Marrakech reisblogs

Rondreis door Marokko - Een vijfdelige serie - Deel 5 (slot)

ytos was er (tot 17 aug 2006) Gepost op 09 dec 101 reacties

We hebben enkele dagen in Rabat en omgeving doorgebracht. Het wordt tijd voor weer wat ander. We kiezen voor het sprookjesachtige Marrakech als bestemming, waar ons een nieuw deel van ons avontuur staat te wachten.

Vanuit Rabat vertrekken we richting Marrakech. Marokko kent inmiddels ook het fenomeen snelweg en de weg is aangelegd zoals de Franse tolwegen. Het is er alleen een stuk minder druk, waardoor we prima door kunnen rijden. Pas de laatste 200 kilometer moeten we weer over tweebaans hoofdwegen, dwars door de Midden Atlas. Uiteindelijk komen we na een mooie reis aan.

Een mannetje van middelbare leeftijd op een brommer ontdekt al snel dat we niet bekend zijn in Marrakech. Geen probleem, hij weet wel een hotel. We rijden achter hem aan de medina in. Dan maant hij me te stoppen. Hij wijst op een nietszeggende deur en zegt: “Hôtel, riad hôtel”. Het blijkt een Riad te zijn, een typisch Marokkaans huis met binnenplaats en kamers daar omheen. Deze is omgebouwd tot hotel. Helaas is er geen zwembad, dus we zoeken verder. Een tweede Riad – met zwembad – zit vol. Uiteindelijk leidt hij ons buiten de medina naar een hotel. Met zwembad! Het mannetje wordt betaald voor “bewezen diensten”, waarna we inchecken en ons voorbereiden op Marrakech. Het is een lange dag geweest.

De volgende ochtend bezoeken we de Koutoubia moskee en bijbehorend park. ’s Middags nemen we een Petit Taxi naar de graven van de Saadiërs, waar we binnen worden getrakteerd op de mooiste kleuren en dito versieringen. Marrakech wordt de rode stad genoemd om de diep oudroze kleur die je er overal tegenkomt. Die kleur levert in combinatie met het houtsnijwerk, de gipsen kapitelen en ook hier weer het zelij tegelwerk prachtige combinaties op. Ik pak m’n 70-200 F2.8L objectief, dat ik speciaal voor dit soort locaties heb aangeschaft om details te kunnen vangen en ben blij dat ik dit objectief, ondanks het gewicht, toch heb meegenomen.

Na ons bezoek aan de graven begeven we ons naar het plein Jemaa el Fna. Behalve toeristen is er ook veel lokale bevolking te zien. Met de 24-70 F2.8L in de aanslag kijk ik rond en schiet ik een ruime hoeveelheid foto’s. Ik kom ogen tekort en wil door blijven gaan. Maar de inwendige mens moet ook gevoed worden, dus we besluiten naar een restaurant te gaan, vanwaar we het plein van bovenaf kunnen aanschouwen. En daar… daar kom ik de schijnbaar onverstoorbare, jonge krantenlezer tegen.

Nawoord/afsluiting

Na ons bezoek aan Marrakech zijn we teruggereden naar Fès. Daar hebben we de leerlooierijen en andere typische Marokkaanse artisanale kunsten bekeken. We hebben er tevens een prachtige avondwandeling gemaakt vanaf het Koninklijk paleis, via de Mellah (Joodse wijk) richting het Place Boujeloud (zie: tip!). Na een uitstapje naar Ifrane, het wintersportoord van Marokko zo’n 65 kilometer ten Zuiden van Fès, zijn we teruggegaan naar de familie. Na een krappe week zijn we aan de thuisreis begonnen.

Dit verhaal is eerder in vrijwel ongewijzigde vorm inclusief 12 foto’s gepubliceerd in Chip Foto-Video Digitaal 2010/01, Uitgeverij F&L

ytos Positie 894 (220 p.) Lid sinds 28-11-2010 Foto's en tips: 8 Blogs: 5 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
De Koutoubia-moskee; één van de mooiste moskeeën in Marokko. Gebouwd in de Almohadische dynastie (12e - 13e eeuw)
blogfoto nr. 2
Marmeren zuilen en bewerkte kapitelen in één van de prachtig gedecoreerde ruimten van de Graven van de Saadiërs. Lange tijd verborgen, maar sinds 1917 open voor publiek.
blogfoto nr. 3
Als het Jemmaa el Fna tot leven komt, de kraampjes hun etenswaren uitstallen en de rook naar boven kringelt... betoverend!
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Rondreis door Marokko - Een vijfdelige serie - Deel 4
3 3
Gepost op 08 december
Marokko Rabat
Rondreis door Marokko - Een vijfdelige serie - Deel 3
4 2
Gepost op 06 december
Marokko Meknes

Reacties bij deze blog

albertensandra

Door: albertensandra • Geplaatst op

Wederom weer een prachtig beschreven verhaal met schitterende foto's. Gaaf dat je hele verhaal in Foto-Video Digitaal komt.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.