Rabat

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rabat image

Koningssteden (Rabat&Meknès)

Rabat
Marokko
Marjolijn

Koningssteden (Rabat&Meknès)

Koningssteden.

Na het drukke Casablanca, en met morgen ook een drukke dag voor de boeg, zoeken we in Rabat een aantal rustige plekken op.
We beginnen met de tuin van het Dar-el-Makzen, het koninklijk paleis. Een koninklijke employee, gehuld in witte djellaba, rode muts en gele slippers, loopt bijna mijn foto uit. De koninklijke garde draagt nog het rode winteruniform.
Een prettige plek is ook de groene Chellah, hooggelegen achter een okergele muur, met de ruïnes van de graven van de Meridinische kaliefs. Overal hoor je het geklepper van de ooievaars die nestelen in de bomen en op de vervallen minaretten. Een stel Marokkaanse schooljongens wil mij voor een werkstuk/opstel fotograferen voor één van de maraboets, graftombes van “heiligen” die in de tuin staan.
Na een bezoek aan het mausoleum van Mohammed V dwalen we vervolgens rond in de Oudaia-kasbah, met zijn Grieks aandoende, wit-blauw gekalkte huizen achter de okergele vestingmuren, en genieten van een glaasje muntthee in het Moors café.
Door de vruchtbar Gharb-vlakte, de graanschuur van Marokko, rijden we de Midden-Atlas in. Ook hier nog veel water van de overstromingen van vorige week. Onderweg zien we kurkeik-bossen, met langs de wegkant truffelverkopers. Verder ook stapels eucalyptushout, voor houtskool. Later volgen olijfgaarden. Het eerst vlakke landschap, daarna heuvels en bergen, is schitterend, met allerlei tinten groen. De roze amandelbloesem is al bijna uitgebloeid.
In de koningsstad Meknès drinken we koffie op een dakterras met uitzicht op de Place-el-Hedime, sinds een vorig bezoek inmiddels bestraat. We wandelen door de soeks van de oude medina, langs winkeltjes en werkplaatsjes. Er wordt druk gerestaureerd, en ik krijg van boven een emmertje puin over me uitgestort.
Meknes groeide vooral uit tot koningsstad onder Moulay Ismail, een tijdgenoot van Zonnekoning Lodewijk XIV, die van Meknès het Versailles van Marokko wilde maken. Zijn mausoleum is één van de ster-attracties van de stad. Schoenen uit voor een bezoek aan de grafkamer!
Na een wandeling door de heilige bedevaartplaats Moulay Idriss en de opgravingen van het Romeinse Volubilis rijden we naar Fès, waar we overnachten.

Foto's

8e4fc.jpg
8e4fc.jpg
Marjolijn
c1190.jpg
c1190.jpg
Marjolijn
c1190.jpg
c1190.jpg
Marjolijn
7ca4d.jpg
7ca4d.jpg
Marjolijn
7ca4d.jpg
7ca4d.jpg
Marjolijn
aaca4.jpg
aaca4.jpg
Marjolijn
aaca4.jpg
aaca4.jpg
Marjolijn