Port Louis

'408925' door LauraSan '408925' door LauraSan

MauritiusPort Louis

MauritiusPort Louis

Een van de vele...tem

LauraSan

Wij reden Port Louis binnen en hier staat al een van de vele kleurrijke tempels te voorschijn. Ik weet niet om welke het gaat,. Ik vind de kleuren en figuren wel apart. Je ziet natuurlijk veel tempels langs de eiland want de Hindu bevolking is de grootste.

'373348' door ejbaaijens '373348' door ejbaaijens

MauritiusPort Louis

MauritiusPort Louis

Paardenrace

ejbaaijens

Paardenraces zijn hot op Mauritius! Elke zaterdag stromen drommen mensen het stadion binnen. We zijn ook naar de renbaan gelopen. Geen kaartje voor de tribune, maar gewoon met de gewone man op het middenterrein. Je voelt de spanning oploppen. Stemmen worden luider, aan de hekken wordt het drukker. Mensen staan rijen dik voor de wedkantoortjes om op hun favoriete paard te wedden. Toen werd het stil.... De luidspreker schalt schel, de hekken klappen open en weg zijn de paarden. Leuk om een keer mee te maken.

'367676' door ejbaaijens '367676' door ejbaaijens

MauritiusPort Louis

MauritiusPort Louis

Paardenrace

ejbaaijens

In de hoofdstad Port Louis ligt een oude paardenrenbaan: Champs de Mars. Wij zijn er naar toegegaan op een zaterdag, wanneer de paarderaces gehouden worden. Het binnengebied van de baan is gratis toegankelijk en een gezellige drukte van jewelste. Aan de buitenkant staat een grote tribune. De race begon, een opzwellend geluid van de menigte. De paarden kwamen voorbijsuizen en aan het eind van de race veel gejuich. Toen weer tijd om te eten bij de vele standjes met allerlei locale gerechten.

'374819' door ejbaaijens '374819' door ejbaaijens

MauritiusPort Louis

MauritiusPort Louis

Slager

ejbaaijens

We liepen eerst door de drukke overdekte markt. Kleuren en geuren heel bijzonder (lekker). Toen toch even naar de vlees en vis hal. Kleuren en geuren ook bijzonder (vies). Wel een mooi beeld van deze vleeshakker. Hij lijkt op de foto wat aggressief te kijken, maar ik had echt toestemming voor de foto. Na de foto kwam er alsnog een glimlach. Te laat!

'343391' door FRIEDAJANSEN '343391' door FRIEDAJANSEN

MauritiusPort Louis

MauritiusPort Louis

Aankomst

FRIEDAJANSEN

Bij aankomst in Port Louis waren wij zeer verrast dat de skyline zo modern was. Na wat daar rondgelopen te hebben kwamen wij een taxichauffeur tegen die ,na onderhandeling ( 80$ voor 4 personen),bereid was om ons een heel andere kant van Mauritius te laten zien...dus hoewel het eerste Kertdag was....op weg naar de markt etc. Een heerlijke dag.

'390070' door ejbaaijens '390070' door ejbaaijens

MauritiusPort Louis

MauritiusPort Louis

Etoile d'Or

ejbaaijens

We hebben over de kustweg in het zuiden en het westen van Mauritius gereden. De zuidkust is rotsachtig met een prachtig turkoise zee en aan de westkant is het water rustig en heb je langere stranden. Steeds heb je aan de linkerkant een mooi en groen gebergte liggen. We komen in Port Louis (de hoofdstad) aan. Wat een drukte. We parkeren in een buitenwijk en lopen een lange weg naar het hart van de stad. In de buitenwijk vind je nog oude huizen die ik persoonlijk heel mooi vind. De winkel op de foto heeft de naam Etoile d'Or, hetgeen goudenster betekent. Een mooie naam voor een winkel.

'368107' door ejbaaijens '368107' door ejbaaijens

MauritiusPort Louis

MauritiusPort Louis

PEM een bijzondre...o

ejbaaijens

Tijdens het slenteren langs de randen van het toeristische Caudan Waterfront, ontmoette we een bijzonder uitziende man die bij allerlei fraaie grillige houten beelden stond. We raakten aan de praat. Zijn naam is Pem. Hij vertelde kort dat hij vroeger tegen een grlllige gedraaide wortel aan liep en hij het gevoel kreeg dat deze stronk hem wat wilde vertellen. Hij besloot toen te stoppen met zijn werk op het land om zich te gaan toewijden op de wortels/stronken. Hij bewerkt de stukken hout tot prachtige beelden. Hij start niet met een idee, maar luistert naar het hout en gaat dan automatisch aan het werk. Wij vonden zijn kleding (met stropdas) bijzonder en kleurrijk. Een prachtige man in een prachtig land. Mauritius is kleurrijk in alle opzichten. Het groene bergachtige landschap, de veelkleuige tempels, de prachtige blauwgroene zee en natuurlijk de verschillende bevolkingsgroepen. De resorts zijn er mooi en luxe, maar het leukste is het eiland te ontdekken met het openbaar vervoer of huurauto.

'300736' door whelder '300736' door whelder

MauritiusPort Louis

MauritiusPort Louis

Rood

whelder

Rood is de overheersende kleur bij dit stalletje op de overdekte markt van Port Louis. De rode helm van één van de klanten kleurt goed bij het rijke aanbod aan verschillende soorten tomaten. Mauritius is een heel vruchtbaart eiland en het aanbod aan groenten en fruit op de markt is groot.

'430238' door Moonrise '430238' door Moonrise

MauritiusPort Louis

MauritiusPort Louis

Bloem waterlelie

Moonrise

In de buurt van Port Louis liggen de botanische tuinen van Sir Seewoosagur Ramgoolan, of beter bekend als de Pamplemousse Botanical Gardens. Het is een prachtige botanische tuin, met een enorme diversiteit van planten en bomen. Ze is voornamelijk bekend om de reuze waterlelies. Dit is een foto van de bloem van de lelie met zijn vaste bestuivers de bijen. De bloemen zaten vol met die kleine insecten.

'393768' door ejbaaijens '393768' door ejbaaijens

MauritiusPort Louis

MauritiusPort Louis

China Town

ejbaaijens

We parkeren onze auto buiten het stadcentrum van Port Louis. We zagen in een hoog gebouw als richtpunt om het centrum van de stad te bereiken. We gingen in een parkje zitten waar we in het zonnetje het buurtleven aan ons voorbij zegen komen. Nog even naar het openbare toilet, want ik hield het niet mee. In de toilet lagen verschillende injectienaalden. Eng! Na enkele honderden meters kwamen we in een gezellige Chinese wijk. Oude winkeltjes en knusse krakkemikkige restaurantjes op de eerste etage. Tussendoor een nieuw Chinees gebouw. Daar zag ik dit detail, welke ik mooi vind vanwege de lijnen en de felle rode kleur.

'538208' door whelder '538208' door whelder

MauritiusPort Louis

MauritiusPort Louis

Tempel op Mauritius

whelder

Hoewel een reis naar Mauritius meestal voornamelijk een strandvakantie is, kun je er door de smeltkroes van culturen die de inwoners van het land vormen ook veel verschillende culturen waarnemen. De hindoes uit Zuid-Indië brachten hun rijkversierde tempels mee waarvan je hier een Gopuram (tempeltoren) ziet. De toren is afgedekt met gaas om de duiven weg te houden.

'420596' door whelder '420596' door whelder

MauritiusPort Louis

MauritiusPort Louis

Voedselmarkt

whelder

Op deze overdekte voedselmarkt in de hoofdstad Port Louis lagen groente en fruit netjes opgestapeld. Alles was ook voorzien van prijskaartjes. Ik heb geen idee wat deze man nu precies verkocht maar in de meeste bakken lijken me een soort aardappels en Yam-achtige knollen te liggen.

'238396' door leonvanmaenen '238396' door leonvanmaenen

MauritiusPort Louis

MauritiusPort Louis

Nootzaak

leonvanmaenen

Tijdens een wandeling door de hoofdstad van het eiland Mauritius stond deze notenverkoper midden op de weg stil. Net zoals in veel landen is de scooter een efficiënt vermoer-/transportmiddel in de stad. Deze man maakte van zijn scooter een ambulante handel. Bagagedrager als uitstalling en het zadel als weegmiddel. Ik was erg geintrigeerd door de cultuurmix van Afrikaanse en Indiase invloeden, terwijl ik met de locals in het Frans een gesprek kon voeren.

'347882' door damfschoenmakers '347882' door damfschoenmakers

MauritiusPort Louis

MauritiusPort Louis

Donkere lucht

damfschoenmakers

Ondanks dat we deze donkere lucht boven ons hoofd hadden viel er geen enkele druppel regen. Maar deze lucht stak mooi af tegen de lichtere voorgrond. Deze foto is genomen in de haven.

'539127' door awesomemore '539127' door awesomemore

MauritiusPort Louis

MauritiusPort Louis

Pamplemousses

awesomemore

In 1770 werd de botanische tuin van Mauritius gesticht. Het is een bijzondere plek die in ons geval nog eens spectaculair werd geshowd door een gids met brommer en een voorliefde voor in het Duits schreeuwen van plant- en boomnamen zoals de AFFENBROTBAUM (Baobab)

'367142' door ejbaaijens '367142' door ejbaaijens

MauritiusPort Louis

MauritiusPort Louis

Onrecht

ejbaaijens

Diego Garcia is een eiland dat behoort tot de Chagosarchipel. Deze groep eilanden zijn deel van het Brits Indische Oceaanterritorium, buiten de cyclonenzone. Hier ligt een Amerikaanse basis, die tijdens de Koude Oorlog uitermate geschikt was om de Sovjet-Unie in de gaten te houden. Als gevolg van de speciale militaire status werden alle oorspronkelijke bewoners van het eiland tussen 1967 en 1973 onder dwang verbannen. De meesten werden gedeporteerd naar Mauritius, maar ook naar de Seychellen. In 2000 werd de juridische verbanning ongedaan gemaakt, maar het eiland behield zijn militaire status. Tegen 2016 zal de huurtermijn van het Verenigd Koninkrijk op het eiland zijn afgelopen, maar toch wordt de Archipel al opgeëist door zowel de Seychellen als Mauritius. De totale oppervlakte van het gebied beslaat ongeveer 60 vierkante kilometer. (Wikepedia)

'374641' door damfschoenmakers '374641' door damfschoenmakers

MauritiusPort Louis

MauritiusPort Louis

Vrolijke chaos

damfschoenmakers

Deze vrolijke chaos speelt zich af in de hoofdstad van Mauritius ( wat overigs geen mooie of fijne stad is ) Port Louis. Bij deze markt kwamen we bij toeval uit en je keek je ogen uit in deze drukte. De stad heeft veel verpauperde wijken met veel drugscriminaliteit en dus moet je uitkijken om niet hier terecht te komen.

'333672' door damfschoenmakers '333672' door damfschoenmakers

MauritiusPort Louis

MauritiusPort Louis

The darkness

damfschoenmakers

Ondanks de dreigende donkere lucht hebben we geen regen hier gehad. Deze foto is genomen vanaf een pier in de haven richting het centrum van Port Louis.

'333620' door damfschoenmakers '333620' door damfschoenmakers

MauritiusPort Louis

MauritiusPort Louis

Mag ik?

damfschoenmakers

Hier wordt op traditionele wijze scheepjes / schepen gemaakt en alles met de hand. Dus ik vroeg deze jongen netjes 2x of ik een foto mocht maken maar ik kreeg geen reactie van hem. Ik dacht bij mijzelf wat een lomperd totdat zijn begeleider zij dat deze jongen doof was en op deze werkplaats meer mensen met een handicap werkten en toen had ik er begrip voor waarom hij niet keek.

'346766' door FRIEDAJANSEN '346766' door FRIEDAJANSEN

MauritiusPort Louis

MauritiusPort Louis

Bijna hutspot

FRIEDAJANSEN

Op deze markt zag ik de mooi opgestapelde aardappelen en uien..ik keek meteen of ik ook de wortelen zag..nee..maar wel heerlijke verse gember! Zelf had ik geen kookgelegenheid maar kreeg er wel enorme zin in.

'367277' door ejbaaijens '367277' door ejbaaijens

MauritiusPort Louis

MauritiusPort Louis

Wie is daar?

ejbaaijens

Wie is daar? lijkt deze man te willen zeggen. In de hoofdstad van Mauritius Port Louis zie je op straat een mix van allerlei culturen. Er is ook een redelijk grote groep Chinezen. Deze foto is genomen in een Chinees wijkje met allerlei kleine leuke winkeltjes. Overal zijn vrolijke kleuren te zien.

'374552' door ejbaaijens '374552' door ejbaaijens

MauritiusPort Louis

MauritiusPort Louis

Komt allen tesamen

ejbaaijens

In Port Louis, de hoofdstad van Mauritius, liepen we langs het koloniale parlementsgebouw en het oude theater richting de paardenrenbaan. Het werd steeds drukker. Wij gaan in de binnenring staan bij de bezoekers die geen kaartje voor de tribune kunnen of willen kopen. Wel besteden velen geld bij de wedkantoortjes. Hopend op een beetje geluk. Aan de buitenkant van de baan staat een grote tribune. Bovenin hebben de bobo's zwarte kleding aan en daaronder het veelkleurige betalende publiek. Op de foto zie je een deel van de tribune. Als je naar Mauritius gaat moet je hier zeker naar toe gaan. Veel te zien en voelbare spanning van de wedstrijden.

'415679' door LauraSan '415679' door LauraSan

MauritiusPort Louis

MauritiusPort Louis

Laat

LauraSan

Deze vrouwen en kinderen allemaal mooi gekleed voor een feest of misschien voor de religieuze viering, vond ik prachtig. Het lijkt alsof de vrouw zich terugdraait en tegen de anderen zegt: "opschieten, we zijn laat!'" De groep is misschien niet helemaal scherp, maar wel kleurvol.

'246950' door maaikepfann '246950' door maaikepfann

MauritiusPort Louis

MauritiusPort Louis

Markt in Port Louis

maaikepfann

In Port Louis vind je een overdekte markt met twee etages. Je kunt van bovenaf het gekrioel en de drukte op de markt bekijken en dat geeft heel aardige plaatjes.