Timboektoe

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gezelligheid

Timboektoe,
Mali


In de binnenhaven van Mopti stappen we op een piroque om in 2 dagen over de rivier de Niger naar Timboektoe te varen. Onderweg leggen we aan bij diverse kleine dorpjes en krijgen zo een mooi beeld van het leven langs de rivier.

De Niger ontspringt in Guinee en loopt door Mali, Niger en Nigeria, waar hij bij Lagos in zee uitmondt. Het is de levensader vaan Mali en diverse bevolkingsgroepen ontlenen hun bestaan aan de rivier. Zo leven de Bozo van de visserij. Ze hebben geen vaste woonplaats maar trekken van visgrond naar visgrond. De Somono leven van de handel tussen de verschillende kleine dorpjes en in hun piroques vervoeren ze verschillende producten en verhandelen dit. En als na de overstromingen in de regentijd de vruchtbare gronden vrij komen, dan zijn er de Songhai en Soninké die op de oevers diverse gewassen verbouwen. Tenslotte is er na de regentijd ook voor de Peul voldoende voedsel voor hun koeien, schapen en geiten. De diverse bevolkingsgroepen leven in principe vreedzaam naast - en met elkaar. Maar het is een zeer kwetsbaar evenwicht!

Het is heerlijk om bij een dorpje aan te leggen en verwelkomd te worden door tientallen kinderen die aan het spelen zijn in het water en door de vrouwen die hun was of afwas doen in de rivier. Ook de wandelingen door de dorpjes zijn heel ontspannen en we voelen ons meer dan welkom. Geen achterdocht of onverschilligheid, maar oprechte belangstelling, gezelligheid en plezier.