Marrakech

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dwalen door de Souks van Marrakech

Marrakech,
Marokko


Het grootste deel van de medina (Arabisch voor 'ommuurde stad') ten noorden van het Jmaa el-Fna wordt ingenomen door een wirwar van markten ofwel 'souks'. Bij elkaar vormen ze de grootste overdekte markt van Afrika, die zijn weerga niet kent. De afwisseling van licht en schaduw, van kleuren en geuren en van een bonte stoet van dragers, gesluierde vrouwen, karren getrokken door mensen of dieren en kleine ateliers waarin ambachtslieden smeden, leer bewerken of kleding maken, brengt elke bezoeker in vervoering.

De meest centrale markten verkopen vooral goederen met een grote toegevoegde waarde, zoals sieraden, boeken of schoenen. Zaken die veel meer ruimte nodig hebben of minder waardevol zijn, liggen meer aan de buitenkant van de medina.
Het is heerlijk om maar wat rond te (ver)dwalen en te zien waar je uitkomt. Bezoek eens de Souk des Teinturiers, de souk van de wolververs. Kleurige strengen wol en pas geverfde lappen hangen boven de smalle straatjes te drogen. Mannen zijn in de omringende werkplaatsen druk bezig met hun werk.
Verder slenterend kom je in een soukgedeelte waar overal het geklop van hamers klinkt. Koperslagers bewerken het metaal tot schalen en dienbladen. Lampenmakers en houtbewerkers vervullen hun ambachten. Het valt op hoe rustig je door de souks van Marrakech kunt slenteren, zonder lastig gevallen te worden. Mensen vragen wel af en toe of je in hun winkeltje wilt komen kijken, maar als je zegt dat je dat niet wilt, is het ook goed. Ga je wel naar binnen, dan staat er al snel een (mierzoet) kopje muntthee voor je klaar.
In een volgend straatje wordt leer bewerkt tot tassen en vooral tot babouches, de beroemde leren sloffen met een spits toelopende neus. Duizenden exemplaren in alle kleuren en maten. In kleine ateliers naaien schoenmakers volgens traditionele methodes een poef, slippers of schoenen in elkaar.
Kriskras lopend kom je op de kruidenmarkt, de juwelen- en de stoffenmarkt. Elk artikel heeft zijn eigen souk. Mooi zijn de aardewerk schalen, borden en tajines (ovenschalen met piramidevormige deksels).

Tapijten, levende kippen, zilveren theepotten, glaswerk, lampen, traditionele volkskunst, Assepoesterjurken, buikdansoutfits, tafelbladen, meubeltjes, geneeskrachtige kruiden en parfums. De souk is een feest van geuren en kleuren. Af en toe passeer je een moskee, toegang verboden voor niet-moslims. Drink een cappuccino op het centrale plein Jmaa el-Fna en ga een hapje eten in restaurant Argana, dat uitzicht over het plein biedt vanaf het terras op de eerste etage.