Fès

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dar Batha museum

Fès,
Marokko


December 2017 boeken we een tripje naar Fes. Het verblijf in het riad is fantastisch en zo ook de kamer. Het lijkt wel een paleis!
Fes zelf is heerlijk relaxed en het weer is er heerlijk. Overdag kunnen we zonder jas lopen en in de avond hebben we een jasje nodig. Hier lijkt het wel lente! Zalig is dat!
We bezoeken het Dar Batha museum. Dit museum is gevestigd in een voormalig koninklijk paleis in de oude medina van Fez. We verwonderen ons over de prachtige kunstwerken en genieten van de schitterende aangelegde tuinen. Toen wij er waren was het er super rustig

Het paleis is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw in opdracht van de toenmalige sultan van Marokko, Abdelaziz. Het paleis werd gebouwd op een stuk van de stad die voornamelijk bestond uit slecht onderhouden tuinen. Het werd bewoond door twee sultans voordat het in 1915 werd herbestemd als museum. Het beschikt over prachtige zeillij-tegels, ingewikkeld houtsnijwerk en een rustige Andalusische tuin waar bezoekers kunnen genieten van een rustige drukte van de medina. Binnen de muren ligt echter de echte schat: een van de mooiste collecties Marokkaanse decoratieve kunsten en kunstvoorwerpen uit de 10e eeuw.

Het hoogtepunt van het Dar Batha Museum is ongetwijfeld de pottenbakkerskamer waar u een buitengewone collectie keramische objecten vindt die door de eeuwen heen zijn vervaardigd door Fez-ambachtslieden. De meest opvallende artefacten zijn die uit de 10e eeuw, een tijd waarin Fez-ambachtslieden een relatief baanbrekende kleurtechniek ontdekten waarbij kobalt werd gebruikt om te creëren wat nu traditioneel bekend staat als "Fez Blue". Aardewerk was vaak versierd met een ingewikkeld bloemmotiefmotief, en deze keramische stukken hebben meestal ook wit email om het prachtige kobaltblauw te benadrukken.(bron:journeybeyondtravel)