Zuid Sahara en oases reisblogs

De kamelen en kameeldrijvers in de Sahara

reysigers was er (tot 25 jun 2010) Gepost op 29 jun 105 reacties

Het is een stralende,prachtige ochtend als we in een minibusje stappen die ons naar de Sahara doet brengen. We delen het busje met een Amerikaans gezin van vijf personen, vijf Engelse meisjes, twee Françaises en een Engels echtpaar. Bij gebrek aan beter plaats ik me achterin de bus. Alhoewel het een gloednieuw busje is,blijkt al snel dat de airco niet zijn best doet. De voorste ramen open is een volgende optie en er waait al snel (gelukkig) een zuchtje wind door het busje heen. Het is bloedheet en omdat mijn Engelse buurman nogal een ruime omvang heeft ,moet ik het krapjes aan doen maar het betoverend, mooi landschap doet wonderen, met z’n alle genieten we.
We verlaten Marrakesh en rijden over een goede geasfalteerde weg richting het Atlas Gebergte. Een kronkelige weg omhoog. Terrassen met tarwe, cactussen en palmbomen wisselen elkaar af, de uitzichten zijn waanzinnig. Al snel doemen in de verte enkele witte toppen van de Atlas op. Bij het dalen verderop verandert het landschap. We komen na de vruchtbare valleien, een semiwoestijn gebied binnen. Afslag Ait Ben Haddou en het is alsof je over de maan rijdt. Dan uit het niets, verschijnt aan de rechterkant een rivierbedding en de imposante kasbah (een kasbah is een soort fort, opgetrokken uit klei vermengd met stro, waar een dorpsgemeenschap in woont) Ait Ben Haddou, omringd door palmbomen. We overnachten in een fraai hotel en een heerlijk douche is meer dan welkom. Het is inmiddels ochtend en heerlijk uitgerust, gaan we verder. Op naar Ouarzazate. Hier is alles weer nieuw opgebouwd in kasbah stijl. Héél lux lunchen we in zo’n opgetrokken restaurant. Het doet ons goed smaken en met dit heerlijk uitzicht,wil je eigenlijk niet weg. Verder op weg, richting de Dades Vallei. Weer een schitterend uitzicht, het is alsof het steeds mooier wordt. Bizarre rotspartijen, groene palmvalleien, ruige bergen en spectaculaire uitzichten. Verder door naar de Erg Chebbi woestijn bij Merzouga. Na ons goed bevoorraad te hebben met ieder twee flessen water en enige bescherming voor de zon( Berber sjaal) plaatsen we ons op de kamelen die ons door het woestijn gebied, de Sahara zullen leiden. De kamelen en kameeldrijvers zullen ons in ongeveer 90 minuten naar een Berber kamp brengen. Het is even wennen voor mijn zitvlak. De kamelen stappen rustig door het warme woestijnzand. Ook al wordt ik wat door elkaar geschud,toch lukt het me mijn camera ter hand te houden en hem zijn best te laten doen. In groepjes van ieder vijf, hebben we een kamelendrijver, mannen gekleed in prachtige blauw uitziende gewaden en oranje/wit/blauwe tulbanden,die hoofd en gezicht doen beschermen.
Betoverend mooi zijn ze met hun donker uiterlijk en vrolijke uitstraling. Ik smelt!!! Ook de kamelen zijn lief,aardig en streelbaar op een enkele na. Mijn zitvlak wordt wat gevoelig (zadelpijn) en omdat je benen steeds langs de kameel bengelen,raak je wat verstijft maar de prachtige strakke lucht ,de oranje/rode duinen met vlijmscherpe randen doen het ongemak verzachten en laten me genieten. Aangekomen worden we getrakteerd op een heerlijk diner. Voor het slapen beklimmen we een duin. We slapen onder een prachtige sterrenhemel totdat er een zandstorm komt aanwaaien en met z’n alle de nacht voortzetten in een grote tent. Op de achtergrond horen we trommel geluid van een ander kamp. Het gaat een korte nacht worden en al vroeg in de ochtend, na en stevig ontbijt en nog steeds een harde wind, bestijgen we de kamelen weer . Negentig minuten terug en absoluut geen straf ook al waait het hard. Spectaculair om mee te maken, het opwaaiende zand,de zon die opkomt en de duinen doet kleuren. Dit wil je absoluut niet missen.

Mijn camera heb ik veilig opgeborgen in mijn rugzak want door het opstuivende zand is plaatjes schieten niet verstandig en gezond voor mijn camera.

reysigers Positie 43 (41706 p.) Lid sinds 04-06-2009 Foto's en tips: 3739 Blogs: 20 Fans: 24

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Sahara tour
blogfoto nr. 2
Sahara tour
blogfoto nr. 3
Sahara tour
blogfoto nr. 4
Sahara tour
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Bijna een jaar na de aardbeving
8 9
Gepost op 12 april
Nepal Annapurna
Na de aardbeving
2 11
Gepost op 06 november
Nepal Kathmandu
Langtang trekking
4 0
Gepost op 21 juli
Nepal

Reacties bij deze blog

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Mooi beschreven en voor 100% herkenbaar. Een hele mooie ervaring, ondanks het pijnlijke zitvlak!!

droomreis

Door: droomreis • Geplaatst op

Staat voor mij nog hoog op het lijstje, extra kussentje dus maar meenemen!

janhermens

Door: janhermens • Geplaatst op

Prachtig beschreven Ans. Je geeft precies aan waarom ik de hele terugweg gelopen heb. Dit had bovendien het voordeel dat je mooie opnames kon maken!

Mathilde

Door: Mathilde • Geplaatst op

Mooi beschreven! Is iets wat ik graag nog eens wil doen, krijg er zin in als ik je verhaal lees!

Willemien

Door: Willemien • Geplaatst op

Wat een ervaring he. Wij hebben drie uur op een dromedaris gezeten. Was blij dat we er waren. En de volgende dag weer terug. Zadelpijn? Mooi beschreven. Mooie foto's vooral van de dromedarispoten.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.