Fez

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Fez image

Rail trip van marrakech naar Istanbul, deel 2

Fez
Marokko
WesselSteinhaus

Rail trip van marrakech naar Istanbul, deel 2

Het Marokkaanse avontuur zit er al bijna weer op.

In de afgelopen week hebben we kortstondig kennis mogen maken met de Marokkaanse cultuur.
In een korte tijd hebben we drie verschillende gezichten van Marokko mogen aanschouwen.

Te beginnen met de Marrakech, waar we direct onder gedompeld werden in een compleet verschillende cultuur. Het duurde even voordat we geacclimatiseerd waren, het wennen aan de temperatuur, de cultuur, de natuur en de verschillende gebruiken. Eigenlijk op het moment dat we enigszins gewend geraakt waren aan de cultuur in Marrakech stond het volgende avontuur alweer op het programma. Een acht uur durende trein rit van Marrakech naar Fes.

Wat een avontuur is het om hier met de trein te mogen rijden. Roken is hier nog de normaalste zaak van de wereld, als je wilt roken in de trein dan ga je gewoon naar een (volle) tussencoupe, je trekt de deur open en je steekt je sigaretje aan. Wanneer de trein stopt bij een halte gaat het merendeel van de passagiers de trein uit om even te chillen op het spoor en uit te waaien. Wanneer de trein eenmaal weer vertrekt gaat dit eerst langzaam, zodat iedereen weer gemakkelijk in de rijdende trein kan stappen. Wat genieten, zo’n trein rit waar niemand de regels voorschrijf maar alles gewoon op gezond verstand gedaan wordt. En als er hier iets mis gaat, dan wordt je direct geholpen. Iedereen staat hier klaar voor elkaar, het is prachtig om te zien dat het hier eigenlijk vanzelfsprekend is dat iedereen elkaar helpt.

Na de avontuurlijke trein rit zijn we in de avond aangekomen in Fes. Bij aankomst hadden we nog zo onze twijfels, op het eerste gezicht leek het nogal een stap terug vergeleken met Marrakech. Maar toen we eenmaal rondliepen in de stad kwamen we erachter dat niks minder waar was, waar in Marrakech nog redelijk veel toeristen (westers en niet westers) rondliepen, waren we hier bijna de enige toeristen. Wat we dan ook direct merkten in het gedrag van de mensen, het leek hier wel een stuk puurder. In Marrakech wou bijvoorbeeld bijna niemand gefotografeerd worden en hier in Fes vond het merendeel van de mensen het zelfs prachtig!

Jammer genoeg ging de trein de volgende dag alweer om 2 uur in de middag. Een treinrit van vijf uur, van Fes naar de havenstad Tanger, wat wederom een groot avontuur was. Het mooie aan het reizen in de trein is dat we telkens weer in contact komen met de locals hier, wat weer mooie inzichten geeft in het leven hier en de treinritten wat korter doen lijken. Een ander komisch voorval is dat we hier eigenlijk best een attractie zijn, zes van die grote westerlingen zien ze hier blijkbaar nog niet heel vaak. Vooral de kleine kinderen kijken ons met grote ogen aan, de ouderen kijken stiekem om het hoekje om te zien wat voor gezelschap met ze mee reist en de meesten kijken toch zeker even verbaasd.

Inmiddels zijn we alweer twee dagen in Tanger, wat ook weer direct een omslag was. Waar de andere steden het authentieke Marokko leken uit te ademen zijn we hier aanbeland in een Costa brava achtige stad met Marokkaanse tintjes. Veel hoogbouw, appartementen, hotels en veel meer toeristen. Wel nog steeds voornamelijk Marokkaanse toeristen, wat erin resulteerde dat we ook hier nog steeds een attractie zijn. Inmiddels zijn we al bijna uitgehuwelijkt omdat ze vinden dat wij bijna op filmsterren lijken. Wat een feest hier!

Ons verblijf hier in Tanger bestaat voornamelijk uit tot rust komen (in een prachtige authentieke mansion in de oude stad) en even lekker in duik nemen in de Straat van Gibraltar. Het tot rust komen komt ons op z’n zachts gezegd redelijk goed uit, aangezien de Marokkaanse keuken inmiddels de helft van ons gezelschap de magen heeft doen keren.

Zojuist hebben we afscheid genomen van Ramon, die morgen terugvliegt naar Nederland. De eerste week was direct al prachtig, we hebben volop genoten en we hebben ons verrijkt met nieuwe ervaringen. Helaas gaan we nu wel met een kleiner gezelschap verder. Morgen nemen we afscheid van Afrika en keren we terug naar ons eigen continent. Om binnen een dag de straat van Gibraltar over te steken en dwars door Spanje heen te reizen om in de avond heerlijk op stap te gaan in Barcelona! Eindelijk weer een heerlijk biertje drinken, dat is namelijk nogal lastig hier in Marokko!

Bedankt Marokko, het was prachtig!

Foto's

8926e.jpg
8926e.jpg
WesselSteinhaus
265d5.jpg
265d5.jpg
WesselSteinhaus