Zuid Sahara en oases

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zuid Sahara en oases image

De kamelen en kameeldrijvers in de Sahara

Zuid Sahara en oases
Marokko
Reysigers

De kamelen en kameeldrijvers in de Sahara

Het is een stralende,prachtige ochtend als we in een minibusje stappen die ons naar de Sahara doet brengen. We delen het busje met een Amerikaans gezin van vijf personen, vijf Engelse meisjes, twee Françaises en een Engels echtpaar. Bij gebrek aan beter plaats ik me achterin de bus. Alhoewel het een gloednieuw busje is,blijkt al snel dat de airco niet zijn best doet. De voorste ramen open is een volgende optie en er waait al snel (gelukkig) een zuchtje wind door het busje heen. Het is bloedheet en omdat mijn Engelse buurman nogal een ruime omvang heeft ,moet ik het krapjes aan doen maar het betoverend, mooi landschap doet wonderen, met z’n alle genieten we.
We verlaten Marrakesh en rijden over een goede geasfalteerde weg richting het Atlas Gebergte. Een kronkelige weg omhoog. Terrassen met tarwe, cactussen en palmbomen wisselen elkaar af, de uitzichten zijn waanzinnig. Al snel doemen in de verte enkele witte toppen van de Atlas op. Bij het dalen verderop verandert het landschap. We komen na de vruchtbare valleien, een semiwoestijn gebied binnen. Afslag Ait Ben Haddou en het is alsof je over de maan rijdt. Dan uit het niets, verschijnt aan de rechterkant een rivierbedding en de imposante kasbah (een kasbah is een soort fort, opgetrokken uit klei vermengd met stro, waar een dorpsgemeenschap in woont) Ait Ben Haddou, omringd door palmbomen. We overnachten in een fraai hotel en een heerlijk douche is meer dan welkom. Het is inmiddels ochtend en heerlijk uitgerust, gaan we verder. Op naar Ouarzazate. Hier is alles weer nieuw opgebouwd in kasbah stijl. Héél lux lunchen we in zo’n opgetrokken restaurant. Het doet ons goed smaken en met dit heerlijk uitzicht,wil je eigenlijk niet weg. Verder op weg, richting de Dades Vallei. Weer een schitterend uitzicht, het is alsof het steeds mooier wordt. Bizarre rotspartijen, groene palmvalleien, ruige bergen en spectaculaire uitzichten. Verder door naar de Erg Chebbi woestijn bij Merzouga. Na ons goed bevoorraad te hebben met ieder twee flessen water en enige bescherming voor de zon( Berber sjaal) plaatsen we ons op de kamelen die ons door het woestijn gebied, de Sahara zullen leiden. De kamelen en kameeldrijvers zullen ons in ongeveer 90 minuten naar een Berber kamp brengen. Het is even wennen voor mijn zitvlak. De kamelen stappen rustig door het warme woestijnzand. Ook al wordt ik wat door elkaar geschud,toch lukt het me mijn camera ter hand te houden en hem zijn best te laten doen. In groepjes van ieder vijf, hebben we een kamelendrijver, mannen gekleed in prachtige blauw uitziende gewaden en oranje/wit/blauwe tulbanden,die hoofd en gezicht doen beschermen.
Betoverend mooi zijn ze met hun donker uiterlijk en vrolijke uitstraling. Ik smelt!!! Ook de kamelen zijn lief,aardig en streelbaar op een enkele na. Mijn zitvlak wordt wat gevoelig (zadelpijn) en omdat je benen steeds langs de kameel bengelen,raak je wat verstijft maar de prachtige strakke lucht ,de oranje/rode duinen met vlijmscherpe randen doen het ongemak verzachten en laten me genieten. Aangekomen worden we getrakteerd op een heerlijk diner. Voor het slapen beklimmen we een duin. We slapen onder een prachtige sterrenhemel totdat er een zandstorm komt aanwaaien en met z’n alle de nacht voortzetten in een grote tent. Op de achtergrond horen we trommel geluid van een ander kamp. Het gaat een korte nacht worden en al vroeg in de ochtend, na en stevig ontbijt en nog steeds een harde wind, bestijgen we de kamelen weer . Negentig minuten terug en absoluut geen straf ook al waait het hard. Spectaculair om mee te maken, het opwaaiende zand,de zon die opkomt en de duinen doet kleuren. Dit wil je absoluut niet missen.

Mijn camera heb ik veilig opgeborgen in mijn rugzak want door het opstuivende zand is plaatjes schieten niet verstandig en gezond voor mijn camera.

Foto's

431d7.jpg
431d7.jpg
Reysigers
182e1.jpg
182e1.jpg
Reysigers
a7f0f.jpg
a7f0f.jpg
Reysigers
bb4bd.jpg
bb4bd.jpg
Reysigers