Fez foto's & tips

'265821' door Willemien '265821' door Willemien

MarokkoFez

MarokkoFez

Karaouine moskee in..

Willemien

In de medina van Fes bevindt zich de Karaouine moskee (verboden voor niet moslims) en is gebouwd in het jaar 859 en is de oudste moskee in de westelijke moslimwereld. Veertien deuren leiden naar de gebedsruimte, die uit zestien schepen bestaat. Het dak rust op 270 zuilen. Op de grote binnenplaats met een bron en groot waterbekken voor de rituele wassing staan twee paviljoenen met marmeren zuilen. Deze zijn een imitatie van het Alhambra van Granada. Bovendien is hier het oudste centrum voor religieus onderwijs gevestigd.

'129203' door Bowral '129203' door Bowral

MarokkoFez

MarokkoFez

Oh jeeee !

Bowral

'Oh jeeee, wat overkomt mij allemaal', lijkt dit vrolijke en goed gemutste meisje uit de omgeving van Fez te denken. Ik kan jullie zeggen dat ik vanmiddag in Utrecht hetzelfde gevoel had. Ik ben dan ook superblij met de titel 'Reisreporter van het jaar 2008' en het bijbehorende prijzenpakket! Dit heb ik enkel en alleen kunnen bereiken dankzij jullie enthousiaste reacties en waarderingen op mijn foto's! Heel, heel erg bedankt. Nu mogen jullie het overnemen en opgaan voor de titel van 2009. Ik blijf gewoon op de site aanwezig om te genieten van alle foto's die voorbij komen. Paul

'78131' door jonge119 '78131' door jonge119

MarokkoFez

MarokkoFez

Tannerie

jonge119

tannerie (leerlooierij) in fes. moeilijk te vinden in alle wirwar van straatjes, vanaf het dak van een leerwinkel heb je een geweldig uitzicht over dit zware werk. Zelf staan ze in de volle zon.

'162429' door Mireille '162429' door Mireille

MarokkoFez

MarokkoFez

Heerschap!

Mireille

Dit ventje zat heel geobsedeerd te kijken naar de bewegingen van de rug van de ezel waar die op zat. Zonder zadel en zonder dat iemand hem echt vast had ging hij met een noodtempo door het straatje van Fes. Ik vond hem zo koninklijk erbij zitten. Een van mijn favourite fotos van de vakantie.

'459952' door carolienduistermaat '459952' door carolienduistermaat

MarokkoFez

MarokkoFez

Leerbewerking Fez

carolienduistermaat

In Fez hebben we een traditionele leerlooierij bezocht. Er werd verteld dat deze manier van leerbewerking aan het verdwijnen is omdat het heel slecht is voor de gezondheid. Mensen die hierin nu werkzaam zijn, doen dit hooguit 2 jaar. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van duivepoep wat enorm stinkt; we kregen een bosje mint mee om onder onze neus te houden.

'509659' door carolienduistermaat '509659' door carolienduistermaat

MarokkoFez

MarokkoFez

Leerlooierij Fes

carolienduistermaat

In Fes hebben we een traditionele leerlooierij bezocht. Er werd verteld dat deze manier van leerbewerking aan het verdwijnen is omdat het heel slecht is voor de gezondheid. Mensen die hierin nu werkzaam zijn, doen dit hooguit 2 jaar. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van duivepoep wat enorm stinkt; we kregen een bosje mint mee om onder onze neus te houden. Het zijn vooral de winkeltjes die leer verkopen die hun balkonnetjes beschikbaar stellen om een blik te kunnen werpen op dit proces. De weg terug bleek vervolgens via allerlei winkeltjes te gaan die via trapjes en gangetjes met elkaar verbonden waren.

'552566' door SibrichAdema '552566' door SibrichAdema

MarokkoFez

MarokkoFez

Borj Nord @Fez

SibrichAdema

De oudste van de koningssteden, Fez, staat met name bekend om het doolhof van smalle straatjes in de Medina en haar leerlooierijen. Een leuke afwisseling van alle drukte en hectiek is de Borj Nord, een fort aan de rand van de stad. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en omgeving. Het militaire museum in het fort ook te bezoeken (voor de liefhebbers). Borj Nord is prima te voet bereikbaar, maar ik vond de wandeling erheen weinig spectaculair. Je kun tijd besparen door m.n. 'omhoog' een taxi te pakken.

'274318' door Lione Kolsteren '274318' door Lione Kolsteren

MarokkoFez

MarokkoFez

Zwaar

Lione Kolsteren

Dat het werken in een leerlooierij, zoals hier in Fes, zwaar is hebben we al eerder hier kunnen zien. Het is nog eens goed te zien aan het gezicht van deze man. Geen relaxte baan, inderdaad.....

'524371' door antwan '524371' door antwan

MarokkoFez

MarokkoFez

Fotograferen in de...

antwan

De Marrokaanse stad Fes is vooral bekend om zijn Medina die grotendeels uit de 13e en 14e eeuw stamt. In deze wirwar van meer dan 2600 straatjes mogen geen auto’s komen. Het is daardoor het grootste stedelijke autoloze gebied ter wereld. In de Medina kun je heerlijk slenteren langs de vele kleine winkeltjes, oude gebouwen, koranscholen, moskeeën en markten. Helaas is het vaak wel erg druk. Wil je de lokale mensen fotograferen dan is dat door de drukte erg lastig, het is simpelweg te druk. Daarom is het een goed idee om ook op de vrijdag de medina in te gaan. Op deze heilige dag voor de moslims zijn veel winkels gesloten en is het erg rustig is de stad. Dit betekend wel dat je alle tijd hebt om op je gemak de mensen te fotograferen. Je zoekt een mooi plekje op en wacht tot er lokale mensen langskomen. Voor een verblijf in deze prachtstad adviseer ik je om in een van de oude riad’s te verblijven, deze in oude staat gerestaureerde herenhuizen die midden in de Medina liggen geven je een heerlijke rustige slaapplaats te midden van de drukte van de oude stad.

'190937' door Marjan '190937' door Marjan

MarokkoFez

MarokkoFez

Erbarmelijke...werkom

Marjan

Op deze foto kun je goed zien hoe de leerlooiers te werk gaan om de huiden te verven. De leerlooier rechtsboven is nog niet zo oud, maar zit bijna tot zijn nek in de verfput. Het is prachtig om deze ambacht te zien, maar je krijgt ook wel een beetje medelijden als je ziet hoe zwaar en onder welke omstandigheden deze arbeiders moeten werken.

'460762' door ErwinenManon '460762' door ErwinenManon

MarokkoFez

MarokkoFez

Leerlooierij

ErwinenManon

Midden in de oude medina van Fes vind je een van de oudste leerlooierijen ter wereld. Het schijnt dat de beste leer-producten ter wereld hier vandaan komen. Bij ons bezoek viel de stank en de hitte erg mee, maar een ideale werkplek is het zeker niet !!

'171417' door Mireille '171417' door Mireille

MarokkoFez

MarokkoFez

Rustig Rustig...

Mireille

Een jongeman kwam net aan gegallopeerd, stopte bij een vriend (eveneens op een ezel), het gesprek ging wat moeizaam want de ezel had het in zijn kop 'ik wil verder' - zo onstond er een ezel dansje voor onze neus.

'487666' door MKamman '487666' door MKamman

MarokkoFez

MarokkoFez

In de 'Fes'te verte

MKamman

Fes heeft toch een heel andere vibe dan Marrakech. Ik vond de stad heel mooi om te bezoeken, veel te zien en te doen, maar de mensen toch wel een stuk opdringeriger dan in Marrakech. Dit uitzicht over de stad geeft weer hoe groot de stad is en hoe mooi het is gelegen in de bergen. Je kan helemaal tot in de verste verte, of in dit geval 'Fes'te verte kijken.

'518938' door ErwinenManon '518938' door ErwinenManon

MarokkoFez

MarokkoFez

Leerlooierijen

ErwinenManon

Midden in de oude medina van Fes vind je een van de oudste leerlooierijen ter wereld. Het schijnt dat de beste leer-producten ter wereld hier vandaan komen. Bij ons bezoek viel de stank en de hitte erg mee, maar een ideale werkplek is het zeker niet !!

'145450' door indi '145450' door indi

MarokkoFez

MarokkoFez

Marokkaanse sombrero

indi

Deze man zat lekker verscholen onder zijn enorme hoed, leek wel een sombrero. Het scheerapparaat was ook kapot zo te zien.

'264932' door jvanmoorsel '264932' door jvanmoorsel

MarokkoFez

MarokkoFez

Tegenstellingen

jvanmoorsel

Tegenstellingen tussen westers en traditioneel/religieus kom je nog in alle delen van Marokko tegen. Deze foto is gemaakt voor het Nejjarine Museum in het hart van de medina van Fes.

'460455' door Daisy11 '460455' door Daisy11

MarokkoFez

MarokkoFez

Harde werker Fes

Daisy11

Een zeer bekend "spektakel" in Fes: de leerlooierij. Bewonderenswaardig om de lokale bevolking hier zo hard te zien werken op de indrukkend gelegen plek, waar de temperaturen toch hoog op kunnen lopen in de lente.

'157556' door Frederike '157556' door Frederike

MarokkoFez

MarokkoFez

Leerlooierij in Fez

Frederike

Een overzicht van de leerlooierij in Fez. Hier wordt leer geverfd en daarna verwerkt tot tassen, schoenen etc. Het werk is erg zwaar. Het leer wordt bewerkt met natuurlijke ammoniak, een mengels van uitwerpsel van duiven en urine. Oftewel de geur is niet echt aangenaam.

'495665' door hansdewildt '495665' door hansdewildt

MarokkoFez

MarokkoFez

Fes !

hansdewildt

Fes is de oudste van Marokko's koningssteden en is gelegen bij de Midden-Atlas. Het is de spirituele en religieuze hoofdstad en is door Unesco tot Werelderfgoed verklaard. Deze foto geeft het stadsbeeld van Fes vanaf de heuvels en eigenlijk is het een zoekplaatje, misschien ook wel een doolhof voor de bewoners zelf. Zoals je ziet (even uitklappen) ontbreekt er niets. Natuurlijk zijn er de moskee’s met minaretten in de traditionele kleur groen, de schotels op de daken en de was die overal op de platdaken buiten hangt. Een mooi plaatje met prachtige bergen op de achtergrond, maar ik ben blij dat ik er niet woon !.

'337925' door Obiwan '337925' door Obiwan

MarokkoFez

MarokkoFez

Those eyes

Obiwan

Damn those eyes, They keep me torn inside. She runs like a river through me, Always you. Eyes don't lie, words may try. She comes like a mystery, flows through me, And I swear it's true, Always you.... I wish I could run in to you now, yeah I wish I could run in to you now If I see you one more time, maybe I'd feel better, yeah If I'd see you one more time, Maybe I'd feel not so cold - Kane - www.youtube.com/watch?v=deazDx1IAl4

'272203' door corriedewinter '272203' door corriedewinter

MarokkoFez

MarokkoFez

De zon gaat bijna...o

corriedewinter

Nog vier dagen en de Ramadan is voorbij. Nu snel naar huis, want de maaltijd begint zo. De zon gaat bijna onder. Tot het licht wordt kunnen we eten. De straatjes in Marrakesh zijn maar smal en je moet vaak opzij voor een ezel, want deze heeft voorrang!

'493225' door hansdewildt '493225' door hansdewildt

MarokkoFez

MarokkoFez

Zwaar werk !

hansdewildt

Midden in de oude medina van Fes vind je een van de oudste leerlooierijen ter wereld. Het schijnt dat de beste leerproducten ter wereld hier vandaan komen. Je staat er niet bij stil wat voor ongezond en zwaar werk dit is, anders zou je daar die mooie tas echt niet kopen. Het stinkt daar verschrikkelijk, zeker bij deze hitte !

'500459' door hansdewildt '500459' door hansdewildt

MarokkoFez

MarokkoFez

Uitzicht op..

hansdewildt

Fes, een van de mooiste koningssteden bij de bossen van het Midden Atlas, is de spirituele en religieuze hoofdstad van Marokko. Uitzicht vanaf de bergen is het een grote mierenhoop, maar het is wel schitterend gelegen tussen en rode / bruine heuvels. Bij zo’n foto heb ik altijd de nijging om er een puzzel van te maken….2500 stukjes !!

'485444' door carolienduistermaat '485444' door carolienduistermaat

MarokkoFez

MarokkoFez

Traditionele...leerlo

carolienduistermaat

In Fez hebben we een traditionele leerlooierij bezocht. Er werd verteld dat deze manier van leerbewerking aan het verdwijnen is omdat het heel slecht is voor de gezondheid. Mensen die hierin nu werkzaam zijn, doen dit hooguit 2 jaar. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van duivepoep wat enorm stinkt; we kregen een bosje mint mee om onder onze neus te houden. Voor toeristen blijft het een leuk kleurrijk gezicht, maar als je het dus nog wilt zien, moet je niet te lang meer wachten. Vanaf het balkon van een souvenirwinkeltje kijk je van bovenaf op deze leerlooierij.