Souss-Massa-Draâ

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het stadje Aït-Ben-Haddou

Souss-Massa-Draâ,
Marokko


Veel toeristen gaan op hun weg naar het Zuiden naar de kasba's van Aït-Ben-Haddou. Heel begrijpelijk, het is een hele mooie plek. Vanaf de Ksar heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en zicht op het hedendaagse stadje. Bij zonsondergang levert dat een mooi plaatje op. En net als op andere bekende plekken in Marokko, is het er alleen gezellig druk tussen 10 uur en 5 uur. Daarna zijn alle toeristen verdwenen.

Aït-Ben-Haddou is een middeleeuwse, verstevigde stad in de Marokkaanse regio Souss-Massa-Daraâ langs een rivier. De stad is bekend vanwege de schitterende kasba's, die tegen een heuvel aan zijn gebouwd. Deze zijn opgebouwd uit leem en worden samen de Ksar genoemd. De kasba's zijn versterkt door muren met hoektorens met daartussen smalle stegen, en hiermee een typisch voorbeeld van Zuid-Marokkaanse architectuur. De stad werd in 1987 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard en trekt jaarlijks zo'n 25.000 toeristen.

De stad heeft zo'n 750 inwoners, van wie de meesten tegenwoordig in moderne huizen in een wijk aan de andere kant van de rivier wonen. Er wonen echter nog steeds een paar families binnen de ksar. Helemaal bovenop staat de graanopslag, ook weer binnen een ommuring. Dit was het best verdedigde deel van de ksar. ( met dank aan Wikipedia )