Marrakech

Marrakech voelt als thuiskomen

sidonius was hier op 2010-03-21 Gepost op: 2010-03-21 18 reacties.
“Hai, you again!” roept de jongen van de kruiden souk me toe, en hij lacht een brede lach van herkenning. Ik ben aangenaam verrast, hij herkent mij eerder dan ik hem als ik door de souk in de oude joodse wijk Mellah loop en zijn kruidenkraam passeer. Een paar dagen daarvoor hebben we bij hem onze kruiden voor in de keuken thuis gekocht. Ik voel me prettig in Marrakech, ik voel me er thuis.

In september kreeg mijn man Sido van onze kinderen een 2-daagse kookcursus in Marrakech als cadeau voor zijn kroonjaar-verjaardag. Hij is onze kok in huis, en onze dochter dacht dat Marrakech echt wel iets voor ons zou zijn: Sido kookles, terwijl ik op mijn gemak kon fotograferen in de stad. Voor mijn verjaardag in februari zouden ze een fotoworkshop proberen te vinden. Dat laatste ging niet door, maar eigenares Edwina van onze Riad wees mij de mooie plekjes. We bleven uiteindelijk een week in Marrakech.

De kookles begint met het bedenken van de gerechten en het opstellen van de boodschappenlijst. Deze vertalen we in het Marokkaans met hulp van Mohammed, de rechterhand van Edwina. Dan gaan we de boodschappen halen op de markt. “Salam aleikom, afak atini zoozj kok, weghed dinzjaal, zoozj bisbez , arrba mednoos?” vragen wij dapper en een beetje onzeker (van ons aantekenboekje afkijkend). Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is geeft de groenteboer ons de gevraagde groenten: 2 artisjokken, 1 aubergine, 2 venkels en 4 takken peterselie. We lachen allemaal dat het is gelukt, en we gaan verder naar de vis- en kipboer waar dit tafereel zich herhaalt…salam aleikom, afak atini…..? Hallo, heeft u alstubieft voor mij….? Er wordt ons op het hart gedrukt hiermee steeds de bestelling te beginnen. Anders voelt het voor de verkoper als een bevel. Een mooi lesje in respectvol samenleven. De kip zoeken we uit terwijl hij nog leeft, en een half uur later halen we hem geslacht en wel weer op. Verser kan het niet. Sjokram, beslema! Dank u wel en tot ziens!

De kookles van Sido kan beginnen, tijd voor mij om de stad in te gaan. Gewapend met reisgidsje en camera ga ik op pad in de medina. Eerst maar eens naar het centrale plein Djemma el Fna, dat is vlak bij en dan heb ik een oriëntatiepunt. Het straatje er naar toe is al een feest: geuren, kleuren, vriendelijke kooplui die hun waren aanprijzen maar niet opdringerig zijn, ik geniet. Maar foto’s maken, dat is wat lastiger. Daar is men niet zo van gediend. Op een vraag of een foto gemaakt mag worden zegt men vaak kortweg nee, en als je zonder te vragen iets wilt fotograferen roept er vaak wel iemand om daar mee op te houden. Dat valt even tegen. Soms mag het wel tegen betaling (10 dirham ,1 euro). Ik slenter verder en concentreer me maar op wat ik allemaal zie en ruik. Eerst maar even genieten, die foto’s komen wel.

Zo loop ik mijn eerste dag in Marrakech door de medina en de souks, me verbazend over de mengeling van middeleeuwen en 21e eeuw, van geuren en kleuren, geluiden en indrukken. Je moet in de nauwe straatjes van de medina opzij springen voor een ezelskarretje , maar ook voor een knetterende brommer. Mannen in een djellaba met puntmuts die driftig praten in hun mobiele telefoon. Vrouwen in een djellaba met sluier met hun kind in een buggywagentje. Huizen , muren en prachtige bogen van oranjerode leem in smalle straatjes - waar zich soms een dikke Audi doorheen wil wurmen. Alle zintuigen staan op scherp en vechten om de aandacht. Ik dwaal rond, vraag aan winkeliers af en toe naar de Djemma el Fna om enigszins richting te houden. Vraag het niet aan mensen op straat, zij werpen zich direct op als gids tegen betaling en lopen met je mee. Af en toe, later in de week, heb ik dat trouwens wel een paar keer gedaan om niet te veel tijd kwijt te zijn met zoeken naar goed weggestopte plekken zoals de joodse begraafplaats en de leerlooierijen.

Ik merk dat het maken van foto’s steeds beter gaat, ik ontwikkel een strategie. Duik de stillere steegjes in en vind de mooiste deuren en bogen, en met een beetje geluk komt er een man met puntmuts of gesluierde vrouw voorbij die geen bezwaar heeft tegen een foto. Of posteer mij onopvallend bij een mooie achtergrond en wacht een tijdje op wat er allemaal voorbij komt. Een foto is dan snel gemaakt. Soms betaal ik, soms werkt een stralende lach.

Zo is mijn eerste dag in Marrakech. Ik slenter, geniet, ervaar, fotografeer, ik dompel me onder. Dit is mijn stad. Voor de lunch ga ik naar ‘huis’, naar onze Riad waar Sido een heerlijke Marokkaanse lunch heeft klaargemaakt. ’s Middags ga ik weer alleen op pad, bezoek een klein museum in de medina en dompel mij opnieuw onder. Om 19 uur ben ik weer thuis voor het overheerlijke Marokkaanse diner van Sido. Het voelt alsof ik thuis ben. Ik voel me hier thuis. Later in de week, als de kookles klaar is, laat ik Sido de mooiste plekjes van de medina zien en trekken we er samen op uit.

0
18

Foto's bij dit blog

Bij de visboer
Bij de groenteboer
De kookles
resultaat
Alle blogs van sidonius
 

18 reactie(s) bij "Marrakech voelt als thuiskomen"

 • profile image comment

  Heel erg leuke blog Fransje! Kan bijna niet meer wachten tot ik hier in juli heenga ;-)

  Door jvanmoorsel • geplaatst op 2010-04-03 18:35:33
 • profile image comment

  heeeeel herkenbaar, hartstikke leuk fransje!!

  Door riknikele • geplaatst op 2010-03-26 20:13:32
 • profile image comment

  Heerlijke blog, gefeliciteerd met je blof van de week Fransje en het heeft nog meer de Marokkokriebels bij me opgewekt, ik ben aan het aftellen ;-)

  Door Esther • geplaatst op 2010-03-26 16:01:40
 • profile image comment

  Wauw Fransje wat een ontzettend leuke blog! En wat knap van je om dat allemaal in de lokale taal te doen! Gefeliciteerd met de blog van de week! Groetjes, Yvon

  Door mama-afrika • geplaatst op 2010-03-25 14:45:46
 • profile image comment

  En terecht! Gefeliciteerd!

  Door TravelGoom • geplaatst op 2010-03-25 11:47:33
 • profile image comment

  Van harte gefeliciteerd Fransje. Wat heb je de sfeer treffend beschreven! Gefeliciteerd met je bekroning!

  Door Fransvdg • geplaatst op 2010-03-24 21:56:53
 • profile image comment

  Hoi Fransje, Wat een erg leuk en beeldend verhaal heb je ons laten lezen. Heerlijk om een stad zo te kunnen ontdekken en beleven. Je helemaal onderdompelen, lekker. Gefeliciteerd met deze blog. groet Eline

  Door ejfovermaat • geplaatst op 2010-03-24 19:31:07
 • profile image comment

  Voor m'n gevoel loop ik een stukje met je op! Goede blog en klinkt als het Grote Genieten:-) Gefeliciteerd met de blog van de week!

  Door Leeu • geplaatst op 2010-03-24 19:24:39
 • profile image comment

  Mooi geschreven verhaal zeg Fransje! Gefeliciteerd met het blog vd week!

  Door Dapau • geplaatst op 2010-03-24 19:10:31
 • profile image comment

  Heel leuk geschreven, een goeie reclame voor Marrakech. Lijkt me een hele mooie en gezellige stad!Dus de volgende RR zorgt Sido voor hapjes? gr. Marijke

  Door zeester • geplaatst op 2010-03-24 18:44:41
 • profile image comment

  Hallo Fransje, wat een leuk geschreven blog! Heerlijk dat jullie beiden zo hebben genoten! En dan nu als beloning ook nog eens een rode *. Helemaal terecht voor deze goed geschreven en boeiende blog!

  Door GrietBuis • geplaatst op 2010-03-24 18:27:43
 • profile image comment

  heerlijk verhaal en herkenbaar voor ons;-)) Gefeliciteerd met deze titel! groetjes Marjan en Gerwin

  Door Marjan • geplaatst op 2010-03-24 16:48:33
 • profile image comment

  Allereerst gefeliciteerd met je eretitel, Fransje! Wat een goed verhaal en een fantastisch cadeau voor Sido! Marrakech is geweldig en dan logeren in een riad en ook nog een kokkcursus.... Grappig dat het met het Marrokaans lukte om boodschappen te doen. En jij als een sluipschutter met de camera door de medina! Heb allas met veel plezier gelezen! vr gr van Rein

  Door pensionado • geplaatst op 2010-03-24 16:39:56
 • profile image comment

  Wat een prachtig geschreven blog, die met recht de titel blog van de week kreeg! Van harte gefeliciteerd!

  Door roosje64 • geplaatst op 2010-03-24 13:58:46
 • profile image comment

  Schitterend verhaal en geweldig beschreven. Ik ben erg lang geleden wel eens in Marrakech geweest, maar jouw verhaal lezende had ik het gevoel dat ik hier voor het eerst was. Geweldig om zowel te leren koken, de taal een beetje te leren en te leren hoe je fotografeert terwijl het eigenlijk niet kan. Een genot om te lezen!

  Door Lione Kolsteren • geplaatst op 2010-03-24 12:33:51
 • profile image comment

  Mooi beeldend en smakelijk geschreven. Zo kunnen wij ook even meegenieten. Gefeliciteerd!

  Door Mathilda • geplaatst op 2010-03-24 12:11:15
 • profile image comment

  Na het lezen van je verhaal voelt het bijna alsof ik ook in Marrakech geweest ben, terwijl ik toch echt nooit voet op Marokkaanse bodem heb gezet! Goed verslag, leuk en beeldend geschreven. Van harte gefeli met de blog van de week en met je prijs!

  Door Lola • geplaatst op 2010-03-24 11:42:46
 • profile image comment

  Mooi beeldend beschreven. Hij op zijn gemak zijn hobby, jij de jouwe. Lekker toch.

  Door dereizigers • geplaatst op 2010-03-22 21:19:05

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.