Marrakech

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Naar de hammam in Marrakech.

Marrakech,
Marokko


Als je in Marokko bent is het de moeite waard om ook eens in een hammam te gaan kijken. Je kunt dan kiezen voor een luxe (dure) wellness behandeling voor toeristen of een bezoek aan een authentiek badhuis voor de lokale bevolking. Als je net als ik voor die laatste mogelijk kiest heb ik nog wel wat tips voor je: neem zelf handdoeken, zeep en een ruw washandje mee. Dit alles ligt namelijk niet voor je klaar. Zorg ook voor een zwembroek/badpak of schoon ondergoed want bloot wordt niet op prijs gesteld.

In Marrakech heb ik een hammam vlakbij het beroemde Djemaa el Fnaplein bezocht. Je loopt vanaf de Koutoubia-moskee het plein rechtover . Als je de huizen, restaurants en winkels dan steeds aan je rechterhand houdt kom je vanzelf in de Rue Riade Zitoun el Kadim. In die straat vind je na een paar minuten aan je rechterhand een rood gepleisterd gebouw met een ingang voor dames en een ingang voor heren. Verwacht geen luxe maar wel een uurtje vertoeven in een heel Marokkaans sfeertje.

In die zelfde straat kun je ook je badbenodigdheden kopen. Zwarte zeep is populair bij de Marokkanen in het badhuis. Je kunt het in een plastic potje kopen, maar ook een kluitje laten afwegen. Dat krijg je dan in een plastic zakje mee.

Bij de ingang betaalde ik 70 dirham (ongeveer 7 euro) voor de entree. Je kunt daar je spullen afgeven en je kleren ophangen. Een masseur begeleidt je dan naar de warmste van de drie grote badruimtes. Daar moet je eerst enige tijd op de warme tegelvloer liggen om te ontspannen en te wachten op wat komen gaat. Om je heen zijn Marokkanen druk bezig zichzelf en ook elkaar te wassen.

De masseur komt dan met emmers water terug. Hij geeft je een uitgebreide wasbeurt. Met het ruwe washandje zorgt hij ervoor dat je hele lijf gaat tintelen. Er worden meerdere emmers warm water over je heen gegooid voordat de massage begint. Die is meestal stevig, maar desondanks erg lekker.

Houd er rekening mee dat de masseur tijdens zijn werk ook over geld begint. Hij hoopt namelijk op een fooi.
Al met al zal de hele behandeling minder dan een uur in beslag nemen. Je kunt daarna verkwikt de stad weer in.

Van groepsgenoten heb ik gehoord dat een bezoek aan de dameshammam ook de moeite waard is.