Mozambique Artikelen & Blogs

Reportage

Benguerra: hét geheim van Mozambique

Gepubliceerd: 21 sep 2015 0
Op Benguerra, voor de kust van Mozambique, steek je zelf de handen uit de mouwen om ervoor te zorgen dat het eiland een waar paradijs blijft.
Ga voor de kust van Mozambique geheel naar eigen inzicht eilandhoppen met een zeilboot.
Ga voor de kust van Mozambique geheel naar eigen inzicht eilandhoppen met een zeilboot. (© Columbus Travel 2015)


Natuurlijk kun je gewoon lekker luieren en vakantie vieren op Benguerra, het op één na grootste eiland van de Bazaruto-archipel voor de kust van Mozambique. Daar zijn die witte zandstranden en turkooizen zee, met hun riffen en uitbundige onderwaterleven, voor bedoeld. Maar wat Benguerra echt bijzonder maakt, is het duurzame beleid om al dit moois niet verloren te laten gaat.Vrijwilligen in het paradijsHet eiland – en de gehele Bazaruto-archipel – is zo uitzonderlijk dat Mozambique er al in 1971 een nationaal park van maakte. In dit geval heeft die titel ook echt iets te betekenen; de duizend eilandbewoners hebben samen met de overheid en het handjevol plaatselijke lodges de stichting Khani Kwedho (‘Ons Thuis’) in het leven geroepen. Hiermee wordt een aantal kleinschalige projecten gefinancierd waar je als bezoeker aan mee kunt werken. Steek je handen uit de mouwen en help bijvoorbeeld de locals groenten en fruit te verbouwen in de moestuin. De oogst wordt doorverkocht aan de lodges en belandt dus waarschijnlijk op je eigen bord. Je kunt ook een middagje mee met de kinderen van het eiland om stranden schoon te maken. In ruil voor het afval ontvangen de kids schoolspullen. Ook de dierenbescherming op Benguerra heeft vrijwilligers nodig om de stranden schoon te houden, zodat groene zeeschildpadden er veilig hun eieren kunnen achterlaten.Indiana Jones tusssen de zeekoeienEen absolute must is een tochtje met een dhow, een Arabische zeilboot, om zeekoeien te tellen en er op toe te zien dat vissers zich aan afspraken houden om deze bedreigde diersoort te beschermen. Tenslotte kun je als en ware Indiana Jones in de duinen zoeken naar scherven van eeuwenoud Arabisch aardewerk. De overblijfselen herinneren aan de geschiedenis van Benguerra als een magneet voor parelduikers, piraten en slavenhandelaren uit alle windstreken. Aan dit rijtje kunnen nu trotse eco warriors worden toegevoegd.


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Meer Mozambique artikelen

Mozambique - Het aquarium van de wereld

'Nu!" De kapitein geeft het sein de speedboot te verlaten. Getooid met masker, snorkel en vinnen spring ik voorzichtig van boord. Onder water kijk ik, maar zie ik niets. Aan het heldere water zal het niet liggen. Vertwijfeld steek ik mijn hoofd weer boven water en kijk ik terug richting de boot. De...

'Nu!" De kapitein geeft het sein de speedboot te verlaten. Getooid met masker, snorkel en vinnen spring ik voorzichtig van boord. Onder water kijk ik,...

Overstroming Krügerpark

Mozambique vreest voor een overstroming die ook het Krügerpark zal treffen. Tienduizenden mensen zijn opgeroepen het gebied te verlaten.

Mozambique vreest voor een overstroming die ook het Krügerpark zal treffen. Tienduizenden mensen zijn opgeroepen het gebied te verlaten.