Zuid Sahara en oases reisblogs

Door de sneeuw naar de woestijn

marjolijn was er (tot 07 nov 2015) Gepost op 07 mrt 092 reacties

Door de sneeuw naar de woestijn.

Er ligt nog een dik pak sneeuw in de Midden-Atlas, vanaf wintersportplaats Ifrane tot na de Zad-pas. De groene cederbossen steken uit de sneeuw omhoog. Riviertjes en beekjes slijpen soms diepe dalen uit. Her en der verspreid lopen kleurig geklede Berbervrouwen.
In de steenwoestijn rond Midelt staat, hoewel nog vroeg in het jaar, al een enkele Berbertent , van halfnomaden die hier hun kuddes schapen hoeden. Vanuit Midelt gaan we de Hoge Atlas in. De donkere bergen doen met enige fantasie denken aan olifantenpoten, maar soms roept het landschap ook herinneringen op aan het zuidwesten van de Verenigde Staten (Arizona).
In Er-Rachidia gaan de scholieren net als in Nederland kennelijk op de fiets naar school? De weg naar Erfoud voert eerst over een nu groene hoogvlakte en dan door het rivierdal van de Ziz, met zijn oases met dadelpalmtuinen en uit leem opgetrokken versterkte dorpen, de ksoer (enkelvoud ksar). Langs de weg verkopen jongetjes uit stroken palmblad gevouwen kamelen. De Berbervrouwen zijn hier in het zwart met een kleurige rand.
Na een korte nacht gaan we per four-wheel-drive en kameel naar de zonsopgang boven de zandduinen van Erg Chebbi. Het is vroeg en koud, maar ook een schitterende ervaring. Zo’n kameel is even wennen, na de eerste schrik gaat het wel, maar echt comfortabel zit ik niet. Op de terugweg naar Erfoud passeert ons een stoet bonte Renault R4tjes, die meedoen aan een rally, de 4L Trophy, een humanitair alternatief voor Paris-Dakar. Deelnemers nemen 50 kg schoolspullen mee om zo Marokkaanse kinderen te helpen.

marjolijn Positie 59 (33973 p.) Lid sinds 18-01-2008 Foto's en tips: 1107 Blogs: 36 Fans: 2

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Ifrane
blogfoto nr. 2
Zad-pas
blogfoto nr. 3
zandduinen Erg Chebbi
blogfoto nr. 4
4L Trophy 2009
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

A Coruña, een roman als gids
8 2
Gepost op 21 mei
Spanje Galicia
Op de fiets in Nha Trang
4 3
Gepost op 17 maart
Vietnam Zuid Vietnam

Reacties bij deze blog

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

Leuk te lezen! volgens mij hebben we veelal dezelfde route gedaan. Bij ons ook dikke sneeuw - heb je nog sleetje gereden?

janhermens

Door: janhermens • Geplaatst op

Mooi om dit te lezen, wij gaan de 24ste! We verheugen ons er nu al op! Groetjes, Jan en Christien

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.