Marrakech reisblogs

De Koningssteden

vlinder was er (tot 14 mrt 2008) Gepost op 06 jan 104 reacties

Marrakech
Na een drukke werkweek vertrekt onze taxi erg vroeg.... om 4:30 uur rijden we naar Den Haag Centraal. Via Parijs vliegen we naar Marrakech, waar we om 13:30 uur landen en waar het een uurtje vroeger is dan in Nederland.

Met de bus naar het centrum en vervolgens dwars door de oude medina naar onze Riad. Op de koele binnenplaats wordt muntthee geserveerd. We frissen ons op en lopen door de souks richting Djemaa el Fna (het beroemdste plein van Marokko). Op een boventerras met panoramisch uitzicht op het plein en in de warm brandende zon genieten we van de eerste Marokkaanse geluiden en geuren.

Het plein zit vol met slangenbezweerders, henna-schilders, Berber-aapjes, verhalenvertellers, acrobaten, medicijnmannen … en eetstalletjes met vlees en vis en verse jus d’orange.
’s Avonds wordt het plein steeds drukker met mensen. Koninginnedag in Nederland is er niets bij.

De weg terug naar onze Riad blijkt lastiger te vinden dan gedacht. Met wat echte marokkaanse hulp redden we het. De hulp is alleen niet geheel gratis: meneer vindt dat hij wel recht heeft op €20 … oke, oke … €10 dan? Dat dachten wij toch niet!

De dagen daarna vermaken we ons prima met bezoekjes aan medressa’s, musea, tombes en de joodse wijk.
In de souks wordt je regelmatig van je sokken (sandalen of slippers dan) gelopen door mannen met handkarren of door overbeladen ezeltjes, die men gebruikt om alle koopwaar door de souk heen te vervoeren.

Meknes en Fes
Bij de autoverhuur halen we onze spiksplinternieuwe auto op, er staat slechts 20 kilometer op de teller, dus dat is een goed begin! We rijden via de snelweg richting Casablanca en Rabat en slaan vervolgens af naar Meknes. We belanden in eerste instantie op een immense taxiparkeerplaats, waar we bijna achteraan de taxirij moeten aansluiten om het plein te kunnen verlaten. Toch niet helemaal goed gereden dus... We parkeren de auto verderop en lopen naar ons hotel in de souk. Op internet zag het hotel er toch iets beter uit, maar we hebben geen zin om verder te zoeken en zetten onze spullen neer en gaan de souks en de stad verkennen. ’s Avonds eten we harira (kikkererwtensoep) en genieten we van de mensen op het plein en het uitzicht op de beroemde stadspoort de Bab Mansour.

De volgende dag gaan we op weg naar Fes via Moulay Idriss, een heilige stad. Een bezoekje aan deze stad is 1/5e waard van een officiële hadj-trip naar Mekka! Het is een mooi dorpje gebouwd tegen de heuvel. We mogen als niet-moslims de moskee helaas niet in, maar vanaf een boventerras kunnen we wel het gehele complex bewonderen. Een Moskee-bewaarder legt ons het een en ander uit en wijst ons meteen even een van de huizen van M6 (Mohammed VI, de huidige koning van Marokko). We vervolgen onze weg naar Fes, waar we een hotel gereserveerd hebben, maar geen goed kaartje hebben van de exacte locatie.... Flink zoeken en verdwalen dus, maar we kunnen nu wel zeggen dat we de gehele ommuring van Fes gezien hebben. Gelukkig voor ons komt M6 vandaag de stad in, zodat er veel politie op straat is waar we de weg aan kunnen vragen. We checken in en nemen vervolgens een petit taxi naar het oude centrum, naar de Bab Boujeloub (Bab betekent poort), waar we de medina induiken.

De dag erna staan de ‘tanneries’ op het programma, de leerlooierijen . We volgen onze neus (er wordt gewerkt met onder andere ammoniak om de huiden schoon en haarvrij te krijgen) en belanden op een dakterras van een klein winkeltje met uitzicht op de tanneries. Indrukwekkend! Deze mannen werken voor slechts een paar euro per dag en staan tot hun blote knieeen in de verf en ammoniak. Een verkoper legt ons een en ander uit: vier soorten leer (schaap, geit, koe en dromedaris) van de vier soorten dieren die ze in Marokko eten; verschillende natuurlijke kleuringen; en veel verschillende bewerkingen om het leer schoon en zacht te krijgen.
We slenteren door de joodse wijk (Mellah). Opvallend in deze wijk zijn de huizen met balkonnetjes. Bij moslims speelt het leven zich met name binnenshuis af, dus hebben hun huizen geen balkon. De begraafplaats is met zijn witte graven oogverblindend in de zon.
We vermaken onszelf prima!

bijgevoegd wat 'andere' foto's van Marokko

vlinder Positie 28174 (0 p.) Lid sinds 27-01-2008 Foto's en tips: 862 Blogs: 4 Fans: 4

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Onze riad...een oase van rust
blogfoto nr. 2
wereldberoemde tajines op de hoek van de straat
blogfoto nr. 3
de heerlijke drukte van Marrakech
blogfoto nr. 4
en natuurlijk de thee op het dakterras
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

avontuur in Tibet
4 8
Gepost op 22 januari
Tibet
Afscheid van Marokko
4 2
Gepost op 07 januari
Marokko Westkust Marokko
Sneeuw, zand, palmerieën en geiten in de boom
4 1
Gepost op 07 januari
Marokko Zuid Sahara en oases

Reacties bij deze blog

Lola

Door: Lola • Geplaatst op

Mooi gedetailleerd verslag en leuk geschreven!

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Prachtig sfeerplaatje, je hebt de pen gevonden en dat mag je vaker doen wat mij betreft.
Was Marokko goed en veilig te berijden met een huurauto?

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Goed geschreven, mooie sfeertekening van Marokko. Voor mij geldt hetzelfde als wat Albert en Sandra schrijven: ik word door alles wat ik hier zie en lees toch wel getriggerd voor Marokko.

albertensandra

Door: albertensandra • Geplaatst op

Jullie vakantie klinkt goed. Ik begrijp dat julie veel met eigen vervoer (autohuur) hebben gedaan, is het goed te doen om daar zelf te rijden?
Marokko 'trok' ons nooit zo erg maar door de vele prachtige foto's en blogs en tips lijkt het ons toch erg bijzonder!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.