Marrakech

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Erg leuk om mee te maken: Marokko tijdens de Ramadan

Marrakech,
Marokko


De laatste keer dat we naar Marokko gingen kwamen we er vlak voor vertrek achter dat het tijdens de Ramadan was. Zou dit anders uitpakken? Kunnen we nog wel eten overdag, of zijn we dan respectloos tegenover de Marokkanen? Met dat soort vragen en nog meer nieuwsgierigheid vertrokken we naar Marokko.

Erop terug kijkend kan ik iedereen aanraden om juist eens tijdens de Ramadan naar Marokko te gaan!! Je leert de tradities en gewoonten van een land door iets belangrijks als de ramadan nog beter kennen.

Het was daarbij een stuk rustiger, toeristen bleven weg. Maar wij werden met open armen verwelkomt, mensen lieten blijken dat ze het erg leuk vonden dat we er waren tijdens een periode die voor hun erg belangrijk en speciaal is.

Vol trots vertelden verschillende taxichauffeurs ons hoe zij de ramadan ervaarden. De een had het er maar moeilijk mee, vooral het niet drinken. Ja nogal wiedes, het was 45 graden!! (begin september) De ander beweerde er totaal geen moeite mee te hebben.

Eten voor toeristen was ook totaal geen probleem, wij hebben respect voor hun, zij voor ons. Prima. Het meest speciale om in Marokko te zijn tijdens de ramadan vond ik het uitgebreide ritueel als de zon onder ging.

Iedereen deed zijn laatste boodschappen en snelde naar huis. Rond de tijd dat het avondgebed te horen was door de hele stad (erg mooi, omgeroepen vanuit de Koutoubia moskee) was het uitgestorven op straat. Geen auto meer te bekennen. Kun je je voorstellen, in het altijd drukke Marrakech?? Je kon midden op de weg gaan staan zonder overreden te worden!

Eenmaal donker was het feest, men mocht weer eten en drinken!! Erg leuk was ook het moment dat we een caleche tocht deden (paard en wagen) en de lieve man die ons door de stad reed vroeg of hij even mocht stoppen om te drinken.
Natuurlijk mocht dat, hij zal immers wel dorst (en honger) hebben gehad als een paard! :)

Traditie is om iedere avond hetzelfde te eten als de zon onder is gegaan. Het feestmaal bestaat uit Harira (Pittige maaltijdsoep), een soort pannenkoeken, yoghurt en sinaasappelsap. Deze maaltijd bevat veel gezonde voedingstoffen en is dus een goede voedzame maaltijd gezien je de rest van de dag niks binnenkrijgt.

Dus krijg je eens de kans om tijdens de ramadan in Marokko te zijn: geniet van deze speciale gelegenheid!!