Mozambique reisblogs

Vilanculos

zeester was er (tot 21 okt 2009) Gepost op 24 jan 103 reacties

Zo gaan we vroeg op weg met het blauwe monster. We hebben natuurlijk veel bekijks onderweg en kunnen zelf alles van grote hoogte goed bekijken. Overal worden we toegezwaaid, kinderen komen van het erf af rennen om te zwaaien. De bevolking woont in rietenhutjes, vaak staan er een paar bij elkaar, maar we zien ook bv een caravan met daaromheen een hutje gebouwd!
We rijden over de kustweg, maar deze is soms honderden meters van de kust af en we zien dan ook weinig van de mooie kustlijn. Het is echter de enige weg. En er is zelfs een baan geasfalteerd als een soort wasbord (dames sport bh aan en de heren???). In het dorp doen we wat inkopen bij een kleine supermarkt, want op de camping is niks te koop. Onze “camping” ligt een stukje uit het dorp vandaan, aan de zee. Het is een soort klein luxe bungalowpark voor rijke Mozambiquanen; 9 grote hutten op palen, een leeg zwembad en een lege bar. Terwijl er een storm over het land raast, zetten wij de tenten op, op het veldje tussen de bungalows. Intussen maakt de kok het eten klaar. Grote vraag tijdens het eten is of we morgen wel kunnen gaan varen en snorkelen??
Om half 5 ben ik de tent en het matje zat en ga kijken of de zon al op komt en hoe de zee eruit ziet na de storm van gisteren. Alles ziet er rustig uit, even afwachten wat het gaat worden vandaag, maar de zon is er in ieder geval. Ik loop naar de uitgang van dit “park”, je staat dan gelijk in de “haven” van Vilanculos. De bevolking leeft van de schelpenvangst. Er varen net boten uit en een enkeling komt al weer terug. De vrouwen staan te wachten met plastic teilen op het hoofd. Deze worden gevuld met de schelpen uit de boot en vervolgens op een hoop gegooid. Andere vrouwen zitten daar midden tussen de hopen met schelpen om de schelpen open te wrikken en het beestje eruit te halen. Lijkt een beetje op jakobsschelpen. Een enkeling heeft een zeiltje gespannen waar ze onder zitten te werken, andere zitten de hele dag in de volle zon. Een oude dame komt met de hand schelpen zoeken (voor eigen gebruik misschien) en ik ga haar even helpen schelpen rapen. Dat was dan de goede daad van die dag.
Langzaam aan komen ook wat reisgenoten te voorschijn en we lopen langs de hopen met schelpen naar de hutjes wat verderop. De dames vinden ons wel een grappige afleiding onder dat schelpen wrikken! Twee kleine binkies hebben ieder een geit aan een touwtje; geitenhoeder in de dop!
Inmiddels is er telefoon gekomen dat onze snorkel tocht door gaat vandaag, het duiken niet.

zeester Positie 39483 (0 p.) Lid sinds 19-09-2007 Foto's en tips: 1717 Blogs: 26 Fans: 1

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
hout voor de kok en kampvuur
blogfoto nr. 2
vrouwen halen de schelpen uit de boot
blogfoto nr. 3
zonsopkomst
blogfoto nr. 4
gietenhoedertjes in de dop
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Op zoek naar Chimpansees
3 5
Gepost op 24 januari
Uganda Kibale Forest NP
Livingstone, zo vrij als een vogel
2 12
Gepost op 01 februari
Zambia Zuid Zambia
walking with lions
3 8
Gepost op 29 januari
Zambia Zuid Zambia

Reacties bij deze blog

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Het klinkt zo klein, zo authentiek nog.
Klopt mijn beeld dat de vooruitgang hier voorlopig voorbij is gereden?

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

Een onderhoudend avontuur voor ons :-)

Bowral

Door: Bowral • Geplaatst op

Ja .... ? Wel graag suggesties voor de alternatieve sport bh voor heren! Want hoe moet dat als ik dar ooit eens zal rijden ...?

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.