corriedewinter '334880' door corriedewinter

NamibiëBushmenland

NamibiëBushmenland

Gelukkige familie?

corriedewinter

We zijn in het land van de San (bosjesmannen), de eerste bewoners van Namibië. De San hebben het niet makkelijk. Deze generatie wordt uit de oorspronkelijke omgeving gehaald en in dorpen gehuisvest. Hier zie je moeder en dochter van een gezin met vier kinderen dat 'geluk'heeft gehad. Zij mochten zich vestigen in een rotsachtig gebied waar tekeningen van hun voorouders te zien zijn. Ze kunnen dus leven op traditionele wijze, hoewel ze wel toeristen moeten toelaten.

'518687' door corriedewinter '518687' door corriedewinter

NamibiëBushmenland

NamibiëBushmenland

San op zoek naar wild

corriedewinter

Na ons bezoek aan de Sanfamilie die ons heeft laten zien hoe zij leven, kijk ik om en zie dat de vader met zijn pijl en boog op de rotsen is geklommen om nog wat wild te zoeken. Hij heeft wel iets geschoten, maar het gif aan de pijlen is niet zo effectief, het verlamt de dieren langzaam, zodat ze nog een heel eind kunnen doorlopen of –vliegen. Hoewel het moeilijker is om aan voedsel te komen, leven de San het liefst op traditionele wijze. Alles beter dan uit je de oorspronkelijke omgeving gehaald worden en in een dorp te worden gehuisvest. Hoewel ze af en toe wel toeristen moeten rondleiden, heeft de familie dus geluk gehad.

'518637' door corriedewinter '518637' door corriedewinter

NamibiëBushmenland

NamibiëBushmenland

Op jacht met de San

corriedewinter

Deze man behoort bij de San,of bosjesmannen, een van de oorspronkelijke bevolkingsgroep van Namibië, die leeft van jagen en verzamelen. Hij heeft zich met zijn gezin gevestigd in een gebied waar rotstekeningen van zijn voorouders voorkomen. Toen wij er waren, woonde hij daar permanent, maar het kan heel goed zijn dat hij nu in een dorp woont en alleen excursies doet. Onze chauffeur, ook een San, brengt ons via een hobbelige weg naar het gebied. Na de uitleg van de betekenis van de rotstekeningen van vooral dieren, demonstreert de man zijn jachtkunst. Hij schiet in een mum van tijd een konijn met zijn in gif gedoopte pijl. Het gif is een soort smeersel dat hij maakt van larven en poppen van bepaalde kevers. Het geraakte dier wordt erdoor verlamd. Later lopen we nog mee naar het familiehuis, een hut van riet waar de jager het smeersel laat zien.

'299114' door corriedewinter '299114' door corriedewinter

NamibiëBushmenland

NamibiëBushmenland

Hoe de zebra aan zijn

corriedewinter

Dit San (Bushman) jongetje woont in een gebied vlakbij de rotstekeningen van zijn voorvaderen. Zijn vader heeft hem vast dit verhaal verteld: Toen de aarde jong was, was het land heet en droog. Er waren maar een paar waterplaatsen in de woestijn. Bij zo’n waterplaats hield een egoïstische baviaan de wacht, die verklaarde dat het water van hem was. s’ Nachts stak hij een vuur aan, zodat hij ook dan zijn water kon beschermen. Op een dag kwam een zebra, die een spierwitte jas aan had, zijn dorst lessen. Al gauw waren de baviaan en de zebra in een gevecht verwikkeld. Ze rolden over de grond en uiteindelijk gaf de zebra de baviaan zo’n enorme schop, dat hij over de drinkplaats heen vloog en op de rotsen terecht kwam. De zebra wankelde, verloor zijn evenwicht en stapte achteruit in het vuur. De brandende takken vlogen tegen zijn witte mantel en lieten strepen achter. De zebra rende de vlakte op, waar hij sindsdien is gebleven. De baviaan was met een enorme klap in de koppies op zijn billen terechtgekomen. Zijn achterwerk is altijd rood en kaal gebleven en de baviaan is nog net zo egoïstisch als vroeger.

'140208' door Ahasverus '140208' door Ahasverus

NamibiëBushmenland

NamibiëBushmenland

Vedelmuziek bij de...

Ahasverus

nooit zag ik een volk meer plezier maken

'320185' door corriedewinter '320185' door corriedewinter

NamibiëBushmenland

NamibiëBushmenland

Bij de San, Pas op...

corriedewinter

Dit San meisje woont op de plaats waar haar voorouders rotstekeningen hebben achtergelaten. Daarnaast worden verhalen met levenslessen doorgegeven. Dit verhaal waarschuwt dat alles een keer uitkomt! Heiseb de tovenaar was bevriend met Ikaamaegab, een raar figuur met ogen in zijn tenen. Heiseb wist hier niets van. Op een dag vroeg Heiseb Ikaamaegab met hem mee te gaan om wilde aardappelen te zoeken. Het was een vreemde tocht, want Ikaamaegab moest steeds zijn voeten optillen om te zien waar hij liep. Natuurlijk vond hij geen aardappelen, maar deed in plaats daarvan dikke vette wortels in zijn tas. ’s Avonds werd een kampvuur aangestoken en de aardappelen werden in de as gelegd. Ikaamaegab zei dat hij zijn voeten wilde warmen en schoof dichterbij om de aardappelen beter te kunnen zien. Maar Heiseb had hem door. “Kom’ zei hij, “ik zal je voeten even warmen” en hij gooide hete kolen en as over de voeten van Ikaamaegab. Met een kreet van pijn sprong deze op, rende naar een poel dichtbij en sprong erin om zijn brandende ogen te koelen. Hij had niet gezien dat de poel diep was en hij verdronk. De gemene Heiseb at in zijn eentje de aardappelen op.

'314789' door corriedewinter '314789' door corriedewinter

NamibiëBushmenland

NamibiëBushmenland

Wij vinden onze weg..

corriedewinter

We zijn in het land van de San, de eerste bewoners van Namibië. Het gezin dat naar ons toe komt lopen, heeft zich in dit gebied gevestigd, in een rotsachtig gebied waar tekeningen van hun voorouders te zien zijn. De San hebben het niet makkelijk. Deze generatie wordt uit de oorspronkelijke omgeving gehaald en in dorpen gehuisvest. Dit gezin heeft 'geluk' . Zij kunnen leven op traditionele wijze, hoewel ze wel toeristen in hun gebied moeten toelaten.

'300925' door karinanne '300925' door karinanne

NamibiëBushmenland

NamibiëBushmenland

Boesman, sossusvlei

karinanne

Boesman in de sossesvlei, Namibië. Met Frans maken we een prachtige tocht door de vlei. Frans weet ons alles te vertellen over het onstaan van de vlei. Hij weet alles te vertellen over de dieren die er leven. Hij weet waar alle diertjes zich onder het zand bevinden en toont ons op zijn manier dit mooie exemplaar. Na zijn show stopt hij het diertje weer terug in het zand waar het zich verder ingraaft.

'260473' door corriedewinter '260473' door corriedewinter

NamibiëBushmenland

NamibiëBushmenland

Het land van de San

corriedewinter

De San,of bosjesmannen, hebben het moeilijk, omdat ze steeds minder middelen van bestaan hebben. Daarom trekken ze naar de gebieden waar iets te verdienen valt, bijvoorbeeld in de buurt van rotstekeningen die eeuwen geleden door hun voorouders gemaakt zijn. Deze tekeningen werden gebruikt voor rituelen, maar ook om de kinderen diersporen te leren herkennen. Op deze foto zie je een Sanfamilie, die hier net is komen wonen: vader, moeder en drie kinderen. Het is de eerste keer dat deze familie opgezocht wordt, want de weg naar hun woning is zeer slecht begaanbaar. De hele familie komt ons halen. Vader demonstreert het vuurmaken, hij laat zijn eigengemaakte verf zien en hij rookt een pijpje met eigen tabak. We kijken naar de in gif gedoopte pijlpunten en in een mum van tijd schiet vader een vogel.

'415844' door corriedewinter '415844' door corriedewinter

NamibiëBushmenland

NamibiëBushmenland

Op bezoek bij de San

corriedewinter

De San,of bosjesmannen, hebben het moeilijk, omdat ze steeds minder middelen van bestaan hebben. Ze kunnen vaak niet meer jagen in de Nationale parken en moeten verhuizen.De meeste mensen worden in dorpen gehuisvest, waar ze het absoluut niet naar hun zin hebben. Sommigen hebben geluk, want ze kunnen naar een gebied waar iets te verdienen valt, bijvoorbeeld in de buurt van rotstekeningen die eeuwen geleden door hun voorouders gemaakt zijn. De enige voorwaarde is dat ze toeristen toelaten. Op deze foto zie je een Sanfamilie, die hier net is komen wonen: vader, moeder en vier kinderen. Het is de eerste keer dat deze familie opgezocht wordt; de weg naar hun woning is nog zeer slecht begaanbaar. De familie is nog erg verlegen als wij komen en kijkt ernstig toe als vader demonstreert hoe hij vuur maakt en ons uitlegt wat de rotstekeningen betekenen (zie eventueel mijn andere foto's) Als we weggaan maak ik deze foto. Je ziet moeder lachen; ze is zichtbaar opgelucht dat het bezoek goed is gegaan.

'416085' door corriedewinter '416085' door corriedewinter

NamibiëBushmenland

NamibiëBushmenland

Vuur maken

corriedewinter

Deze man behoort bij de San, een oorspronkelijke bevolkingsgroep uit Namibie, die leeft van jagen en verzamelen. Hij heeft zich met zijn gezin gevestigd in een gebied waar rotstekeningen van zijn voorouders voorkomen. Hij heeft ons uitgelegd wat ze betekenen en hij laat ons zien hoe hij nu leeft. Hier laat hij zien hoe hij vuur maakt. Hij draait met een stokje razendsnel in een droog hoopje gras, dat door de wrijving vlam vat. Hij moet wel blazen om het vuur aan de gang te houden, maar het lukt prima. Een van zijn kinderen mag het ook proberen, maar die krijgt het niet voor elkaar.

'249284' door huubverbeek '249284' door huubverbeek

NamibiëBushmenland

NamibiëBushmenland

Verlegen

huubverbeek

Je wordt er toch wel een beetje verlegen van als zo'n blanke met een camera voor je neus staat.Gelukkig vond dit meisje wel steun bij haar broertje (die niet minder verlegen was).Wat zijn het toch aandoenlijke mensen deze San.

'368198' door corriedewinter '368198' door corriedewinter

NamibiëBushmenland

NamibiëBushmenland

Ontmoeting met de San

corriedewinter

De chauffeur rijdt zigzaggend om de de kuilen in de weg ontwijken. We zijn op weg naar een Sanfamilie, die zich pas heeft gevestigd in het rotsachtige gebied waar tekeningen van hun voorouders te zien zijn. Ze kunnen, in tegenstelling tot anderen, die in dorpen gehuisvest zijn, op traditionele wijze leven. De regering heeft wel bepaald dat ze toeristen moeten toelaten. De familie brengt ons naar de rotsen en vader wijst de vervaagde tekeningen van o.a. antilopes aan, die er heel anders uitzien dan de tatoeage van een olifant op zijn been. Voor de kinderen is het allemaal nog nieuw; ze kijken net zo geboeid als wij als vader vuur probeert te maken. Gelukkig is het materiaal goed droog, zodat hij een pijpje kan opsteken. Moeder maakt prachtige sieraden die we willen kopen, maar ze weet de waarde van het geld niet. Gelukkig helpt onze chauffeur haar op weg, zodat ze een redelijk bedrag krijgt.

'415865' door corriedewinter '415865' door corriedewinter

NamibiëBushmenland

NamibiëBushmenland

Het hoofd van de...fa

corriedewinter

Deze man behoort bij de San, een oorspronkelijke bevolkingsgroep van Namibie, die leeft van jagen en verzamelen. Hij heeft zich met zijn gezin gevestigd in een gebied waar rotstekeningen van zijn voorouders voorkomen. Hij heeft ons uitgelegd wat ze betekenen en hij laat ons zien hoe hij nu leeft. Hij draagt zelfgemaakte kettingen, die zijn vrouw later zal verkopen. Nu nog niet, want deze kettingen zijn familiebezit. Het valt me op dat hij wel zijn inentingen heeft gehad, in ieder geval die tegen pokken.

'349209' door corriedewinter '349209' door corriedewinter

NamibiëBushmenland

NamibiëBushmenland

Net verhuisd

corriedewinter

We zijn in het land van de San (bosjesmannen), de eerste bewoners van Namibië. De San hebben het niet makkelijk. Deze generatie wordt uit de oorspronkelijke omgeving gehaald en in dorpen gehuisvest. Hier zie je de familie: vader, moeder en vier kinderen die 'geluk' heeft gehad. Zij mochten zich vestigen in dit rotsachtige gebied waar tekeningen van hun voorouders te zien zijn. Ze kunnen dus leven op traditionele wijze, hoewel ze wel toeristen moeten toelaten. De familie reageerde nog wat onwennig op ons, want ze waren pas verhuisd. Moeder maakte prachtige sieraden die we wilden kopen, maar ze wist de waarde van het geld niet. Gelukkig hielp onze chauffeur (van een nabijgelegen boerderij) haar op weg, zodat ze toch een redelijk bedrag kreeg.

'249340' door louisepeters '249340' door louisepeters

NamibiëBushmenland

NamibiëBushmenland

Filmlocatie

louisepeters

De meest gefotografeerde bomen van Namibië: de dode bomen in de Deathvlei. Dit landschap heeft als locatie gediend voor de opnamen van de film 'The Cell', met o.a. Jennifer Lopez in de hoofdrol.

'327115' door Emma03 '327115' door Emma03

NamibiëBushmenland

NamibiëBushmenland

Kameleon Bushmanland

Emma03

Op een verlaten weg in Bushmanland steekt deze kameleon over. Hij verkleurt van oranje naar geel/groen en maakt zich groot: hij is niet zo blij met onze overweldigende aandacht! Zijn ene oog is gericht op mij, zijn andere op mijn man. Na een 'fotosessie' laten we hem weer met rust.

'453063' door Esthers '453063' door Esthers

NamibiëBushmenland

NamibiëBushmenland

Bushmen dans

Esthers

Na een dag mee op jacht te zijn geweest met de bosjes mannen mogen we meegenieten van zang en dans bij het kampvuur met het hele dorp. We hebben deze bijzondere mensen ontmoet in de buurt van Tsumkwe in het noord-oosten van Namibie in 2004. Een onvergetelijke ervaring.

'300722' door Sven1970 '300722' door Sven1970

NamibiëBushmenland

NamibiëBushmenland

Ju/'hoansi Vrouw

Sven1970

De Ju/'hoansi Bushmen leven in het dorp //Nhoq'ma dat deel uit maakt van het Nyae Nyae Conservancy in de Kalahari. Al is het waarschijnlijk een illusie te denken dat de vele antropologen, kameraploegen en toeristen die het dorp bezoeken geen impact zullen hebben, leven de Ju/'hoansi vooralsnog een traditioneel jagers/verzamelaars bestaan, en bezitten ze als een van de weinigen nog traditionele jachtrechten in het omringende savanne.

'358012' door corriedewinter '358012' door corriedewinter

NamibiëBushmenland

NamibiëBushmenland

Gelukkig weer alleen

corriedewinter

We zijn in het land van de San (bosjesmannen), de eerste bewoners van Namibië. De San hebben het niet makkelijk. Deze generatie wordt uit de oorspronkelijke omgeving gehaald en in dorpen gehuisvest. Hier zie je de jongste dochter van een gezin met vier kinderen (twee jongens, twee meisjes) dat 'geluk' heeft gehad. Zij mochten zich vestigen in een rotsachtig gebied waar tekeningen van hun voorouders te zien zijn. Ze kunnen dus leven op traditionele wijze, hoewel ze wel twee maal per week toeristen moeten toelaten. Ik heb al meer foto's van dit gezin geplaatst. Dit meisje hield zich steeds wat afzijdig, ze moest echt wennen aan haar nieuwe omgeving en aan die vreemde blanke mensen die haar voor de eerste keer kwamen bezoeken. De sieraden die ze draagt zijn door haar moeder en oudere zusje gemaakt. De kettingen naast haar zijn voor de verkoop.

'140328' door eilandje '140328' door eilandje

NamibiëBushmenland

NamibiëBushmenland

Dansende oma

eilandje

's Avonds worden we door de San op een "Healing Dance" getracteerd, het is een voorsteling, geen echte - want dat doen ze alleen als er iemand van het dorp ziek is. Maar ze gaan er wel in op en maken veel plezier, zelfs deze oma dans mee!

'322993' door corriedewinter '322993' door corriedewinter

NamibiëBushmenland

NamibiëBushmenland

Southern yellow-bille

corriedewinter

Toen ik deze vogel voor de eerste keer zag, kon ik nog net mijn mond houden. Wat een prachtig dier! De zuidelijke Geelsnavel Neushoornvogel (Tockus leucomelas) of Tokkie Tokkie is bijna endemisch in Zuidelijk Afrika, dus ook in Namibië. Hij leeft op de Savanne tussen Acacia’s en loofbomen. De vogels zoeken hun voedsel dat bestaat uit kleine dieren, fruit en zaden, vooral op de grond. Hij maakt een nest in bestaande boomholtes, ongeveer 0.75-12 m boven de grond. Het vrouwtje smeert de ingang dicht met haar eigen poep. Zij broedt ook op de 3 à 4 eieren, die na 24 dagen uitkomen. Het mannetje sleept voedsel aan, het vrouwtje verlaat het nest niet. De jongen blijven 42-47 dagen in het nest en daarna blijven ze nog een paar dagen in de buurt totdat ze sterk genoeg zijn om met hun ouders voedsel gaan zoeken.

'431660' door Joseetje '431660' door Joseetje

NamibiëBushmenland

NamibiëBushmenland

Paringsdans

Joseetje

Na ons bezoek aan de Bushmen in Oost Namibie liepen we toevallig langs een boom met deze prachtig felgekleurde sprinkhanen. Ze waren zo druk bezig dat ze zich gelukkig niet stoorden aan ons en de camera. Binnenkort zal Namibie vast een hoop mooie kleine groene sprinkhaantjes rijker zijn :)

'212931' door hansslieker '212931' door hansslieker

NamibiëBushmenland

NamibiëBushmenland

Duinen in de...Sossus

hansslieker

''s Werelds grootste duinen zijn te vinden in de Sossusvlei aan de westkust van Namibie. Sommige exemplaren reiken tot 300 meter hoogte. Door de aanhoudende wind, wisselend tussen zeewind en landwind, verplaatsen de duinen zich steeds wat heen-en-weer. Tezamen met dode bomen doet het erg droge en hete landschap surrealistisch aan.