Mediterranee foto's & tips

'167203' door Jan-Petra '167203' door Jan-Petra

MarokkoMediterranee

MarokkoMediterranee

Blauwe deuren in...Ch

Jan-Petra

Chefchaouen is een heerlijk stadje in Noord Marokko. De oude medina is prachtig; smalle straatjes met wit & in alle tinten blauw gekalkte huizen die tegen een bergwand zijn aangebouwd. Vooral de deuren zijn bijzonder, veelal afgebladderd en verroest. Hier een collage van deze deuren al weet ik niet of ik deze wel mag posten...

'387015' door Schopman '387015' door Schopman

MarokkoMediterranee

MarokkoMediterranee

Traditioneel geklede.

Schopman

Chefchaouen is een stadje in het Rif-gebergte. Het ligt 120 km ten zuidoosten van Tanger en 65 km ten zuiden van Tetouan. Van oorsprong is dit stadje een vestingstadje, bedoeld als verdediging tegen de Portugezen die Marokko binnendrongen. Het werd in het jaar 1492 door de Moorse vluchtelingen gesticht. Chefchaouen is erg schilderachtig en staat bekend om zijn vele helder blauw geverfde huizen. Het vele blauw dat Chefchaouen zo'n sprookjesachtig aanzien geeft, heeft ook een praktische functie. Blauw werkt namelijk koel, insecten werend en ontsmettend. De medina, het oudste deel van het stadje, is prachtig en we wandelden naar hartenlust en blij verrast door de wirwar van blauw straatjes. Het staat bekend staat als een van de mooiste steden van Marokko.

'489391' door herman m '489391' door herman m

MarokkoMediterranee

MarokkoMediterranee

Dar Sebti paleis

herman m

Deze verfijnde decoraties tref je aan in het Dar Sebti paleis in de Oost-Marokkaanse stad Oujda. Tijdens ons bezoek liepen we hier alleen rond. Deze locatie wordt slechts weinig door toeristen bezocht. Toch is het in Oujda een belangrijke locatie, die regelmatig wordt gebruikt voor muziekvoorstellingen, met name toegespitst op Arabisch-Andalusische muziek. Het biedt ook huisvesting aan het Centrum van studies en onderzoek naar Gharnati muziek. Het complex is gebouwd in 1938 door Abdellatif Sebti, een rijke handelaar uit Fes. Tegenover het gebouw ligt het Lalla Meriem park en de stadsmuur rond de oude medina van Oujda. Het paleis is overigens gratis te bezoeken.

'495524' door vulture1960 '495524' door vulture1960

MarokkoMediterranee

MarokkoMediterranee

Kronkelweg door de...

vulture1960

We rijden door het Atlas gebergte. We maken enkele tussenstops om te genieten en foto's te maken van het fraaie landschap. De weg kronkelt door de bergen en de huisjes lijken piepklein.

'490737' door vulture1960 '490737' door vulture1960

MarokkoMediterranee

MarokkoMediterranee

Kamelen snuitje

vulture1960

Zomaar ergens onderweg in het Atlas gebergte zagen we een aantal kamelen staan. Dus er werd een fotostop ingelast. We waren net aan het fotograferen toen er een jongetje van een jaar of 12 tevoorschijn kwam. Hij was boos we moesten betalen om foto's te maken. Toen had ik dit snuitje echter al prominent close op de foto staan.

'489521' door twalia '489521' door twalia

MarokkoMediterranee

MarokkoMediterranee

Doolhof

twalia

Chefchaouen is prachtige stad die gelegen is in het rif gebergte. Chefchaouen wordt zelfs gezien als een van de mooiste stadjes van Marokko. De karakteristieke blauwe huisjes zijn gebouwd tegen de bergwand. De blauwe kleur werd geïntroduceerd in de jaren 30, daarvoor waren de huizen groen.

'488194' door herman m '488194' door herman m

MarokkoMediterranee

MarokkoMediterranee

Zicht op Marsa Ben...

herman m

Vanuit Saïdia, ook wel genoemd de blauwe parel van Marokko, gelegen in het uiterste noordoosten van dit land, heb je uitzicht op Algerije. Op de foto is nog de laatste Marokkaanse politiepost te zien, daarachter bevinden zich hoge hekwerken die de grens met het buurland markeren. Al geruime tijd is er vanwege onenigheid tussen de twee landen geen direct grensverkeer mogelijk. Saïdia is een badplaats aan de Middellandse Zee en maakt bestuurlijk deel uit van de regio Oriental en de provincie Berkane. De geschiedenis van Saïdia is vrij jong vergeleken met de rest van Marokko. In 1881 veroverde sultan Hassan I Saïdia en bouwde er een citadel, bedoeld om de in- en uitvoer naar Algerije te controleren. In 1913 werd het veroverd door de Fransen. Na de Marokkaanse onafhankelijkheid bleef Saïdia deze functie behouden, maar werd tevens verder ontwikkeld als badplaats. Saïdia ligt zo'n 30 kilometer ten oosten van het Rifgebergte en op 58 kilometer van de op vijf na grootste stad van Marokko, Oujda. Aan de andere kant van de Algerijnse grens ligt de plaats Marsa Ben M'Hidi. Dit gebied wordt bedreigd door verwoestijning.

'375652' door marjolijn '375652' door marjolijn

MarokkoMediterranee

MarokkoMediterranee

Blauwe stad...Chefcha

marjolijn

Chefchaouen in het Rifgebergte is gebouwd tegen een steile helling. De huizen aan de smalle straatjes, met veel buitentrappen en ingangen op verschillende niveaus, zijn gekalkt in allerlei verschillende kleuren blauw. In 1492, na de val van Granada, vestigden zich hier veel moslims en joden die onder het bewind van de katholieke koningen uit Spanje werden verdreven.

'328837' door jelleoostrom '328837' door jelleoostrom

MarokkoMediterranee

MarokkoMediterranee

Portret in...pastelkl

jelleoostrom

Portret in pastelkleuren. Deze vrouw kwamen we tegen in Chefchaouen en wilde in tegenstelling tot de meeste marokkanen wel op de foto. Chefchaouen staat onder andere bekend om de handgemaakte hoeden. Tegen een witte achtergrond kwam deze roze hoed en het getekende gezicht van de vriendelijke vrouw erg mooi uit.

'164862' door indi '164862' door indi

MarokkoMediterranee

MarokkoMediterranee

Schilderachtig

indi

Groot openen! Deze foto is gemaakt in de buurt van Midelt net voordat een fikse onweersbui tegen de avond op ons dak viel! De lucht is al prachtig in de war geschud door de weersverandering! Prachtige kleuren door het late tijdstip, kijk ook naar het landschap dat door erosie geboetseerd is.

'456789' door andresenmarianne '456789' door andresenmarianne

MarokkoMediterranee

MarokkoMediterranee

Marokko of Spanje??

andresenmarianne

Deze foto is vandaag gemaakt het was prachtig mooi weer zonder wolken en volle zon. Deze foto is gemaakt op het strand van Marbella en de afstand tuusen Marbella en de overkant is 75km

'316227' door Rsteeghs '316227' door Rsteeghs

MarokkoMediterranee

MarokkoMediterranee

Straatje in...Chefcha

Rsteeghs

Chefchaouen in het Rifgebergte van Marokko is een heel sfeervol plaatsje. De huizen hebben allemaal een typerende blauwe, lavendelachtige kleur, soms licht, soms donker, wat een heel bijzondere uitstraling geeft. Tussen de huizen door lopen smalle straatjes met veel trappen want het stadje is op heuvels gebouwd, dus er is af en toe wat hoogteverschil. Er zijn veel leuke kleine winkeltjes en typisch Marokkanse restaurantjes (vraag gewoon bij een winkeleigenaar waar je lekker kunt eten en hij wijst je de niet-toeristische plekjes). Deze foto van zo'n typerend straatje in Chefchaouen maakte ik toen er net een oudere man met een klein jongetje aan zijn hand aan kwam lopen (waarschijnlijk opa en kleinzoon). Ik heb even gewacht met het maken van de foto tot ze voorbij waren, want veel Marrokaanse mensen vinden het niet prettig als hun gezicht op de foto staat. Het jongetje draaide wel nog net nieuwsgierig zijn hoofd om voordat ze het hoekje om verdwenen.

'390711' door evelien78 '390711' door evelien78

MarokkoMediterranee

MarokkoMediterranee

School is uit!!

evelien78

Het blauwe dorpje Chefchaouen in het Rif gebergte is een walhalla voor fotografen. Straatjes, deurtjes en straat taferelen...allemaal even fotogeniek. Dit jongetje was gewoon heel blij dat school uit was, en ik was dan weer heel blij dat ie net in "mijn" straatje voorbij kwam rennen! :- )

'425728' door prinsserendip '425728' door prinsserendip

MarokkoMediterranee

MarokkoMediterranee

Wandelen door...Chech

prinsserendip

Het prachtige idyllische Chechaouen in de bergen in het noorden van Marokko. De huizen en sommige straten zijn hier prachtig blauw geschilderd. Het is een overblijfsel van de Joodse bevolking die hier jaren geleden woonde. Deze man, gekleed in Djellaba maakt met zijn boodschappentasje een wandelingetje door een straatje. Ik vond de kleuren en de natte stenen met het boodschappentasje een mooi geheel maken.

'441898' door claudiamusters '441898' door claudiamusters

MarokkoMediterranee

MarokkoMediterranee

Onderweg naar...Volub

claudiamusters

We gingen van Fez naar Volubilis, de overblijfselen van een Romeinse nederzetting in het noorden van Marokko. Onderweg keek je je ogen uit, wat een divers landschap heeft dit Noord Afrikaanse land!

'505386' door Graaf '505386' door Graaf

MarokkoMediterranee

MarokkoMediterranee

Buurpraatje

Graaf

Chefchaouen is de mooiste en vriendelijkste stad van het Rifgebergte. De prachtige medina met blauwgekalkte huizen is heerlijk om doorheen te lopen. Let wel op soms is ook de straat blauwgeverfd, dit staat wel heel mooi bij de blauwe huizen, maar dit betekent dat het een doodlopend straatje of steeg is. Dat is deze dus niet, maar het is hier rustig, dus kunnen ze even midden op straat een buurpraatje houden.

'192309' door indi '192309' door indi

MarokkoMediterranee

MarokkoMediterranee

Op de uitkijk

indi

Tijdens een wandeling door het Rifgebrgte, in e buurt van Midelt (zeer aan te raden) kwamen we door diverse zeer autenthieke berberdorpjes. In dit dorpje stonden de mensen ons allemaal nieuwsgierig gade te slaan, er kwamen volgens de gids niet vaak toeristen. Deze twee kinderen stonden ons vanaf een helling waar hun huis tegenaan gebouwd was te bekijken. Bij de linkse was het ijs gebroken aan zijn lach te zien. Het rechtse kind heeft nog eneige scepsis... Let ook op de schitterende snotterbel!

'244104' door riknikele '244104' door riknikele

MarokkoMediterranee

MarokkoMediterranee

Luchtje

riknikele

Ben ik weer met een luchtje, dit keer een uit Marokko. 's Ochtends vroeg beklommen we nog een keer de Kasbah van Ait Benhaddou, vlak voor vertrek naar Marrakech. De vormen en kleuren van het uitzicht waren ongekend mooi, deze foto is ook nauwelijks bewerkt!

'379423' door nelita '379423' door nelita

MarokkoMediterranee

MarokkoMediterranee

Nog ééntje dan !!

nelita

Nog ééntje dan !! Ik kan het niet laten. Zoveel foto´s met dat prachtige blauw van het stadje Chefchaouen in het Rifgebergte. Het stadje heeft veel tinten blauw, omdat de bevolking wel 5x per jaar de hele buiten ( en binnen) boel blauw schildert om de vliegenplaag tegen te gaan. Ziet er toch prachtig uit?

'163507' door Jan-Petra '163507' door Jan-Petra

MarokkoMediterranee

MarokkoMediterranee

Marokkaanse lantaarn

Jan-Petra

Een Marokkaanse lantaarn in Chefchaouen

'184598' door indi '184598' door indi

MarokkoMediterranee

MarokkoMediterranee

Relax

indi

Deze prachtige man zat lekker te relaxen toen wij met ons gezelschap stopten bij een klein dorpje in de buurt van Midelt. De prachtige kleuren van de deur en de muur trokken meteen mijn aandacht!

'404120' door demgha '404120' door demgha

MarokkoMediterranee

MarokkoMediterranee

Marokkaanse Jeblia...

demgha

Marokkaanse "Jeblia" vrouw. Jeblia betekend letterlijk bergbewoonster. Deze mensen leven van de oogst in de bergen en op het land. Zij verkopen regelmatig diverse fruit, groente maar ook vlees. Herkenbaar aan de grote traditionele hoed en omslag doek in rood en wit.

'379860' door marjolijn '379860' door marjolijn

MarokkoMediterranee

MarokkoMediterranee

Poezenstad Chefchaoue

marjolijn

Chefchaouen in het Rifgebergte is gebouwd tegen een steile helling. De huizen aan de smalle straatjes, met veel buitentrappen en ingangen op verschillende niveaus, zijn gekalkt in allerlei verschillende kleuren blauw. Dit is mogelijk terug te voeren op de deels joodse geschiedenis van de stad: in 1492, na de val van Granada, vestigden zich hier veel joden, en moslims, die onder het bewind van de katholieke koningen uit Spanje werden verdreven. Opvallend in het plaatsje vond ik dat er overal katten liepen en zaten, zoals ook hier, vlak bij de Bab el Ansar, de noordwestelijke stadspoort die de stad uitvoert naar de Ras el-Ma en Wadi Laou, een bron en rivier met watervallen, wasplaatsen en molens.

'151625' door indi '151625' door indi

MarokkoMediterranee

MarokkoMediterranee

Stoere man!

indi

Deze marokkaan ging er een goed voor staan. Het leverde een stoere pose op. Foto is genomen in de buurt van Midelt.