Zuid Sahara en oases reisblogs

wandeling door de Todrakloof en Dadéskloof

ATielemans was er (tot 16 mei 2009) Gepost op 27 jul 102 reacties

In de regio van Ouarzazate en de zuidelijke oases bevindt zich de Todrakloof en de Dadéskloof. Terwijl de Todrakloof dé ontmoetingsplek is voor de Marokkaanse bevolking (tijdens weekenden en feestdagen) is de Dadéskloof een oases van rust en eenvoud.
Met behulp van een plaatselijke gids hebben we vanuit onze overnachtingsplek de afdaling gemaakt in de Dadéskloof. Je loopt door een grote oase, over kleine paden tussen de velden met groenten, bloemen en fruitbomen. Her en der zijn de boeren aan het werk. In de kloof zelf is geen verkeer mogelijk. Alles wordt vervoerd met behulp van ezels. Terwijl de vrouwen op het land werken, hangen de mannen wat rond bij de ezels en wachten af tot zij weer ene vrachtje kunnen vervoeren.
Langs de smalle paden is een irrigatiesysteem van smalle beekjes aangelegd, zodat alle velden voorzien worden van water. De palmbomen én het kabbelende water zorgen voor een aangename temperatuur wat bij windstilte zeer gewaardeerd wordt. De zon brand stevig en het is dan ook geen overbodige luxe om tijdens de wandeling een hoed of pet te dragen. De mensen onderweg zijn vriendelijk. Soms krijg je fruit aangeboden.
De wandeltocht loopt tussen de bergen door. Aan weerszijden van je wandelroute zie je dorpjes langs de bergwand. Soms zijn ze verlaten en is het een dode stad geworden. In andere dorpjes, waar je tijdens de wandeling ook door heen kunt trekken, is volop leven en wordt je weer geconfronteerd met de knetterende brommertjes en toeterende auto's.
Wij hebben een wandeling van een hele dag gemaakt, waarbij je tijdens het middaguur, een lunch krijgt voorgezet in een van de dorpen. Je wordt dan gastvrij ontvangen bij een van de familieleden van de gids en mag vrij rondkijken in hun woning. Het eten smaakt uitstekend. Het is toch verbazend om te zien wat ze in een klein hok op één brander allemaal kunnen klaarmaken.

De Todrakloof is een smalle doorgang met aan weerszijde rotsformaties van wel 300 m. loodrecht omhoog. Er stroomt een rivier dor de kloof, maar in de zomermaanden ligt deze op het merendeel van de plekken droog. Je kunt zelfs er voor kiezen om een wandeling door de rivierbedding te maken. De rotsformaties geven het geheel een doodse uitstraling. In de weekenden en op feestdagen is dit dé plek voor de Marrokkaanse bevolking om naar toe te gaan. Volgepropte auto's en bussen, tassen vol met eten en drinken, muziekinstrumenten, noem maar op. Alles wordt meegesjouwd voor een dagje uit met familie en vrienden. In tegenstelling tot de Dadéskloof (wat niet ver van elkaar aflicht) is het hier zeer rumoerig. Overal schelt luide muziek uit radio's, muziek instrumenten of de zangtalenten van de mensen zelf. Er wordt volop gelachen en men heeft plezier met de kleinste dingen. Overal om je heen zijn mensen aan het eten, zingen, drinken en dansen. Je wordt uitgenodigt om mee te doen.

ATielemans Positie 39898 (0 p.) Lid sinds 30-01-2010 Foto's en tips: 124 Blogs: 3 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
vrouwen aan het werk in de kloof
blogfoto nr. 2
een blik in de keuken van onze gastheer
blogfoto nr. 3
het dagelijkse vervoersmiddel in de kloof
blogfoto nr. 4
muziek bij een dagje uit
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

TRekking Namta National Park
4 2
Gepost op 23 juli
Laos Noord Laos
1 mei viering
4 3
Gepost op 19 juli
Cuba

Reacties bij deze blog

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Klinkt wel erg mooi. Een duidelijke beschrijving.

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Goed beschreven en herkenbaar: ik was er ook (toevallig ook in mei) en het klopt: in de Dades heerlijk wandelen en in de Todra een drukke kermis. Alle twee trouwens heel mooi.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.