Westelijke Sahara

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een nacht in de Sahara

Westelijke Sahara,
Marokko


Wie een paar dagen/ nachten in de Sahara verblijft en denkt de mooiste zonsopgang en/ of zonsondergang te kunnen zien, komt er bedrogen uit. In deze zanderige omgeving wordt namelijk het oranje en rode avondgeweld overgeslagen en is het ineens licht of ineens donker. Dit daar gelaten, is het overnachten in de Sahara wel een onvergetelijke ervaring.

Het avontuur voor een dagje/ nachtje Sahara start al bij aankomst bij de lodge aan de rand van de woestijn, want ruim van te voren voel je namelijk al hoe het wegdek verslechtert en zie je vanuit de verte de eerste zandduinen opdoemen. Daadwerkelijk aangekomen bij een zeer minimalistische lodge kan je je belangrijkste spullen pakken voor de nacht en je andere spullen opslaan in een kamertje.

Vervolgens gaat het avontuur verder met de trektocht op kamelen. Hobbelend wordt de woestijn betreden en worden zandduinen beklommen. Al halverwege de tocht naar het tentenkamp is er alleen nog maar zand, zand, zand en nog meer zand te zien, alhoewel je voor je gevoel nog steeds aan de rand van de woestijn zit.

In het tentenkamp aangekomen, staan er verschillende tenten waarin geslapen mag worden. Er zijn ook mogelijkheden om in de buitenlucht te slapen, maar dat is geheel aan wat jij wil. Ook zijn er mogelijkheden om de omgeving buiten het tentenkamp te bekijken. Zo kunnen omliggende zandheuvels bedwongen worden of kun je een kijkje nemen bij de standplaats voor kamelen.

Het beklimmen van de hoogste zandheuvel geeft naar mijn idee de meest ultieme ervaring, want zodra je boven bent (en geloof me: na de meest zware tocht van je leven) zie je niks anders dan zand, zand en nog meer zand. Zover als het oog reikt, is er alleen maar zand zichtbaar, waardoor jij je ontzettend nietig mag voelen.