Marrakech

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Marrakech image

Marokka: vanuit Marrakech de Sahara in, maar dan anders!

Marrakech
Marokko
Florabella

Marokka: vanuit Marrakech de Sahara in, maar dan anders!

Jut en Jul naar de Sahara, wat een avontuur! Om half 8 in Marrakech opgepikt door een gids... het zou een 4x4 jeep zijn, maar voor we het wisten zaten we in een Fiat Uno... de 2 langste mensen (meiden) hier uit de omgeving met backpacks en twee mannen (waarvan 1 lifter!) dubbelgevouwen in een Uno, dat beloofde wat... goed, we hadden nog goede hoop dat we naar een verzamelpunt werden gebracht vanwaar we met de groep en de jeep de woestijn in zouden trekken... na drie uur rijden hebben we die hoop maar opgegeven en de gids die we hadden sprak alleen een beetje Frans en zei eigenlijk niks... hmm dan genieten we gewoon van het uitzicht.

Na weer een paar uurtjes kwamen we in een Kasbah, heel mooie medina en een hele leuke wandeling gemaakt, overal binnen uitgenodigd en opgemaakt als berber (ik leek wel een clown) en een uur later kwamen we weer bij het restaurantje waar de gids op ons wachtte, gegeten, en verder gereden. Na 4 uur in de Fiat (door bergen en dalen – letterlijk en figuurlijk) kwamen we aan in Zagora! Het was een mooie, maar helse rit om hier te komen, maar eindelijk kwamen we bij onze kamelen aan in Zagora; eerst werden we omgetoverd tot Arabieren (onze hoofden werden omwikkeld met doeken) en toen op de kamelen geïnstalleerd! Echt te gek, dus daar gingen we samen met Hussein, de gids die het vanaf hier overnam, de woestijn in!

Na 2 uur op de kamelen waren we gestrand, Hussein liep maar rondjes, het was al donker en wij kregen de slappe lach. Nee zeg , stelt Hussein voor om af te stappen en om hier, in the middle of nowhere, te gaan liggen slapen... ik dacht het niet, in de verte waren tenten en daar wilden we heen! Toen voelden we ons net Jozef en Maria die een slaapplek zochten, want Hussein moest echt met ons leuren bij de tenten, maar uiteindelijk hadden we een lege tent gevonden. Hup in onze pyjama’s gesprongen en aan de 'berber whisky' (mierzoete mintthee) gegaan. Hussein sloeg aan het koken en ondertussen gingen wij foto`s nemen: de tent uit, naar buiten met een kaarsje, toestel mee en klik klak de kamelen stonden op de foto, zelfs nog wat zelf-ontspan-foto`s genomen: toestel op de ene kameel, wij met de andere op de foto! Tijdens onze fotosessie zat Hussein dus lekker te kokkerellen in de tent en rond middernacht konden we eten, heerlijke tajine (stoofpotje). Na het eten gingen we slapen… om 3 uur een enorme zandstorm, de hele tent onder het zand en wij ook helemaal bedekt onder een zandlaag.... en dan te bedenken dat Hussein wel vond dat we buiten konden slapen. Om 5 uur kregen we ontbijt op bed van die grappenmaker, en voor we het wisten zaten we weer op de kameel, we hadden van die dikke wielrennersbroeken mee moeten nemen, want het is een geweldige ervaring zo`n kamelentocht, maar tevens een aanslag op je billen!

Genoten van de leegte en het zand, we waren echt ‘alleen met zijn 3-en’ in een eindeloos uitgestrekte vlakte. Op een gegeven moment begon Hussein te zingen en moedigde ons aan dit ook te doen… dit lieten we ons geen 2x zeggen, heerlijk wat heeft die Guus Meeuwis toch een fijn repertoire! Inmiddels terug in de bewoonde wereld keken voorbijgangers hun ogen uit, maar dat zijn we hier inmiddels wel gewend. Het was inmiddels 8 uur `s ochtends en we begonnen weer aan de 500 km in de Uno die nu overigens met een slakkengangetje reed.... de lifter was inmiddels niet meer van de partij, dus hadden we iets meer ruimte, maar nog steeds hadden we geen beenruimte en had ik de neiging om mijn benen uit het raam te hangen, alleen de ruiten konden maar half open dus dat was geen optie…

Om 16.00 uur kwamen we meer dood dan levend aan in Marrakech! Tijd om bij te komen van dit avontuur! We zijn de dag erna naar het bureau gegaan waar we dit tourtje (tocht door de Sahara per 4x4 jeep + kameel inclusief een Engels sprekende gids) hadden geboekt om in geuren en kleuren ons beklag te doen: ter compensatie kregen we een massage bij Yves Rocher aangeboden waar we dankbaar gebruik van hebben gemaakt.

Een absolute aanrader een tocht door de Sahara vanuit Marrakech, maar let op waar je boekt! Nog een leerpunt: in juli is het erg heet in Marokko…!

Foto's

d4454.jpg
d4454.jpg
Florabella
a0a7c.jpg
a0a7c.jpg
Florabella
39592.jpg
39592.jpg
Florabella