Atlas gebergte

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Atlas gebergte image

Terug van de Sahara Trek voor het goede doel

Atlas gebergte
Marokko
JVersteeg

Terug van de Sahara Trek voor het goede doel

Zondagavond 2 weken geleden ben ik helemaal kapot teruggekeerd van mijn ‘Sahara Challenge om awareness te creeren rondom de eerste symptomen van Eierstokkanker’ ook wel aangeduid als ‘The Silent Ladykiller’.

Niet alleen was ik niet meer in staat te lopen op iets anders dan mijn Havaiana slippertjes, ik had ook overal spierpijn van het ‘anders’ lopen om andere delen van mijn benen te ontzien tijdens de tocht.

De groep mensen waarmee we de tocht volbrachten was heel speciaal. We waren in totaal met 14 nationaliteiten en stuk voor stuk waren het allemaal indrukwekkende individuen.Zij hebben de reis voor mij dan ook zeer zeker ‘gemaakt’, maar ik wist meteen na aankomst op ons laatste woestijn-station, dat ik nooit meer aan een dergelijke uitdaging zou beginnen…..

We hebben 5 dagen lang, gemiddeld 25 km per dag gelopen.
We werden wakker in onze tenten bij zonsopgang, rond de klok van 6.45 am en hadden een half uurtje om onze tassen in te pakken.
We ontbeten tussen 7.30 en 7.50 am.
Klokslag 8.00 uur lieten wij ons grotere rugtassen achter en vertrokken wij met onze daypacks met 3 liter water en camera etc voor onze dagelijkse tocht.
Het was daarbij noodzaak ervoor te zorgen dat we vOOr 12.30 uur s’ middags op de beschutte lunch-lokatie (onder een boompje of onder een tentdoek) arriveerden, omdat het tussen 12.30 en 14.00 uur te heet was om in ‘the middel of nowhere’ in de volle zon door te lopen. Twee maal achter elkaar lukte ons dit niet. Er zijn in totaal dan ook 7 mensen afgevallen met een zonnesteek. (hoge koorts, bibberen, diarree en overgeven)

Na lunchpauze, was het ons doel voor zonsondergang (5.45 pm) in ons volgende tentenkamp aan te komen, omdat we teiltjes met water tot onze beschikking hadden als douche, maar dit tafereel na zonsondergang veel te koud werd om aan te beginnen; Het was ons desalniettemin 3 maal gelukt vOOr zonsondergang te arriveren en dus met een schoon gevoel de slaapzak in te gaan.

’s Nachts daalde de temperatuur tot rond het vriespunt. Meestal drong dit tussen 4.00 am en 6.00 am tot onze tenten door en hoorde je menig reisgenoot draaien, zuchten en bibberen. ‘Thermals’, wollen mutsen, hele kledinglagen waren nodig om de nacht enigszins ok door te brengen. Hoe inspannender de trek-dagen, hoe meer spierpijn, hoe bibberiger en hoe kouder je het s’nachts leek te ervaren.

Door de combinatie van de hitte en de gevarieerde ondergrond (keien in verschillende grootten, zandduinen etc) zijn onze voeten zo’n halve tot 1 maat opgezwollen, waardoor ik op dag 1 al merkte dat mijn beide voeten vooral bij afdaling tegen de voorkant van mijn schoenen werden gedrukt. Niet alleen ontstonden aan allerlei kanten blaren, mijn rechtervoet is uiteindelijk zo ontstoken dat ik op advies van een aanwezige verpleegster op dag 3 al aan de antibiotica moest beginnen.

Daarna lagen er voor mij nog zo’n 53 km voor de boeg; Bij elke stap leek het alsof iemand mij op mijn rechtervoet met een hamer, keihard op mijn tenen sloeg… Ik moest halverwege dag 5 bijna overgeven van de pijn en durfde mijn schoenen bij de lunchpauze niet eens uit te doen, omdat ik wist hoe pijnlijk de herstart zou aanvoelen.

Het vervelende was dat je voelt dat je mbt je energie niveau nog wel 24 uur kunt doorlopen, maar dat je voeten dat gewoon niet meer toestaan.

De landschappen waren bij vlagen fantastisch mooi en indrukwekkend, maar het viel mij erg tegen dat het zo’n 70 procent van de totale tocht erg saai en eentonig overkwam.

We zijn de buitenkant van 1 woestijndorpje aangekomen; Daar liep een tiental kleine jongetjes rond, die ik met plezier vastlegde op de camera, maar het reislandschap bestond helaas verder vooral uit lange uitgestrekte stenen of zandvlakten, waarbij je niet echt afgeleid werd en de gedachten vervolgens automatisch uitgingen naar de pijn, de hitte en de vermoeidheid….

De aankomst op de laatste dag, net na zonsondergang was erg emotioneel
Een deel van de ziekenboeg stond ons bibberig op te wachten en toen aan beide kanten de armen in elkaar werden gestoken, biggelden de tranen over vele wangen. We did it for a purpose and WE MADE IT!!!!

Het was een onvergetelijke ervaring! En….…. Ik ben eeuwig super dankbaar voor het prachtige bedrag van 1.118 Engels pond die ik in mijn campagne bij elkaar heb kunnen sprokkelen.

Dank jullie voor de steunbetuigingen die mij van te voren een hart onder de riem hebben gestoken. Superdank speciaal aan Els Tijssen die mij met een prachtig bedrag heeft gesponsord zonder dat we elkaar ooit ontmoet hebben. Dat ontroerde mij heel erg.

Zonder alle steun en de sponsor support was ik er dan ook naar alle waarschijnlijkheid al na dag 3 al mee gestopt. Indien jullie nog mensen kennen die eventueel geïnteresseerd zouden zijn in deze sponsoring;wijs hen dan op mijn JustGiving Site op: http://www.justgiving.com/JannekeVersteeg

Hartelijke groeten,
Janneke

Foto's

a58cf.jpg
a58cf.jpg
JVersteeg
5c14d.jpg
5c14d.jpg
JVersteeg
ad445.jpg
ad445.jpg
JVersteeg

Laat een reactie achter

13 reactie(s) bij "Terug van de Sahara Trek voor het goede doel"

 • profile image comment
  Door Riknikele• geplaatst op 27 Nov 2009 | 17:05:37

  jeetje janneke wat een verhaal.. lijkt me heel zwaar, maar des te groter is het overwinningsgevoel, heel bijzonder!!! de foto's zijn zeker van een van de mooiere stukken? ziet er namelijk geweldig uit!
  succes met het herstel!

  Bericht aangepast op 08:14:38
 • profile image comment
  Door Ankie• geplaatst op 27 Nov 2009 | 17:21:35

  Goed verhaal, dank voor het delen !

  Bericht aangepast op 08:14:38
 • profile image comment
  Door GrietBuis• geplaatst op 27 Nov 2009 | 17:27:31

  Gefeliciteerd Janneke met het leveren van deze enorme prestatie! Geweldig dat je het ondanks alle pijn etc. toch hebt kunnen uitlopen en ook nog een flink bedrag bijeen hebt gehaald t.b.v. ‘Target Ovarian Cancer’. Sterkte met het verder herstellen van deze enorme prestatie!!

  Bericht aangepast op 08:14:38
 • profile image comment
  Door Schenkel• geplaatst op 27 Nov 2009 | 18:31:37

  WOW, Janneke wat een verhaal ik moet er geloof ik niet aan denken en vind het een bijzondere prestatie van je dat je toch volgehouden heb.FIjn dat je ons dit wilde meedelen en laten lezen ik weet dat het voor een goed doel is maar toch heel bijzonder

  Hopenlijk knap je snel weer op.

  Bericht aangepast op 08:14:38
 • profile image comment
  Door Indi• geplaatst op 27 Nov 2009 | 21:35:11

  WOW wat een verhaal janneke. Supergoed wat je gepresteerd hebt, je kunt trots zijn op jezelf!!!

  Bericht aangepast op 08:14:38
 • profile image comment
  Door Lola• geplaatst op 27 Nov 2009 | 23:28:10

  Volgens mij had ik al een reactie geplaatst, maar hij staat er niet meer op...?! Wat ik had geschreven was: bewondering en respect. Petje af! Sterkte met je voeten en kom maar even lekker bij.

  Groetjes, Eva

  Bericht aangepast op 08:14:38
 • profile image comment
  Door TravelGoom• geplaatst op 28 Nov 2009 | 02:17:02

  Ook van mij petje af, boeiende ervaring. Pakkend beschreven!

  Bericht aangepast op 08:14:38
 • profile image comment
  Door Mireille• geplaatst op 28 Nov 2009 | 11:58:39

  Jeetje Janneke, Met ontroering lees ik je verhaal. Zouden ze deze tocht met een reden hebben uitgezocht. Gevoelens, lichamelijke reacties, emoties en grote leegtes met hoogte punten herken ik van de patienten op een oncologie afdeling. Ik vind het bijzonder knap van je en wat een doorzettingsvermogen zeg! Heel veel sterkte met je herstel en je voeten, ik hoop dat iemand je flink vertroeteld!! John Rockefeller zei iets wat helemaal op jou van toepassing is: "I do not think that there is any other quality so essential to success of any kind as the quality of perseverance. It overcomes almost everything, even nature." Zo is het maar net! het omschrijft jou en je grote prestatie!
  hartelijke groeten, Mireille

  Bericht aangepast op 08:14:38
 • profile image comment
  Door Pkoelewijn• geplaatst op 28 Nov 2009 | 13:23:47

  Hallo Janneke,
  Je hebt een geweldige prestatie geleverd en ik feliciteer je met je doorzettings- en uithoudingsvermogen.
  Misschien ben ik te oud geworden om dit soort dingen te begrijpen , maar bij het lezen van je verhaal bekroop mij het idee dat het totale waanzin is om een groep mensen, met groot gevaar voor de eigen gezondheid, een gesponsorde tocht te laten maken die gezondheidsbevordering tot doel heeft.
  Sorry, ik hou er mee op. Ik word steeds kwaaier terwijl ik dit schrijf..
  Groet van Nel

  Bericht aangepast op 08:14:38
 • profile image comment
  Door Lione Kolsteren• geplaatst op 28 Nov 2009 | 16:32:44

  Ik kan alleen maar zeggen dat ik enorm veel bewondering heb voor deze ongelofelijke prestatie. Het is niet voor niets geweest. Succes met het herstel. groetjes, Lione en René

  Bericht aangepast op 08:14:38
 • profile image comment
  Door Giraffe• geplaatst op 28 Nov 2009 | 17:24:59

  Gefeliciteerd met deze topprestatie. Mooi beschreven.

  Bericht aangepast op 08:14:38
 • profile image comment
  Door Zeester• geplaatst op 29 Nov 2009 | 16:34:35

  WAUW wat een prestatie heb je hier geleverd, gefeliciteerd. En ook top dat je een mooi bedrag bij elkaar hebt gelopen en dat op van die zere voeten...Bbbbrr moet er niet aan denken. Veel suuces met het bijkomen

  Bericht aangepast op 08:13:31
 • profile image comment
  Door GK• geplaatst op 29 Nov 2009 | 20:57:39

  Waanzinnig! Wat een enorme prestatie van jullie allemaal!
  Ik was al onder de indruk van het blog dat je voor de tocht hierover schreef. Maar dit klinkt zo heftig!
  Gefeliciteerd met deze prestatie!

  Bericht aangepast op 08:13:31