Marokko

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Marokko image

De schaamte voorbij, ervaringen in een hammam

Marokko
Afrika
Agrotewal

De schaamte voorbij, ervaringen in een hammam

Ingeklemd tussen twee warme dijen neem ik nog een keer de omgeving in me op. Een kleine ruimte vol stoom, naakte kinderen en vrouwen met minuscule slipjes aan. Waar normaal een djellaba hun vrouwelijke vormen bedekt is het hier voldoende om een niemendalletje te dragen.

Een harde hand gehuld in een scrub handschoen schraapt nauwgezet de bovenste huidlaag van mijn rug. Het gevoel houdt het midden tussen genot en pijn. Dan maakt ze me duidelijk dat ik me om moet draaien. Nu rust mijn hoofd tegen haar grote borsten en legt ze mijn armen om haar nek. Andere delen van mijn lijf worden onder handen genomen. Wanneer er rolletjes vel op mijn natte huid blijven liggen, gebaart ze naar de andere vrouwen en onder het slaken van allerlei kreten wordt mij duidelijk gemaakt dat dit echt bijzonder is. Het schrobben wordt afgewisseld door deskundige massage, al mijn stijve spieren komen aan de beurt, terwijl ik omhuld word door haar weelderige lijf. Niet alleen ik kijk mijn ogen uit, ook de Marokkaanse vrouwen zijn gefascineerd.

Toen ik de uitnodiging aannam, eerder op de dag, om de plaatselijke hamam te bezoeken had ik geen idee wat me te wachten stond en terwijl ze gebaart dat ik moet gaan staan (zodat ze mijn billen kan behandelen) eigenlijk nog steeds niet. Samen met een Nederlandse die ik ontmoet heb op de camping onderga ik het bad ritueel van de Marokkaanse vrouwen. We delen de ruimte met een handvol anderen en wat rondlopende kinderen. Het is er erg warm en continue worden we afgespoeld met schoon heet water, wat door een meisje van een jaar of acht aangesleept wordt. Kinderen spelen met het hete water en zo nu en dan gilt er eentje als een mager speenvarken, wanneer er te hardhandig gepoetst wordt.

In de hoek tegenover mij zit een oud wijfie op een heel klein krukje, haar huid duidelijk te groot voor haar krimpende lijf. Een jonge vrouw tilt haar stakerige armen op en schrobt tot ze gloeit. Zelfs de nu platte hangende zakjes, die de naam borsten allang niet meer hebben, worden door de ander gewassen. Als ze ziet dat ik kijk, lacht ze bij wijze van groet haar tandeloze mond bloot.

Een uur lang worden we om beurten geschrobd, met akelige precisie wordt geen plekje overgeslagen. Mijn huid gloeit en langzaam verdwijnt mijn schaamtegevoel. De vrouwen schrobben niet alleen de kinderen maar ook elkaar.

Zelfs het haren wassen is meer massage dan wassen. Volle emmers water spoelen vuil en oud vel weg. Dan worden we naar een andere ruimte gedirigeerd. Hier moet de slip uit en wordt er een scheermes in mijn hand gedrukt. De bedoeling is ook zonder gebaren al duidelijk. Gelukkig heeft onze masseuse het even druk met mijn maatje. En kan ik zelf uitmaken of ik kies voor kaal of voor een andere variatie.

Snel mijn slip weer aan voor ze het controleert. Oeps te laat, de slip moet uit en wordt grondig door haar gewassen. Ze klakt bij wijze van afkeuring bij het zien van het resultaat van mijn scheerbeurt, maar neemt gelukkig geen tegenmaatregelen.

Na afloop van het bijzondere badderen, schuifelen we hand in hand als in een kleine processie over de glibberige vloer terug naar de kleedkamer, waar veel van de vrouwen weer helemaal in sluiers gehuld zijn. Voor ik mijn slippers aan mag, boent ze nog een keer mijn voeten. En wanneer ik worstel met het topje op mijn nog klamme vel, schieten haar handen mij te hulp.

Een ervaring rijker en wel acht euro armer lopen we rozig terug naar de campers.