Mediterranee

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zicht op Marsa Ben M'Hidi (Algerije)

Mediterranee,
Marokko


Vanuit Saïdia, ook wel genoemd de blauwe parel van Marokko, gelegen in het uiterste noordoosten van dit land, heb je uitzicht op Algerije. Op de foto is nog de laatste Marokkaanse politiepost te zien, daarachter bevinden zich hoge hekwerken die de grens met het buurland markeren. Al geruime tijd is er vanwege onenigheid tussen de twee landen geen direct grensverkeer mogelijk. Saïdia is een badplaats aan de Middellandse Zee en maakt bestuurlijk deel uit van de regio Oriental en de provincie Berkane.
De geschiedenis van Saïdia is vrij jong vergeleken met de rest van Marokko. In 1881 veroverde sultan Hassan I Saïdia en bouwde er een citadel, bedoeld om de in- en uitvoer naar Algerije te controleren. In 1913 werd het veroverd door de Fransen. Na de Marokkaanse onafhankelijkheid bleef Saïdia deze functie behouden, maar werd tevens verder ontwikkeld als badplaats.
Saïdia ligt zo'n 30 kilometer ten oosten van het Rifgebergte en op 58 kilometer van de op vijf na grootste stad van Marokko, Oujda. Aan de andere kant van de Algerijnse grens ligt de plaats Marsa Ben M'Hidi. Dit gebied wordt bedreigd door verwoestijning.