Westkust Marokko reisblogs

Atlantische kust, Essaouira en Agadir

marjolijn was er (tot 07 nov 2015) Gepost op 07 mrt 093 reacties

Atlantische kust, Essaouira en Agadir.

Met de zeewind door mijn haren flaneer ik over de boulevard naar de medina van Essaouira, het oude Mogador, een Portugese handelspost. Hier beleef je dan ook een heel andere sfeer dan in Marrakech, meer ontspannen, minder opdringerig. De kleine smalle straatjes van de medina liggen rond een aantal kaarsrechte, brede straten, het stadsplan is ontworpen door een Fransman, Cornut, die ook de versterkte stadwallen ontwierp. Het opschrift op een aantal kanonnen doet vermoeden dat deze van Hollandse makelij zijn.
Bij de haven heerst de hele dag bedrijvigheid. Vissers voeren verse vis aan, en repareren hun netten en boten. Hier geen drukke stadsgeluiden of klepperende ooievaars, maar het gekrijs van de meeuwen. De vis wordt verkocht op de visafslag, en ook aan de havenkades en op de vismarkt. Naast de vissoek ligt de specerijensoek. Ik weer een handelaar af, die blijft aandringen dat ik naar zijn kleurige waren kijk, “pour le plaisir de les yeux”. Wel koop ik wat souvenirs van thujahout. De meubelmakers van Essaouira zijn beroemd om hun inlegwerk. Helaas is het Hollands weer, ’s ochtends houden we het nog droog, maar ’s middags staan de straten blank van de regen.
We dineren in een 18e eeuwse Riad, Maison de Sud, waar we een heerlijke gebakken tong eten.
De weg van Essaouira naar Agadir slingert zich eerst langs heuvels met arganiabomen. Deze bomen leveren de argania-olie, die gebruikt wordt in cosmetica en in de keuken. Toen ik hier tien jaar geleden was zaten de takken van de bomen vol geiten, die dol zijn op de blaadjes en vruchten, maar vandaag laten de geiten het afweten, in de bomen zit slechts een enkele geit. Het tweede deel van de weg biedt uitzicht op de Atlantische oceaan.
Vanuit Agadir vliegen we terug naar Nederland.
Bslama, tot ziens.

marjolijn Positie 60 (33459 p.) Lid sinds 18-01-2008 Foto's en tips: 1104 Blogs: 36 Fans: 2

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Essaouira
blogfoto nr. 2
Essauoira
blogfoto nr. 3
Essaouira
blogfoto nr. 4
specerijensoek Essaouira
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

A Coruña, een roman als gids
8 2
Gepost op 21 mei
Spanje Galicia
Op de fiets in Nha Trang
4 3
Gepost op 17 maart
Vietnam Zuid Vietnam

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Ik was er laatst geweest en ik geloofde mn ogen niet! echt heel sprookjesachtig t leek net een 1001 decor. Ik heb erg genoten en ga zeker terug...ik verlang naar die geuren,smaken,sferen... hoe vonden jullue het in Agadir?

Bowral

Door: Bowral • Geplaatst op

Een erg leuk persoonlijk verhaal met daarin veel tips verweven!

jvanmoorsel

Door: jvanmoorsel • Geplaatst op

Leuke blog, erg interessant! Wat vond je van Agadir zelf? Ik heb altijd het idee dat Essaouira veel meer de moeite waard is.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.