Meknes

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bijna te laat voor school!

Meknes,
Marokko


Het schoolsysteem in Marokko is gebaseerd op het Franse model.
Frankrijk viel Marokko binnen in de 20ste eeuw en hervormde het onderwijs tussen 1912 en 1956. Onderwijs werd echter niet verplicht gesteld voor iedereen; alleen de mensen in de steden die het konden betalen of connecties hadden konden hun kinderen naar school sturen. Na de onafhankelijkheid in 1956 werd onderwijs verplicht gesteld, maar lang niet iedereen ging daadwerkelijk naar school. Vooral op het platteland werden de kinderen thuisgehouden.
De openbare scholen in Marokko zijn gemengd. Er zijn echter ook scholen waar jongens en meisjes gescheiden les krijgen. Dit tref je voornamelijk aan in privé scholen met een meer religieus karakter. Kinderen kunnen tot 15 jaar gratis naar school. De basisschool is voor kinderen vanaf 7 jaar. Daar wordt tegenwoordig ook les in het Berber gegeven. Na zes jaar basisschool kan men door naar het lyceum, wat 4 jaar duurt. Hierna kan 3 jaar voorbereidend onderwijs gevolgd worden, waarna men naar een universiteit kan of naar ander hoger onderwijs.
Deze meisjes rennen langs een van de schooldeuren naar de hoofdingang, die dezelfde vorm heeft. De school staat op een binnenplaats en de deuren gaan op slot als de school begint.