Atlas gebergte

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Atlas gebergte image

Trektocht door Marokko, dag 4. Chefchaouen. Deel II

Atlas gebergte
Marokko
Nelita

Trektocht door Marokko, dag 4. Chefchaouen. Deel II

................Eindelijk kwamen we inderdaad aan bij de Berber familie die ons al op stonden te wachten met de traditionele muntthee. Die hebben we deze vakantie aardig wat gedronken. Zij schenken die op een mooie manier uit met héél veel suiker.
Je hebt natuurlijk wel energie nodig om zo bezig te zijn !! Maar apart de suiker erbij was ook geen probleem.
We ploften allemaal neer op de banken en muurtjes, bedekt met mooie Marokkaanse kleden natuurlijk en ff de benen van de grond. Voor de liefhebbers was er nog een bergpad verder naar boven, dat beklommen kon worden terwijl een heerlijk couscous maaltijd voor ons werd klaargemaakt. Niet voor mij dus, maar Brigitte en Maurice hadden nog genoeg energie. Zij werden door onze groep “ de statieven” genoemd. Omdat zij veel tijd gebruikten om mooie foto´s en video opnames te maken. Dus een kleine groep ging door naar boven en de rest mocht uitrusten op de banken onder een afdak van fris uitlopende wijntakken.
Heerlijk !!
Na een poosje kwamen de schotels met de welverdiende lunch op de kleine tafeltjes te staan. Nog meer thee en de kleine bekende Marokkaanse broodjes erbij. De bedoeling was om een stukje brood af te breken en daar een schepje van te maken en zo de couscous met groenten en de eroverheen gevlogen kip naar binnen te werken. Toen ze zagen dat dat toch wel wat problemen en rommel gaf werden er overal lepels en vorkjes vandaag getoverd en zo hebben we heerlijk alles opgegeten !! Chokran = dankjewel

Toen terug naar beneden en dat was andere koek. Heel lastig om over de losliggende stenen heelhuids beneden te komen, maar met hier en daar een handje en rustig aan is dat zonder brokken gelukt.
Ik was daarom wel helemaal kapot en de hammam lokte. Volgens de gids alleen even naar het hotel (trappetjes op en trappetjes af) om een handdoek en 50 Dirham uit het hotel te halen. Verder niets nodig.!!
Dat werd natuurlijk weer een happening. Ik ben nog nooit in een sauna geweest. Daar krijg ik het “Spaans” benauwd van !!
Een zwembad is heerlijk en daar heb je ook je badpak nog aan.
8 vrouwen van onze groep gingen mee.
Allemaal nog wel een beetje giechelend en zenuwachtig, want ja, wat stond ons te wachten?
Maar kom op, naar binnen !!
We werden al opgewacht, kregen een tasje waar onze kleding in kon ( en maar hopen dat je dat weer terug kreeg), moesten onze 50 Dirham = 5 Euro inleveren en doorlopen. Alleen slipje aanhouden en slippers.
Ik hield ook mooi mijn bril op, want anders ben ik helemaal stekeblind, maar had wel ruitenwissers nodig. Wat een hitte !!! Daar stonden we dan met ons achten. Langs de kant af te wachten wat er ging gebeuren. Het was meteen BINGO !! Vrouwen van alle leeftijden en in allerlei maten en uitvoeringen waren zich aan het wassen. Gelukkig lijken we toch bijna allemaal op elkaar. De vloer was warm en ook de muren waar we tegenaan moesten gaan zitten waren heerlijk warm. Ik vroeg wel of ze mij later op wilden trekken, want na een hele dag wandelen kom ik echt niet meer overeind. Grote plastic emmers stonden klaar onder een kraan waar het lekkere verwarmde water uitkwam. Daar werden kleine emmers in gedompeld en de vrouwen zeepten zich in met de bekende zwarte hammam zeep. Heerlijk zacht voor je huid en voor je haar. In de hoek zat een vriendelijke jonge vrouw met haar kindje en ze vroeg of zij mijn haar mocht wassen. Nog maar ff vriendelijk nee geschud en ff verder kijken.
In het midden zat een vrouw die in de hamman werkte en daar de vrouwen een massage behandeling gaf en ja hoor, Nel(ita) was het eerste aan de beurt.
Maar we hadden gehoord: alleen een handdoek en 50 Dirham, verder niets. Nu wilde zij van ieder van ons nog 1 euro voor de speciale scrub-washand. Die hadden we dus nergens meer zitten. Oké dan maar 1 washand voor ons allemaal . Daar werd ik helemaal ingesopt en met kleine emmertjes water weer afgespoeld. Toen plat op de grond op een kleedje liggen en daar begon de massage. Flink wrijven en knijpen, klap op je kont en omdraaien. Andere kant en weer lekker afspoelen. Ik lag wel te grinniken en dacht: is dit nu mijn verwen massage, hier op de grond tussen allemaal vreemde vrouwen?? Maar….. in ieder geval goed voor de team-building in de groep.
Eén voor één kwamen we zo aan de beurt en ook de haren werden gewassen.
Het was mooi om te zien hoe de jonge moeders met hun kinderen bezig waren. Zo krijg je inderdaad een mooie band en de kinderen weten niet beter en zo blijft een gewoonte in deze kleine Marokkaanse stadjes bestaan.
Toen iedereen klaar was gingen we weer richting kleding en konden we onszelf met de grote hotelhanddoek afdrogen en daarna alle trappetjes weer terug naar het hotel.
Een leuke ervaring rijker , een bezoek aan de lokale hammam, en een goed gevoel.
Die wellness behandeling hou ik nog wel tegoed
De avondmaaltijd in een mooi restaurant ging er natuurlijk wel in.
In Marokko wordt er geen bier en wijn geschonken in de restaurants, maar sommigen restauranthouders hebben er geen bezwaar tegen als de gasten zelf bier en wijn meebrengen. Dus onze reisgids is met Ger, die ook door een Marokkaanse hamman masseur onderhanden was genomen nog een adresje ingedoken waar wel alcohol verkocht werd.
Daarna nog eens de talrijke trappetjes van Chefchaouen af om in ons
“1001 nacht” hotel helemaal onder zeil te gaan.

=======================================================

Foto's

d1924.jpg
d1924.jpg
Nelita
4d87a.jpg
4d87a.jpg
Nelita
9135b.jpg
9135b.jpg
Nelita

Laat een reactie achter

4 reactie(s) bij "Trektocht door Marokko, dag 4. Chefchaouen. Deel II"

 • profile image comment
  Door Adelheid• geplaatst op 01 Feb 2013 | 21:58:52

  Leuke ervaring, zo'n hammam!

  Bericht aangepast op 08:14:05
 • profile image comment
  Door Rhodaxx• geplaatst op 02 Feb 2013 | 12:38:46

  Lachen, wat een ervaring!

  Bericht aangepast op 08:14:05
 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 03 Feb 2013 | 17:51:50

  Leuk zeg, jammer dat je daar geen foto's van hebt ;-)

  Bericht aangepast op 08:14:05
 • profile image comment
  Door Sidonius• geplaatst op 08 Feb 2013 | 10:13:21

  Ja herkenbaar Nelita, een hammam is heerlijk. In Nederland kun je ze trouwens ook vinden.

  Bericht aangepast op 08:12:23