| 8.7 / 10 (360 reviews)

De achterblijvers

Hoofdfoto bij reisverhaal 'De achterblijvers'
Was hier op 2020-04-20 Gepost op: 32 reacties.

Tranen lopen over mijn wangen als de camper van Ina en Piet uit het zicht verdwijnt.

De zon brandt genadeloos op mijn lijf, het is heet hier bij de duinen van Erg Chebbi. In mijn argeloosheid hebben we gekozen voor Merzouga om onze tijd in Marokko uit te zitten.

Het zoeken van een veilige plek is een advies van de ambassade van half maart. Toen kon niemand nog bevroeden dat Marokko zolang zijn grenzen zou sluiten. Naïef omdat ik toch wel weet dat het heet kan worden in de woestijn, maar nooit verwacht dat ik er zolang zou blijven. 

De duinen in kan alleen nog in de ochtend voor elven en op een koele dag nog laat in de middag of begin van de avond, verder is het niet te doen. Het zand absorbeert de hitte van de zonnestralen en geeft het met gulle hand terug. Ik ben er inmiddels ook achter dat de charme van de woestijn toch de dromedarissen zijn en die zijn verdwenen. Ze zijn vertrokken naar een groot meer bij Merzouga om zo de kosten voor het voer uit te sparen. Alleen een eigenaar van 4 dieren zie ik zo nu en dan aan de horizon voorbij trekken. De woestijn heeft een adempauze nu mens en dier de plek mijden groeit het gras welig. Sommige pollen zijn al meer dan een meter hoog. Weg zijn de sporen van de karavanen, quads en motoren. Het voelt bizar om er te zijn en toch ook zo vertrouwd. 

De toeristenstroom is opgedroogd, wat overblijft in Merzouga en omgeving zijn een handje vol camperaars, die net als ik, geen behoefte hebben aan een ritje op een dromedaris. De avondklok is ingesteld, een mondkapje is verplicht in openbare ruimtes, de wintertijd is ingesteld en de Ramadan staat voor de deur. Kinderen zitten thuis opgesloten en het leven houdt zijn adem in.

Toch bof ik nog, hier in het zuid oosten van Marokko zijn de regels wat minder streng en geen corona slachtoffers. Ik kan gewoon een eindje fietsen of een wandeling maken. Tientallen mussen scharrelen rond onze camper en ’s avonds vliegen de bijeneters over. Als ik geluk heb zie ik een zeldzame vogel. 

Ondanks dat bekruipt me regelmatig het gevoel gevangen te zitten. Verlaten van God en iedereen, afgesloten van de buitenwereld en in de steek gelaten door Buza en instanties. 

Anderen waaronder Piet en Ina (een RRlid) hebben de gok gewaagd en een duur ticket geboekt voor een repatrieringsschip naar Genua. Ina en Piet waarmee ik een maand lief en leed heb gedeeld zijn onderweg naar huis. Het zal tot het moment van inschepen spannend blijven of ze daadwerkelijk mee mogen varen. 

Wij hebben de gok niet genomen, de prijs van het ticket is te duur, de overtocht veel te lang en de onzekerheid te groot. 70 uur varen met zeeziekte is een barrière te hoog om te slechten. In ons zelf gekozen isolement probeer ik het vakantiegevoel te pakken te krijgen en vast te houden. Dat is lastig omdat ik de nieuwsberichten nauwgezet in de gaten moet houden en lid ben van 3 groepsapps die wetenswaardigheden spuien over het wel en wee in Marokko en het verlaten van dit bijzondere land. Wat ook van grote invloed is op mijn vakantiegevoel zijn de maatregelen die ons binden aan deze plek.

Ik mag en wil zeker niet klagen, de plek is prachtig, de zon schijnt veel, de vogeltjes zingen en mijn nieuwste vriend is een jonge dromedaris die gaat kwispelen als hij mijn stem hoort. 

Maar zo nu en dan zitten de tranen hoog, wordt mijn keel dichtgesnoerd en verlang ik naar een leven zonder beperkingen. Waar ik me kan uitdrukkingen in mijn moerstaal en weet dat kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden dichtbij zijn en geen lichtjaren bij mij verwijderd. Waar ik zeker weet dat de douche warm water geeft, het water altijd uit de kraan stroomt en het ’s nachts afkoelt. Kortom ik verlang naar huis. Toch blijven we nog even, wachten op de reguliere ferry en hoop dat alles goed blijft gaan, hier en in het verre Nederland. 

Foto's bij dit blog

Voorvertoning De achterblijvers

De achterblijvers

De achterblijvers

De achterblijvers

Wil jij meer reisinspiratie over de mooiste bestemmingen weg van de massa + extra abonneevoordelen zoals kortingen en exclusieve winacties? Bestel dan hier jouw abonnement op Columbus Travel vanaf € 17,50
Wil jij meer reisinspiratie over de mooiste bestemmingen weg van de massa + extra abonneevoordelen zoals kortingen en exclusieve winacties? Bestel dan hier jouw abonnement op Columbus Travel vanaf € 17,50
 

20 reactie(s) bij "De achterblijvers"

 • profile image comment

  Oei, oei, oei. Heel gevoelig geschreven. Heb nog best een beetje heimwee naar jullie hoor en de tijd daar. Ondanks het opgesloten gevoel En heb net zelf ook een blog geplaatst.

  Door wisseschout • geplaatst op 2020-05-18 10:15:24
 • profile image comment

  Dat is wel een andere vakantie dan gedacht. Maar er begint een lichtpuntje te komen. Er zijn al diverse landen die beginnen met praten over het openen van grenzen. Het is natuurlijk maar een kaarsvlammetje dat zo weer uit kan waaien, maar toch. Ik snap wel dat daar opgesloten zitten toch wel anders is dan hier. Ook al kan je hier ook niet naar familie of vrienden. En ja maar goed dat jullie niet zijn gaan reizen Marokko doet nogal moeilijk. Mijn nicht zat vast in Mexico het heeft er heel wat gebel en geld gekost om terug te komen via BUZA. 3x Vlucht niet doorgegaan en dan meer dan 30 uur onderweg voor iets dat normaal 10 uur kost. Hou vol en denk aan de betere tijden die beslist weer zullen komen. groetjes Sjef

  Door silver • geplaatst op 2020-05-13 16:36:19
 • profile image comment

  Ik zag net dat je een ebook er van hebt uitgebracht. Kan zomaar een bestseller worden!

  Door Dragonfly • geplaatst op 2020-05-08 08:25:02
 • profile image comment

  Ach vrouw, ik leef met je mee! Het wordt een dagboek zoals ik nu zie, waarvan ik hoop dat je het straks mijmerend terug kan lezen in je thuisland. Ik had geen idee, maar was ook alweer een poosje verstoken van Columbus. Mijn papa is overleden en ik heb hem tot het laatst verzorgd. Bizarre tijden deze crisis. Ik lees straks verder, na een bezoek aan de fysio, want de stress vraagt ook hier in Nederland wat mij betreft zijn tol. Ik wens je heel veel sterkte en hoop dat het niet heel lang meer gaat duren. Probeer de focus op het moois te houden. Ik lees straks de rest. Lieve groet, Norma

  Door Dragonfly • geplaatst op 2020-05-08 08:21:16
 • profile image comment

  Het is een bizarre situatie in een maffe wereld. Heel veel sterkte haar hoop dat je toch wat van jullie tijd daar kunt maken. igg tijd genoeg om wat fotografie experimenten te doen ;) Hou je haaks en hopelijk snel weer wat meer vrijheid.

  Door deerik • geplaatst op 2020-04-30 12:40:41
 • profile image comment

  Mooi verhaal ik ben nu wel erg benieuwd hoe dit afloopt. Strekte gewenst.

  Door ameerakker • geplaatst op 2020-04-29 09:49:53
 • profile image comment

  Jeetje Anita, ik hoop toch dat jullie weer snel weg kunnen daar, ik zou alvast maar aan een nieuw boek beginnen, verhalen genoeg denk ik zo.

  Door Esthers • geplaatst op 2020-04-28 16:19:58
 • profile image comment

  Ik hoop echt dat je snel naar huis kunt komen. probeer toch wat structuur in de dag te brengen. We duimen voor jullie

  Door MiekeDeHaas • geplaatst op 2020-04-27 19:55:56
 • profile image comment

  Dag Anita, een heftige situatie voor jullie knap verwoord in deze blog. We denken aan jullie en hopelijk blijf je het van de positieve kant bekijken tot je eindelijk huiswaarts mag keren. Hoe je goed!

  Door ThijsVDenBurg • geplaatst op 2020-04-26 22:28:38
 • profile image comment

  Veel sterkte daar. Mijn reis in mei gaat niet door maar niet meer op reis kunnen is toch nog beter dan niet meer terug naar huis kunnen; al voel ik me hier zo langzamerhand ook wel steeds meer opgesloten door het wegvallen van alle contacten en activiteiten.

  Door marjolijn • geplaatst op 2020-04-25 13:56:16
 • profile image comment

  Denk aan je Anita, heb met je te doen. Volgend boek al klaar 'Gevangen in Zand'? Gaat over een vrouw die de plek die haar zo dierbaar onverwacht op een heel ander manier moet beleven... Er is hoop, Willem gaat bellen. Duim voor je!

  Door TravelGoom • geplaatst op 2020-04-24 07:54:39
 • profile image comment

  I lived with you whilst reading your blog Anita and will be thinking of you until you are home safely reunited with your friends and family. In the meantime, stay strong and look after each other.

  Door Everlasting • geplaatst op 2020-04-23 08:37:51
 • profile image comment

  Wat heb je dit mooi beschreven Anita, heel pakkend. Veel sterkte daar en gefeliciteerd met je topblog...

  Door saskiahamminga • geplaatst op 2020-04-22 22:40:06
 • profile image comment

  Aangrijpend verhaal, hopelijk komt er snel een einde aan, veel sterkte!

  Door hestermaasdam • geplaatst op 2020-04-22 21:28:58
 • profile image comment

  Gefeliciteerd met je topblog en ik las gister een stuk over jullie in het Noord Hollands Dagblad. Indrukwekkend, ik hoop dat jullie snel naar huis kunnen.

  Door Dianadm • geplaatst op 2020-04-22 19:29:57
 • profile image comment

  Hoi Anita, wat heb je dit prachtig geschreven vanuit je favoriete land. Dit had niemand aan zien komen. Ik kan me heel goed voorstellen dat dit nu heel dubbel voelt en naar huis verlangt. Heel veel sterkte en hopelijk kunnen jullie snel naar huis. Gr Christella

  Door CDahlkamp • geplaatst op 2020-04-22 16:59:28
 • profile image comment

  Met al deze reacties hopen we je een hart onder de riem te steken, Anita!

  Door Bowral • geplaatst op 2020-04-22 12:21:54
 • profile image comment

  Wat een verhaal ,hopelijk kunnen jullie daar vlug weg en terug naar huis. Veel sterkte en hou het veilig. Proficiat met je Top blog van de week. Grt Johan

  Door jomo01 • geplaatst op 2020-04-22 09:06:47
 • profile image comment

  Wat een prachtig geschreven verhaal van een verdrietige situatie. Ik wist niet dat je vast zat in Marokko. Sterkte daar, maar blijf mooie foto's maken en verhalen schrijven. Die zijn namelijk prachtig. Groet, Jeroen

  Door jeroenkleiberg • geplaatst op 2020-04-22 09:04:11
 • profile image comment

  Wat een intens verhaal Anita! Ik hoop voor jullie dat je binnenkort wat licht aan het einde van de tunnel ziet! Proficiat met je topblog en nog veel sterkte daar!

  Door martinhectors • geplaatst op 2020-04-22 08:30:17

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.