Volubilis

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Volubilis, stad uit de oudheid.

Volubilis,
Marokko


Een Romeinse stad in Marokko, het klinkt zo vreemd en toch is het waar. En als de grote aardbeving van 1755 niet grote schade had aangericht, waarschijnlijk een van de best bewaarde Romeinse locaties. Voor een luttel bedrag kan je er een kijkje nemen, met of zonder gids.

Volubilis , in het Arabisch en Tamazight Oualili of Walili, was een Romeinse nederzetting in het noorden van het huidige Marokko. Vermoedelijk is de stad gebouwd op de resten van een eerdere stad van de Carthagers uit de 3e eeuw v. Chr.

Volubilis was het bestuurlijke centrum voor dit deel van Romeins Afrika. In de vruchtbare regio werd grootschalig graan en olijven verbouwd en geëxporteerd naar Rome. Ook werden beide producten in de stad verwerkt tot brood dan wel olie en zeep. Ook was Volubilis een plaats waar de Romeinen leeuwen, beren, luipaarden en dergelijk kochten voor de wildedierengevechten in het Circus Maximus en soortgelijke arena's. Deze dieren kwamen in die tijd in Noord-Afrika nog in het wild voor.

In Volubilis vonden ook de contacten plaats tussen de Berber stammen en de Romeinen. De Romeinen zijn er nooit in geslaagd deze stammen te onderwerpen. Wanneer dat wederzijds voordeel opleverde werkten de Berbers met de Romeinen samen. De Berbers noemden de plaats in de 3e eeuw Oualili. De huidige Marokkaanse naam voor Volubilis is nog steeds zo. Het is in beide talen de aanduiding voor lelie, althans een bloem die bij licht opent en bij duisternis sluit. ( Wikipedia )