Rabat reisblogs

Koningssteden (Rabat&Meknès)

marjolijn was er (tot 07 nov 2015) Gepost op 06 mrt 091 reacties

Koningssteden.

Na het drukke Casablanca, en met morgen ook een drukke dag voor de boeg, zoeken we in Rabat een aantal rustige plekken op.
We beginnen met de tuin van het Dar-el-Makzen, het koninklijk paleis. Een koninklijke employee, gehuld in witte djellaba, rode muts en gele slippers, loopt bijna mijn foto uit. De koninklijke garde draagt nog het rode winteruniform.
Een prettige plek is ook de groene Chellah, hooggelegen achter een okergele muur, met de ruïnes van de graven van de Meridinische kaliefs. Overal hoor je het geklepper van de ooievaars die nestelen in de bomen en op de vervallen minaretten. Een stel Marokkaanse schooljongens wil mij voor een werkstuk/opstel fotograferen voor één van de maraboets, graftombes van “heiligen” die in de tuin staan.
Na een bezoek aan het mausoleum van Mohammed V dwalen we vervolgens rond in de Oudaia-kasbah, met zijn Grieks aandoende, wit-blauw gekalkte huizen achter de okergele vestingmuren, en genieten van een glaasje muntthee in het Moors café.
Door de vruchtbar Gharb-vlakte, de graanschuur van Marokko, rijden we de Midden-Atlas in. Ook hier nog veel water van de overstromingen van vorige week. Onderweg zien we kurkeik-bossen, met langs de wegkant truffelverkopers. Verder ook stapels eucalyptushout, voor houtskool. Later volgen olijfgaarden. Het eerst vlakke landschap, daarna heuvels en bergen, is schitterend, met allerlei tinten groen. De roze amandelbloesem is al bijna uitgebloeid.
In de koningsstad Meknès drinken we koffie op een dakterras met uitzicht op de Place-el-Hedime, sinds een vorig bezoek inmiddels bestraat. We wandelen door de soeks van de oude medina, langs winkeltjes en werkplaatsjes. Er wordt druk gerestaureerd, en ik krijg van boven een emmertje puin over me uitgestort.
Meknes groeide vooral uit tot koningsstad onder Moulay Ismail, een tijdgenoot van Zonnekoning Lodewijk XIV, die van Meknès het Versailles van Marokko wilde maken. Zijn mausoleum is één van de ster-attracties van de stad. Schoenen uit voor een bezoek aan de grafkamer!
Na een wandeling door de heilige bedevaartplaats Moulay Idriss en de opgravingen van het Romeinse Volubilis rijden we naar Fès, waar we overnachten.

marjolijn Positie 60 (33289 p.) Lid sinds 18-01-2008 Foto's en tips: 1104 Blogs: 36 Fans: 2

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Rabat Dar-el-Makzen
blogfoto nr. 2
Rabat, ooievaars Chellah
blogfoto nr. 3
Rabat, Oudaia kasbah
blogfoto nr. 4
Meknès mausoleum Moulay Ismail
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

A Coruña, een roman als gids
8 2
Gepost op 21 mei
Spanje Galicia
Op de fiets in Nha Trang
4 3
Gepost op 17 maart
Vietnam Zuid Vietnam

Reacties bij deze blog

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

Leuk en herkenbaar te lezen. Voor mij nog vers in het geheugen omdat ik er in december en januari was en veel tijd bij een vriendin in Rabat dorobracht. geniet nog verder!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.