Timboektoe

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dorpsoudste

Timboektoe,
Mali


Na een mooie tocht van 2 dagen over de rivier de Niger, komen we aan in de legendarische stad Timboektoe. Natuurlijk bezoeken we de historische plaatsen en de beroemde, oude moskee.

Timboektoe is zo'n stad met een wereldberoemde, bijna magische naam en spreekt nog steeds tot de verbeelding. In de Middeleeuwen was het één van de belangrijkste steden in Afrika waar vrijwel iedereen kon lezen en schrijven en de stad had een aantal universiteiten. Ook was het één van de belangrijkste havensteden vanwege de ligging aan de rivier de Niger.
Helaas werd de stad in 1591 veroverd door de Marokkanen en veel kunstschatten werden geroofd. Hierna raakte de stad in verval.

Wij verbleven er twee dagen, maakten een tocht door de woestijn op de rug van een kameel en slenterden urenlang door deze unieke stad die helaas veel van zijn glorie is verloren. Ook de gebeurtenissen van de afgelopen jaren zullen geen goed hebben gedaan aan de stad en zijn inwoners.

Deze oudere man zat voor zijn huis. Hij werd door iedereen uit de stad met respect begroet.... wellicht was hij één van de wijze oudsten.