Fez

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Fez image

4-daagse stedentrip Fes/Fez

Fez
Marokko
RoAnVi

4-daagse stedentrip Fes/Fez

Phoeh, wat een stad!

Om diverse redenen had ik het nodig om even weg te zijn uit de dagelijkse routine/omgeving en was op zoek naar een paar nachtjes in een hotel in de buurt (Benelux - Duitsland), maar schrok een beetje van de prijzen. Dat en dat je dan nog eens het grote risico loopt op slecht weer in onze omgeving, want ja, het is toch half november! Dus even verder gezocht en stiekem gespiekt op de site van Ryan air en ja hoor, de tickets naar Fez waren zo goedkoop en de vluchten waren gunstig (ochtend heen-avond terug) dus optimaal gebruik van de (vrij genomen) dagen! Overnachtingen en verblijf in Marokko zijn qua kosten echt te verwaarlozen (als je niet te luxe zoekt dan), dus prima alternatief dacht ik zo!



Vrijdagochtend vlogen we van Eindhoven naar Fez. 'We' zijn mijn vriend, ons zoontje (15mnd) en ik. Wist niet wat ik kon verwachten bij aankomt, de berichten zijn zo tegenstrijdig, maar het ging allemaal super relaxt op de luchthaven en na wat gepingel over het tarief van de taxi hebben we besloten die toch maar te verkiezen boven de bus.

Nou, dat hadden we beter niet kunnen doen! Hihi, de taxichauffeur zette ons af aan de verkeerde kant van de Medina - Fez el Bali (oude stad, met 9500 kleine straatjes). Dat wisten we op dat moment nog niet, dus wij vol goede moed op pad. Vincent (zoontje) in de ergo drager op mijn buik, mijn vriend droeg onze tas en op pad dan maar!

Dus...... . Na veel vragen en proberen goed in te schatten wie je wel en niet kan vertrouwen hebben we uiteindelijk ons geboekte 'hotel' -Bab al Madina- aan de rand van de Medina gevonden! Geen kinderbedje, maar ik had ook niet anders verwacht. Het grote bed was ook echt groot, dus Vincent heeft tussen ons in geslapen. Verder was alles wel wat uit de tijd, maar werkend en veel belangrijker: schoon!

Nadat we geïnstalleerd waren zijn we gelijk terug de Medina in gelopen en hebben een van de wandelingen gevolgd. Het is opletten, maar prima te doen! Wat een belevenis, al die smalle straatjes. Vaak aan de kant springen voor een ezel of een trekkar (meer past er niet door de straten). Moest wel even wennen aan de drukte, maar wat was het fijn om hier te zijn terwijl je 's morgens (lees: midden in de nacht) nog uit je eigen bed gestapt was!

De volgende dag hebben we - tegen ons gevoel in - een officiële (!) gids gehuurd, maar dat was op zijn zachtst gezegd geen succes. Ondanks de afspraken die we van te voren hadden gemaakt toch helemaal mis gelopen. Maar goed, ik boos op mezelf, maar verder de dag natuurlijk niet laten verpesten! Zo gaat dat nu eenmaal! We hebben deze dag wel de meeste bezienswaardigheden op mijn wensenlijstje bezocht (leerlooierijen, Medresse's, musea etc.), niet dankzij de gids overigens, maar dankzij onze meegebrachte reisgidsen. De Medina an zich is al een bezienswaardigheid!

De dag erna hebben we ons met de taxi laten afzetten in Fez Jdid ('nieuwe' Fez) bij het Koninklijk Paleis. In die wijk hebben we ook een leuke wandeling gemaakt (als basis één van de tips van een reisreporter gebruikt!). Ook de Mellah (Joodse wijk) zijn we nog ingelopen, ook erg leuk!
Het park was een welkome afwisseling: een oaze van rust in de hectiek van Fez! Zeker doen dus!

De laatste dag wilden we het fort bezoeken - Borj Nord -, maar helaas was het gesloten omdat het op 18 november een feestdag is in Marokko. Wel hebben we daar fijn gewandeld rond de ruïnes even verderop en de begraafplaats bezocht. Op de een of andere manier hebben begraafplaatsen in andere landen (lees: culturen) altijd een grote aantrekkingskracht op mij.

En toen was het alweer maandagavond en tijd om te vertrekken. Het vertrek was net zo relaxt als de aankomst. Ze zijn wel dol op stempeltjes (op je instapkaart, op je uitreisdocument, in je paspoort etc.), maar verder super relaxt. We mochten zelfs met flesjes drinken door alle controles! Het poortje piepte als een gek toen ik erdoor heen liep (riem hoefde niet af), maar niemand die op of om keek. Nog niet eerder meegemaakt!

Het was maar vier dagen (uit en thuis), maar het lijkt een week te zijn geweest! Bij twijfel, zeker gaan!

Phoeh, wat een stad!





Nog wat tips als je met kleine kinderen reist (niet alleen handig voor Fez):

- Fez is zeker niet geschikt voor buggy's (te druk / smal / veel trappen + heuvelachtig) -> koop/leen een ergonomische drager of draagdoek

- Neem washandjes mee op pad waar al zeep op zit (Zwitsal heeft die bijv.) of 'poetsers' zodat je het gezichtje en de handjes regelmatig kunt wassen. Iedereen zit nl. aan je kind en probeert het te kussen en zo kan het dus ziek worden

- Neem een kamer met een dubbel bed of leen/koop zo'n klein tentje (wij gebruiken dat thuis ook als campingbedje) - ledikantjes zijn daar erg ongebruikelijk (hebben wij ons laten vertellen) al staat er op de boekingsites wel dat ze beschikbaar zijn.

- Neem een hotel (of Riad) aan de rand van de Medina of net daarbuiten. Op die manier ben je snel bij een taxi standplaats en hoef je niet altijd eerst een eind te lopen (de straten in de medina zijn zo klein dat er geen gemotoriseerd verkeer is)