Atlas gebergte

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zout voor het oprapen

Atlas gebergte,
Marokko


Normaal gesproken verwacht je niet dat er op deze plek zoveel zout wordt gewonnen. Ik niet in ieder geval, ik denk bij zoutwinning aan de zee. Maar we zijn hier dus aan de voet van de Atlas, bij Ourika, midden in Marokko. Geen zee in de buurt te bekennen.

Hier zit gigantisch veel zout in de grond, je ziet het ook op de voorgrond op de foto. Zo wit uitgeslagen zag de grond er op heel veel plekken uit. Het zout ligt hier letterlijk voor het oprapen.
Nou niet helemaal natuurlijk... ook hier moet er van alles gebeuren voordat je werkelijk zout hebt gewonnen. Daarom zie je dit soort vlakke, ondiepe 'zoutveldjes' overal. De zon doet zijn werk. Als het uitgedroogd is maken ze het zout opnieuw nat omdat dat makkelijk 'oogst'.

Deze foto maakte ik tijdens een 4 uur durende hike met een lokale gids. We waren net onderweg. Dit is vlakbij de Kasbah waar we sliepen, we waren er met de auto ook al voorbij één gereden, maar er liggen er hier dus nog veel meer. De gids kon goed vertellen en wist al mijn vragen goed te beantwoorden. Fijn dat hij zo goed engels sprak. Zo vertelde hij ook dat er veel zoutvelden in onbruik zijn geraakt, we kwamen er diverse tegen. Het is te arbeidsintensief en levert te weinig geld op.

Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 27mm; ISO100; f/8; 1/250s