| 8.7 / 10 (360 reviews)

Viermaal is scheepsrecht. :)

Hoofdfoto bij reisverhaal 'Viermaal is scheepsrecht. :)'
Was hier op 2020-04-22 Gepost op: 19 reacties.

Marokko zit in een lock- down is en dat betekent, dat o.a alle campers op de plaats moeten blijven staan, waar ze op dat moment zijn. Met een officieel formulier mag je alleen naar de buurtwinkels en apotheek. Wil je verder rijden dan wordt je tegengehouden ( roadblocks ) en teruggestuurd

Wij wilden heel erg graag uit deze situatie om verschillende persoonlijke redenen weg.

En na een maand is het ons gelukt om een bootticket te bemachtigen samen met een officieel papier van de Nederlandse ambassade, met het verzoek om ons doorgang te verlenen door Marokko en kunnen we naar de boot rijden met de ristrictie, dat we de kortste weg nemen naar de boot.

Nadat we met pijn in ons hart afscheid hebben genomen van Anita ( RR Grotewal ) en Hans, omdat die achterblijven rijden we weg uit Erg Chebbi. Maar wel met veel Stress !!! Want de Marokkaanse regering heeft nog steeds geen aanmeerrechten voor onze boot afgeven. Spannend dus !

Het zal ons 2 1/2 dag kosten om het noorden te bereiken. De controles onderweg zijn streng en onze papieren en  kenteken worden meermalen gefotografeerd en doorgebeld. Dan moeten we aan de kant gaan staan wachten.

Gelukkig geen problemen en kunnen we meestal na een 15 minuten weer doorrijden over de bijna lege wegen. Andere Nederlanders hadden geen geluk en moesten bijna een dag op een kantoor wachten, tot ze er een extra handtekening bij hadden van een locale Pashja.

Onderweg [ we mogen de hoofdweg niet verlaten ] moeten we een overnachtingsplaatsje zien te vinden met onze camper. Dat viel nog niet mee. 

Campings mogen we niet meer op omdat we Corona mee kunnen brengen en andere camperaars zouden kunnen besmetten en bij de Camperplaatsen waar je vrij kunt staan worden we weggestuurd ook al staat daar nu niemand. Bij een klein benzinestation mogen we gelukkig wel blijven staan als we 2 euro betalen voor de bewaker. Die komt naast ons slapen in een leegstaand restaurantje. Op een matras op de grond achter een provisorisch gespannen zeiltje. Hij heeft zijn thermoskan thee meegenomen.

De volgende dag tanken we buiten een klein dorpje en daar staat een Fransman met een klein campertje al een maand op het terreintje van dat benzinestation. Ook hij mag door de lock- down niet meer rijden. Wij vinden het vreselijk voor hem. Hier staan is echt een straf.

De 2de nacht willen we bij een benzinestation overnachten een km of 20 voor de boot. Daar komt zowaar een camper aangereden. Een Duitser. We kletsen wat [ op veilige afstand uiteraard ] en hij rijdt door richting boot.

Wij besluiten een flesje wijn open te trekken om te drinken op het feit, dat we tot hier zijn gekomen. Fase 1 is gelukt.

Ik wil net een slokje nemen als er op de camperdeur wordt geklopt. Een meneer van de Duitse ambassade vraagt of we hem maar willen volgen naar de haven, want daar gaan ze alle campers met bootticket verzamelen. Hij was door de Duitse camperaar ingeseind dat wij hier stonden. Vreselijk attent en aardig dus. Dus wij de wijn terug in de fles geschonken en achter deze meneer aan.

Bij de haven worden de campers gefotografeerd [ we zijn nog maar steeds met 2 campers ] De wijn weer ingeschonken en dan gebeurd het volgende. Of we maar weer achter de ambassade medewerker aan willen rijden, die ondertussen hulp heeft van een 2de man en auto. Hier mogen we toch niet blijven staan. Dus de wijn weer terug in de fles. Het is ondertussen donker en achter de 2 auto’s,’ die nu langzaam rijden met hun knipperlichten aan, worden we om het haventerrein heengeleid en 6 km verder staan we daar weer op een ander terrein. Nu met politie erbij, en weer worden de campers gefotografeerd en papieren gecontroleerd. De wijn maar weer weer ingeschonken. Na 2 slokjes komt het bericht dat we ook hier niet mogen blijven staan. Niet veilig genoeg. Dus weer de wijn…… !! Het wordt een soort soap nu. Weer achter de knipperlichten aan en zo belanden we na een hele steile weg omlaag aan het water bij het marinecomplex, waar mannen met geweren en honden ons gaan bewaken.

En we houden stug vol. Voor de vierde keer de wijn ingeschonken en nu lukt het ook om die eindelijk op te drinken en worden we met het geluid van de golven in slaap gewiegd.

Wordt vervolgd.

Foto's bij dit blog

Voorvertoning Viermaal is scheepsrecht. :)

Viermaal is scheepsrecht. :)

Voorvertoning Viermaal is scheepsrecht. :)

Viermaal is scheepsrecht. :)

Viermaal is scheepsrecht. :)

Viermaal is scheepsrecht. :)

Viermaal is scheepsrecht. :)

Viermaal is scheepsrecht. :)

Wil jij meer reisinspiratie over de mooiste bestemmingen weg van de massa + extra abonneevoordelen zoals kortingen en exclusieve winacties? Bestel dan hier jouw abonnement op Columbus Travel vanaf € 17,50
Wil jij meer reisinspiratie over de mooiste bestemmingen weg van de massa + extra abonneevoordelen zoals kortingen en exclusieve winacties? Bestel dan hier jouw abonnement op Columbus Travel vanaf € 17,50
 

19 reactie(s) bij "Viermaal is scheepsrecht. :)"

 • profile image comment

  Wat een indringend verhaal. Lijkt haast wel een vlucht uit een oorlogsgebied. Gelukkig nu " veilig" thuis gekomen...Ben benieuwd naar het vervolg. Voor deze blog proficiat, proost !

  Door E.J. • geplaatst op 2020-05-26 15:51:22
 • profile image comment

  Ben heel benieuwd naar het vervolg van je verhaal. Wat een belevenis in zo'n land. Prachtig beschreven.

  Door travelbag • geplaatst op 2020-05-24 14:55:36
 • profile image comment

  Wat een verhaal je bouwt de spanning goed op. Wordt vervolgd neem ik aan

  Door ameerakker • geplaatst op 2020-05-23 23:26:53
 • profile image comment

  Wat een belevenissen Ina! Wie had kunnen denken dat een virus zoveel ellende kan veroorzaken? Ben erg benieuwd naar het vervolg. Jullie zullen vast spannende momenten hebben beleefd. Ondanks alle ellende gefeliciteerd met je topblog en de sterren.Trek nu die wijn maar open

  Door CDahlkamp • geplaatst op 2020-05-23 19:16:00
 • profile image comment

  Jeetje wat een toestand. Gelukkig kon je de 4de keer wel van je wijntje genieten. Gefeliciteerd met je topblog en de sterren.

  Door Dianadm • geplaatst op 2020-05-22 10:52:09
 • profile image comment

  Dat vierde glaasje moet deugd gedaan hebben! Wat een verhaal! Gelukkig nu veilig weer thuis! Proficiat met je topblog Ina!

  Door martinhectors • geplaatst op 2020-05-22 08:39:07
 • profile image comment

  Pff wat een beleving. Hopelijk gaat het snel goedkomen. Anders neem er nog eentje. gefeliciteerd met de topblog

  Door ThijsVDenBurg • geplaatst op 2020-05-21 20:45:07
 • profile image comment

  Wat een verhaal Ina. Goed dat je dit hebt geschreven. Van harte gefeliciteerd met je topblog en je rode sterren.

  Door corriedewinter • geplaatst op 2020-05-21 11:18:26
 • profile image comment

  Wat een verhaal. Gelukkig toch nog de fles leeg gekregen ;-)) Van harte met deze topblog

  Door aticketto • geplaatst op 2020-05-21 09:08:54
 • profile image comment

  Gefeliciteerd met je topblog. Wat een verhaal en wat werd jullie geduld op de proef gesteld. Leuk om te lezen en gelukkig is het goed gekomen met de wijn en met jullie thuisreis.

  Door barga • geplaatst op 2020-05-21 07:56:45
 • profile image comment

  Gefeliciteerd met deze topper; wat zal dat wijntje gesmaakt hebben!

  Door hestermaasdam • geplaatst op 2020-05-20 23:10:14
 • profile image comment

  Erg en grappig tegelijkertijd, heel mooi geschreven en hopelijk was je wijn nog op temperatuur ;-) Proficiat met je topblog en je rode sterren !!

  Door dreamer666 • geplaatst op 2020-05-20 22:35:28
 • profile image comment

  Beste Ina, ook dit is een reiservaring ... heftig allemaal, maar tegelijkertijd ook spannend! Je geduld wordt zéker op de proef gesteld ... We zijn blij voor jullie dat het gelukt is om weer in NL terug te zijn. Dank voor je bijdrages op onze site, we zijn nu al benieuwd naar het vervolg. We hopen dat het voor Anita ook goed zal komen! Bij deze heeft de redactie je blog uitgeroepen tot de topper van de week. Gefeliciteerd en stay safe. Groeten, de redactie.

  Door REDACTIE • geplaatst op 2020-05-20 21:54:58
 • profile image comment

  Wat een verhaal en het allerergste is die wijn ((o: Blij dat jullie er weer zijn. Boeiend om te lezen hoe zoiets nu allemaal gaat. Duimen voor Anita dat ze ook snel terug kan zijn.

  Door TravelGoom • geplaatst op 2020-05-20 07:23:40
 • profile image comment

  Voor jullie niet natuurlijk zo leuk, maar voor ons grappig om te lezen. Ik wens jullie wel een goede en aangename thuisreis. Hopelijk zonder al die Marokkaanse toestanden.

  Door silver • geplaatst op 2020-05-19 12:35:33
 • profile image comment

  Ik heb de limocello nog koud staan en wacht tot ik eindelijk kan vertrekken. Fijn dat je er een blog van gemaakt hebt, zodat men kan lezen hoe moeilijk het is om Marokko te verlaten..

  Door agrotewal • geplaatst op 2020-05-18 13:43:55
 • profile image comment

  Er is in ieder geval voldoende zuurstof bij die wijn gekomen...walsen was niet meer nodig haha! Mooi verhaal en goed dat het jullie is gelukt terug te komen. Had gisteren nog contact met Anita, die staat nog vlak bij Merzouga af te wachten tot ze weer mogen rijden....

  Door karinm • geplaatst op 2020-05-18 12:03:48
 • profile image comment

  Bij dezen benoem ik je tot 'Sommelier van de Week'!

  Door Bowral • geplaatst op 2020-05-18 11:08:41
 • profile image comment

  Hahahaha, grappig. Je geduld werd goed op de proef gesteld :-) Je moet er wat voor over hebben. Ik hoop dat die goed gesmaakt heeft :-)

  Door Elleke • geplaatst op 2020-05-18 09:42:42

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.