Namibië, Afrika image
Lkoedam

Namibië, Afrika

In het gortdroge Namibië komt de Caprivistrook – een kleine, langgerekte groene streep in het noordoosten – als een complete verrassing. Met bekende Botswaanse buren als Nationaal Park Chobe en de Okavango Delta, trekken enorme hoeveelheden wild door dit kleine gebied vol wetlands en rivieren.



Tekst Matthijs de Groot, Fotografie Louise ten Have







Wat een blunder heb ik zojuist begaan. 'Als je dreigt vast te komen zitten, vooral niet schakelen!' zei de lodge-eigenaar nog tegen me voordat ik de terreinwagen insprong om Nationaal Park Bwabwata te verkennen. Ondanks zijn waarschuwing, schakelde ik toch te laat naar een lagere versnelling, viel de auto stil en zitten Louise en ik nu vast in een dikke laag natte klei. Niet in paniek raken, bedenk ik me. Rustig ademhalen. Ik kijk om me heen. Links in de verte sjokken dertig olifanten langzaam vooruit, voor me op het pad steken een paar impala's over en rechts in de rivier baden een tiental nijlpaarden. Alleen hun neuzen, ogen en in verhouding veel te kleine oortjes komen boven het water uit. Nijlpaarden hebben meer dodelijke slachtoffers op hun geweten dan welk ander wild dier dan ook.



Het verhaal van twee Nederlanders die hier vorig jaar vast kwamen te zitten en noodgedwongen de nacht in de auto moesten doorbrengen, schiet door mijn hoofd. De twee werden omringd door buffels en leeuwen en hadden niet hun beste nacht. Meestal schiet in zo’n situatie de plaatselijke bevolking, hard lachend om zoveel stupiditeit, te hulp. Maar dit is de Caprivistrook. Ondanks dat er, in tegenstelling tot de rest van het land, redelijk wat mensen wonen, is dit het onbekende Namibië (...)



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 22



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.