Marokko

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Marokko image

Zelf fossielen zoeken.

Marokko
Afrika
Wisseschout

Zelf fossielen zoeken.

Deze keer in Marokko hadden we als doel om zelf fossielen te gaan zoeken. Ooit kampeerden we bij een Duitse Marokaan die in zijn jonge jaren rijk geworden was door op zijn brommertje naar Marokko te rijden en daar fossielen en mineralen op te kopen, om die vervolgens in Europa te verhandelen. Van hem leerden we ook dat de meeste fossielen nu nep zijn. Omdat ze moeilijk uit het harde gesteente zijn te krijgen wordt er veel " geknutseld" om ze weer heel te laten lijken. Ook worden veel mineralen gekleurd met de " wildste " kleuren. Iedereen die in Marokko is geweest kent wel de enorme zwarte platen vol met Othocerassen [ fossiel van een soort pijlinktvis van 395 tot 440 miljoen jaar oud ] Hier worden o.a wasbakken, aanrechtbladen en sieraden van gemaakt.

Waar zouden die te vinden zijn ?

Bij kamp Serdrar kregen we van de campingbaas een locatie van een vindplaats.

Op onze fietsjes over onverharde weggetjes en via Maps-mee waar we de route op hadden uitgezet, fietsen we na ongeveer 10 km over enorme platen en brokstukken vol met Othocerasbanken. We kijken onze ogen uit. Fiets je door dan kom je bij een mijn waar ze de platen voor o.a de aanrechtbladen op bestelling uit halen. Die worden op transport gezet om ergens anders te laten slijpen. Een rondleiding geven ze graag. 

Wij hadden een hamer en beitel meegenomen, maar ook zonder kun je genoeg brokstukken vol met fossielen meenemen. Er zijn ook nog andere soorten te vinden.Neem eten en drinken mee. De tocht is best lang omdat je heel langzaam opschiet door de hele slechte weg[ zand,  rotsblokken en steil ] 

De gehele dag niemand anders gezien en een prachtige omgeving met veel loslopende kamelen, vogels en hagedissen.

Het was heel moeilijk om andere vindplaatsen los te peuteren bij de Marokkanen, maar als je goed rondkijkt zie je vaak gaten in de grond waar de mijnen zijn waar ze o.a de woestijn roos uithalen en ook mineralen.  Hier kun je flintertjes vinden van het een en ander.

Ook in de buurt van Ait Ben Haddou in de bergen hele grote lagen van kristallen gevonden. 

Kilo's zwaarder  terugkomen in Nederland. Het is zoveel leuker om ze zelf te zoeken en vinden dan ze te kopen. 

De coordinaten van kamp Serdrar zijn N30.721450 en W5.474830.

Neem de RN 17 van Tazarhine naar Taghbalte en na ongeveer 11 km sla je links af om na 6 km landweg in het kamp te komen. 

Je kunt er kamperen, een Berber tent huren of huisje, eten en drinken en met kamelen een tocht in de omgeving maken. Ook kunnen ze je naar de oude rotstekeningen in de buurt brengen. 

 

 

Foto's

En maar zoeken
En maar zoeken
Wisseschout
Prachtige omgeving
Prachtige omgeving
Wisseschout
Blog foto
Blog foto
Wisseschout
Uitrusten bovenop de fossielen.
Uitrusten bovenop de fossielen.
Wisseschout
Op de voorgrond zie je de fossielen zitten
Op de voorgrond zie je de fossielen zitten
Wisseschout