Marokko

Sneeuw in de Sahara

TravelGoom was hier op 2018-01-13 Gepost op: 2018-06-29 14 reacties.
Het kan niet! Twee dagen voor mijn vertrek moet ik het besluit nemen. Het is de zwaarste winter in meer dan 50 jaar. Marokko’s woestijn is wit, de Atlas haast ondoordringbaar. Ik had mijn zoon de woestijn beloofd maar een halve meter koud wit poeder gooit roet in het eten. Ik pak de kaart op zoek naar alternatieven. En het alternatief dat ik vind, blijkt een hoofdprijs.

Al weken volg ik het locale nieuws, staan Arabische websites bij mijn favorieten en heb ik Apps gedownload van de Marokkaanse KNMI, ANWB, Rijkswaterstaat en van A naar beter. En ze vertellen allemaal hetzelfde. Hoe bijzonder en hoe dik de sneeuw is en hoe blij ze er mee zijn want de stuwmeren zijn na lange droogte straks weer volop gevuld. Dat is prettig als je in de woestijn woont. Ik kan niet anders dan mijn route vanuit Marrakesh aan te passen. Voor insiders:  op de Atlas bergpas tussen Marrakesh en Ourzazathe ligt 3m sneeuw en met een reistijd van 15u (normaal 4u), in Ouarzazathe zelf nog 50cm sneeuw, Erg Chebbi (Sahara) 5cm sneeuw en een reistijd van 4 dagen door overstromingen en weggeslagen bruggen. Mijn zoon maakt de beste grap: 'Pap, meer strooien dan in de Sahara kan niet, laten we maar ergens anders naartoe gaan...'.

En met die luchtigheid gaan we zuidwaarts. Naar Taroudant dat men het kleine Marrakesh noemt, naar de markante rotswoestijn rond Tafraout, naar het surfersparadijsje Taghazout en via het heerlijke Essaouira terug naar Marrakesh. Een roadtrip van een week die begint met de schrik en een schaterlach. We moeten namelijk eerst Marrakesh uit zien te komen omringt door een zee aan brommers, stoïcijnse ezels, stinkende vrachtwagens en dominante SUV's. We krijgen de slappe lach van die gekte en het contrast met de doodstille tolweg waar we een half uur later op rijden.

Van grote afstand lijkt de dikte van de sneeuwlaag op de hoogste toppen van de Atlas mee te vallen. Vanuit ons verblijf in Taroudant is het een prachtig decor. Zuidelijker spelen we met de sneeuw die op 1400m witte vlekken in het rood-oranje landschap van de Anti-Atlas maakt. Soms ligt er net genoeg voor een sneeuwballengevecht of een kleine sneeuwpop. We fantaseren figuren voor de sneeuwvlakken op afstand en ik win de weddenschap om 1 minuut blootbils de sneeuw te trotseren.

Na de indrukwekkende rostpartijen rond het woestijdstadje Tafraout nemen we afscheid van de sneeuw. De prachtige oases en de tegen een bloedrode garnieten bergwand aanliggende Ameln-vallei hebben ons genoeg afgeleid en we trekken richting kust. De sneeuw wordt vergeten. De belofte aan mijn zoon om de Sahara te zien ook. Onze roadtrip geeft de vrijheid die we hoopten te voelen met de Anti-Atlas als geweldig alternatief. Na een paar dagen kust sluiten we af in Marrakesh voor een lesje afdingen, afwijzen en vooral Af-rika. Mijn zoon geniet van Marokko en dat is het belangrijkste doch de laatste nacht knaagt er toch nog iets aan me. Had ik niet toch gewoon richting de Sahara bij Erg Chebbi moeten gaan? Misschien viel het allemaal wel mee.

De terugvlucht brengt me naast een Belgische familie die met verbazing hoort dat we onze reis naar Marokko zelf georganiseerd hebben. Ik schep op over onze ervaringen, de vrijheid, het avontuur. Zij hebben een mindere vakantie gehad. Ze hadden elkaar de woestijn beloofd. Maar de touringcar kon niet verder door de sneeuw. Drie dagen zaten ze in een ter plekke geregeld hotel en daarna nog 3 dagen in Marrakesh. Mijn zoon hoort het en ziet mijn glimlach die de opluchting weergeeft. Tja, het brengt wat in beweging die sneeuw in de Sahara.
0
14

Foto's bij dit blog

Marokkaanse media februari 2018
Op de tolweg nabij Marrakesh
Speelsneeuw in het rode landschap rond Tafraout.
Alle blogs van TravelGoom
 

14 reactie(s) bij "Sneeuw in de Sahara"

 • profile image comment

  Goed verhaal. Goed geschreven! Gefeliciteerd met je Topblog! mooie foto;s

  Door Dragonfly • geplaatst op 2018-07-06 13:29:48
 • profile image comment

  Goed verhaal. Goed geschreven! Gefeliciteerd met je Topblog!

  Door Dragonfly • geplaatst op 2018-07-06 13:29:42
 • profile image comment

  Gefeliciteerd met de topblog, leuk geschreven!

  Door POSJE • geplaatst op 2018-07-04 21:18:13
 • profile image comment

  Ik herinner me vaag een foto van een reisreporter in zijn blote kont in de sneeuw....... Maar serieus: wat een mooi verhaal met foto's die je tocht doen meebeleven. Zo had ik Marokko nog nooit gezien. Anders ook niet trouwens...

  Door doppie • geplaatst op 2018-07-03 09:07:19
 • profile image comment

  O ja, mijn reactie op je homepage had eigenlijk hier gemoeten. Ik moet er weer even in komen....:)

  Door jaapburgers • geplaatst op 2018-06-30 23:33:33
 • profile image comment

  Wat een geweldige tocht Michel. Dat vergeten jullie nooit meer! Gefeliciteerd met je topblog.

  Door corriedewinter • geplaatst op 2018-06-30 12:15:59
 • profile image comment

  van harte met de topblog van de week. Goed geschreven en heerlijk om te lezen

  Door aticketto • geplaatst op 2018-06-30 11:28:01
 • profile image comment

  Van harte met deze topblog, leuk verhaal! Flexibiliteit levert toch altijd weer de mooiste (reis)ervaringen op :)

  Door NLreizen • geplaatst op 2018-06-30 10:51:16
 • profile image comment

  Je flexibiliteit heeft voor een top reis gezorgd en die woestijn komt vast nog wel een keer. Gefeliciteerd met je topblog.

  Door Dianadm • geplaatst op 2018-06-30 08:24:16
 • profile image comment

  geweldig leuk beschreven reiservaring, proficiat.

  Door Graaf • geplaatst op 2018-06-30 07:38:49
 • profile image comment

  Leuke blog, en als je iets beloofd moet het waargemaakt worden. Wanneer dat dan ook gebeurd. gefeliciteerd met je Topblog

  Door ThijsVDenBurg • geplaatst op 2018-06-29 21:18:51
 • profile image comment

  Wat een bijzondere blog. Je had me heel even op het verkeerde been. Dacht toch echt dat jullie lekker door de sneeuw in Erg Chebbi, hadden gebanjerd. Dat zou nog eens aparte foto's opgeleverd hebben. Een goede reden om nog eens te gaan. Van harte gefeliciteerd met de topblog van de week. Ik geef met plezier het stokje aan je door.

  Door agrotewal • geplaatst op 2018-06-29 20:13:24
 • profile image comment

  De redactie heeft deze tekst verkozen tot Topblog van de week! WAUW!!! wat een aparte ervaring moet dat geweest zijn ... De foto's maken je verhaal geheel compleet om te zien hoe het er is, als er eenmaal sneeuw ligt. Gaaf dat jullie je eigen pad hebben genomen. Gefeliciteerd met deze topper, die je heerlijk hebt beschreven. Groeten de redactie.

  Door REDACTIE • geplaatst op 2018-06-29 16:51:11
 • profile image comment

  Dat is een mooie week geweest en belofte maakt schuld dus goed excuus (als je die nodig hebt) om nog een keer te gaan :-)

  Door ALopezBlanco • geplaatst op 2018-06-29 16:48:23

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.