Atlas gebergte

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Atlas gebergte image

Trektocht door Marokko ! Dag 4, Chefchaouen !! Deel I

Atlas gebergte
Marokko
Nelita

Trektocht door Marokko ! Dag 4, Chefchaouen !! Deel I

Dag 4, Dinsdag 20 maart 2012. Chefchaouen !!

Chefchaouen is een gezellige stad met een oude medina en veel Spaans aandoende terrasjes. De witgekalkte en hemelsblauw geschilderde gebouwen en huizen hebben een magische uitstraling. Het Rif-gebergte op de achtergrond doet daar nog een schepje bovenop ! Dwaal door de nauwe straatjes en ontdek de meest fotogenieke plekjes!
En dat hebben we dus gedaan.
Om 9.00 uur stond de gids klaar om ons die mooie plekjes te laten zien.
Na de rondleiding zouden we de bergen ingaan voor een wandeling van 3 á 4 uur en deze krasse gids, 70 jaar oud, sprong als een steenbok over de rotsen en had een energie om jaloers op te zijn.
Maar eerst gaan we dus het prachtige stadje in. Fototoestel mee natuurlijk !!
Ik ben er helemaal verliefd op geworden.
Prachtig zoals het in de zon lag te stralen met de mooie blauw/wit gekalkte huisjes. Ontelbare trappetjes en vriendelijke mensen.
Zij zijn gewend aan de toeristen maar leven gewoon hun eigen leventje, dringen niet aan bij eventuele aankopen en zijn erg behulpzaam.
Het stadje heeft zoveel nauwe straatjes en bijna alles is blauw geverfd. Tot zelfs de stoepen, bloembakken en paaltjes toe. Deze verf wordt wel 4x per jaar aangebracht en dient om de vliegen weg te houden. Door de straatjes lopen ook de kleine ezeltjes die allerlei vracht heen en weer brengen en die doen natuurlijk ook hun behoefte in die kleine straatjes. Ook leven er veel katten in de steegjes, die wel erg decoratief uitkomen tegen die blauwe muren, maar ook alles laten lopen. Ik heb zelf ook die verf gekocht! Ik kon het niet laten , maar ik ga niet mijn huisje blauw verven hoor, misschien wel de bloembakken en verder experimenteren op papier en schilderdoeken.
We kwamen ook langs de plaatselijke hammam. De gids vertelde dat dat het badhuis van Chefchaouen was. Daar komen ´s morgens de mannen bij elkaar om zichzelf te wassen en ´s middags op bepaalde uren de vrouwen met hun kinderen. Buiten lag een grote berg hout, die voor de verwarming van het badwater moest zorgen. De mannen nemen deze taak voor hun rekening. De gids had voor liefhebbers van onze groep een tijd gereserveerd om van deze hammam gebruik te maken. Ik had een hammam behandeling aangevraagd verderop in de week in de stad Fes. Dat was meer een wellness centrum, dus heerlijk relaxen en een lekkere massage. Maar de gedachten om dit deze middag na een lange en voor mij vermoeiende bergwandeling te doen trok mij wel aan, dus dat zag er veelbelovend uit. Maar eerst verder door de medina. Zo kwamen we ook aan bij een typisch Marokkaans hotelletje. We mochten een kijkje binnen nemen. Inderdaad alles weer blauw geschilderd. Leuke meubeltjes en mooi verzorgd. We mochten ook even in de keuken kijken en daar werd het lekkere Marokkaanse eten al voorbereid. Ook de patiotuin zag er prachtig uit. Toen door naar het Cultureel Centrum. Daar werd Brigitte zomaar in een draaghokje voor de bruid gepropt. Was hilarisch om te zien, maar toch wel sneu als je als bruidje 3 dagen in dit hokje moet zitten in afwachting van de dingen die gaan gebeuren. Zoiets krijg je dus wel te zien en te horen in een Cultureel Centrum met uitleg van de gids. Zo liepen we dus in de vroege ochtenduren met een heerlijk zonnetje door dit mooie stadje. Maar toen moesten we eraan geloven. We kwamen aan de voet van de bergen, het Rif-gebergte dus, en konden nog net zien hoe een paar vrouwen de was aan het doen waren in speciale bakken waarin het bergwater werd opgevangen. De gids wees ons een Spaanse moskee aan, die verderop in de bergen lag. Daar zou de wandeling beginnen en 2 á 3 uur lopen verderop lag de 2e Spaanse moskee. Dat was bijna het eindpunt en hij had een afspraak gemaakt met een Berber familie die een lekkere lunch voor ons zouden bereiden. Dus daar gingen we dan. Ik had thuis goed aan de conditie gewerkt door te zwemmen en veel te lopen. Het moest dus goed gaan. De weg ging eerst nog over een verhard pad, later werd dit wel zoeken en zo liepen we midden in de natuur. Mooie begroeiing en een prachtig uitzicht. Hoe verder we liepen hoe kleiner het stadje achter ons werd. Hier en daar flinke rotsblokken waar overheen geklommen moest worden, maar het viel allemaal niet tegen. Af en toe kwamen we meer wandelaars tegen en jawel, daar was de 1e Spaanse moskee. We waren toch al een poosje onderweg, dus die 2e moskee ??? Maar het ging goed. Water meegenomen natuurlijk en elkaars gezelschap. Af en toe doken er een paar geiten tussen de struiken op. Leuk om te zien, vooral als ze op plaatsen stonden te grazen waar toch wel een beetje evenwicht bij nodig was. Maar ja, het zijn berggeiten

Foto's

149f2.jpg
149f2.jpg
Nelita
dc96f.jpg
dc96f.jpg
Nelita
03779.jpg
03779.jpg
Nelita

Laat een reactie achter

1 reactie(s) bij "Trektocht door Marokko ! Dag 4, Chefchaouen !! Deel I"

  • profile image comment
    Door Corriedewinter• geplaatst op 02 Feb 2013 | 22:26:11

    Zo'n bruidshokje vind ik wel barbaars... Mooie beschrijving weer.

    Bericht aangepast op 08:14:05