Mozambique

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mozambique image

Betoverd door Bazaruto

Mozambique
Afrika
Mama-afrika

Betoverd door Bazaruto

Vanuit Malawi rijden we Mozambique in. We gaan op weg naar Vilanculus. Van daar uit willen een we een boottocht maken naar de Bazaruto Archipel. Dit moet een bijzonder stukje Afrika zijn en het is een beschermd gebied.

Als we van richting Vilanculos rijden zien we niet veel verkeer. Alleen wat stuiken en hier en daar wat hutjes tussen de bananenbomen. Hoe dichter we bij de kustlijn komen hoe meer palmbomen we zien, die vol hangen met dikke kokosnoten! We voelen al een beetje de kriebels. Het lijkt steeds meer op een tropisch paradijs. Als we even stoppen klimmen er gelijk twee jongens in de palmboom en tikken er behendig een paar kokosnoten uit. Als we bij een markt stoppen zien we hoe de burgeroorlog zijn weerslag heeft gehad op de bevolking. Vele mensen missen ledematen door de landmijnen.

Aangekomen in Vilanculos duiken we eerst de lokale bar in, om te genieten van een lekker koud biertje en een fantastische barracuda op ons bord. We slapen in een rieten huisje, direct aan het strand en hebben gezelschap van Mimi, het hondje van de campingbeheerder. Een kleine tekkel met een heeele grote mond!

De volgende ochtend worden we opgehaald door de kapitein van de dhow die ons zal vervoeren. De Bazaruto archipel ligt ongeveer tussen de 10 en 25 km uit de kust en bestaat uit 5 eilanden. Een van de zeldzaamste dieren hier is de zeekoe. De Bazaruto Archipel is door het Wereld Natuurfonds tot beschermd gebied gemaakt om zo oa de prachtige koraalriffen te kunnen beschermen. Op de eilanden zijn maar een paar hotels, om zo de toeristenstroom tegen te gaan.

We lopen tot onze knieen door het zeewater en kruipen in de dhow. In het midden van de dhow (traditonele zeilboot) staat een bak met houtskool. Hierop wordt gelijk een bakkie koffie gezet. Het zeil gaat de lucht in en we vertrekken met stralend weer. Onderweg wordt de dhow stilgelegd en kunnen we even lekker gaan snorkelen. We zien schildpadden en allerlei gekleurde vissen. We varen vervolgens door om vervolgens te gaan lunchen op Benguerra, 1 van de archipeleilanden.
Daarna varen we verder naar Bazaruzo. Hier zien het een spectaculair duinlandschap, en het doet me denken aan de zandduinen in Namibie. De duinen zijn ongeveer 60 meter hoog en de zware klim wordt goedgemaakt met een fantastsich uitzicht. Dan komt het leukste: van bovenaf naar beneden rollen door het warme zachte zand! Tijdens een mooie zonsondergang varen we terug en laten we de vismaaltijd zwemmen in een bietje.

De volgende dag gaan we uitgebreid duiken en snorkelen. Het koraal is door de sterke stroming wat blurrig maar we zien wel veel van de onderwaterwereld, zoals papagaaivissen, murene, zeeschildpadden en felgekleurde kreeften en mantaroggen. Wat een mazzel!

Als we terugvaren naar Vilanculos zien we nog diverse vissers. In de boot is het stil, niemand die iets zegt zodat de betovering van het bezoeken van deze bijzondere eilanden niet wordt verbroken

Foto's

35536.jpg
35536.jpg
Mama-afrika
ef818.jpg
ef818.jpg
Mama-afrika
0f112.jpg
0f112.jpg
Mama-afrika

Laat een reactie achter

2 reactie(s) bij "Betoverd door Bazaruto"

 • profile image comment
  Door Mama-afrika• geplaatst op 19 Feb 2010 | 20:24:31

  Dank voor het lezen!

  Bericht aangepast op 08:13:25
 • profile image comment
  Door Zeester• geplaatst op 27 Feb 2010 | 21:49:41

  Jullie hadden wel een mooi tochtje...wij waren in een speedboot.... Leest lekker weg en ik ben weer even op dat prachtige strand met zandduinen, die zo heet waren dat je het rollen niet in je hoofd haalde....

  Bericht aangepast op 08:13:24