No Go Namibië image
Lkoedam

No Go Namibië

Aan natuurschoon geen gebrek in Namibië. Aan diamanten ook niet, trouwens. Bovendien houden ze in het Sperrgebiet niet van pottekijkers. Over hebzucht en smokkelaars die de stenen uit het verboden gebied weten te loodsen. ‘Ik ken iemand die het is gelukt. Hij is een rijk man nu.



Tekst Salina Cornelisse , Fotografie Beelddragers



No Go Namibië



‘Je werd gewoon opgepakt en ondervraagd door de Sperrgebiet Polizei,’ vertelde mijn opa. Als 13-jarige hing ik aan zijn lippen wanneer hij zwaaiend met zijn wandelstok weer één van zijn wilde verhalen over Namibië vertelde. Dit Zuidwest-Afrikaanse land met haar verlaten witte stranden, haar onvoorspelbare en gevaarlijke oceaan en de wilde dieren maakte me razend nieuwsgierig. Maar met name zijn verhalen over die delen van het land die voor het publiek waren afgesloten, fascineerden me mateloos. ‘Wanneer je ’s nachts met de auto door het verboden gebied reed, zag je diamanten zo groot als keien fonkelen in het maanlicht.’ Eén keer is hij naar eigen zeggen uit zijn auto gestapt. Maar hij had zich nog niet omgedraaid of de politie stond al voor zijn neus om hem en zijn auto grondig te inspecteren. Zelfs de inhoud van de benzinetank moest eraan geloven. ‘Al had ik diamanten wíllen meenemen, ik kreeg er gewoonweg de kans niet voor.’ Hij keek er haast verontschuldigend bij. Alsof hij het ook niet kon helpen dat hij slechts mijn oude opa was, in plaats van een oud vermogend man.



Dreigende taal



Inmiddels ben ik geen dertien meer, maar oud genoeg om mijn opa’s wilde verhalen op waarheid te toetsen. Met een huurauto rijd ik dwars door de woestijn van Namibië over de enige toegangsweg naar het kustplaatsje Lüderitz; een oud, Duits koloniaal stadje dat wordt omklemd door het Sperrgebiet – verboden gebied – en de Atlantische Oceaan. Aan weerskanten van de lange weg niets anders dan bergen zand met hier en daar een...





Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.