Sahara

'125913' door movos '125913' door movos

MaliSahara

MaliSahara

Bhella

movos

Onze jeep vibreert en schudt over een oppervlakte van golvende zand gleuven. Onze chauffeur scheurt en slipt alsof zijn leven ervan afhangt. Onderweg passeren we enkele ronde rietenhutten. Het zijn de hutten van de Bhella’s, de voormalige slaven van de Toearegs. Hoewel slavernij officieel verboden is in Mali, zijn de voormalige slaven gewoon in dienst gebleven van hun meester en is hun positie nauwelijks verbeterd.

'198285' door mulderlis '198285' door mulderlis

MaliSahara

MaliSahara

Zwarte tulband

mulderlis

De Sahara is het "thuis" van de Toeareg, bekend aan hun fel blauwe gewaden en tulbanden. Deze Toeareg wilde ik graag op de foto zetten vanwege zijn mooie vaal zwarte tulband en zijn getekende gezicht, waar ik op gefocused heb.

'182432' door mulderlis '182432' door mulderlis

MaliSahara

MaliSahara

Touareg

mulderlis

Deze touareg in de buurt bij Timboektoe maakte op een zandduin een lekker kopje mierzoete thee klaar om op te drinken bij de zonsondergang.

'133668' door movos '133668' door movos

MaliSahara

MaliSahara

Du Gouma

movos

In het Reserve des éléphants du Gouma (zie mijn tips) zijn geen wegen, ook geen piste en ook geen kleine, bijna nooit gebruikte piste. Nee, we hobbelen ergens door de Sahel, door struikjes en over zandvlaktes. Net als ik wordt overvallen door het “alleen-op-de-wereld-gevoel”, doemt uit het niets een herder te kameel. Zijn aanwezigheid geeft maat aan het landschap waaraan verder elk referentie punt ontbreekt.

'97780' door movos '97780' door movos

MaliSahara

MaliSahara

Going to...

movos

In het Reserve des éléphants hebben we in volkomen afzondering gekampeerd. Althans dat dacht ik....Totdat uit het niets een figuur opduikt. Het is een hoog bejaard mannetje, waarschijnlijk op weg van nergens naar nergens!

'246214' door Pupske '246214' door Pupske

MaliSahara

MaliSahara

Eenzaam boompje

Pupske

Een eenzaam boompje in de woestijn (hoewel, helemaal eenzaam is het nou ook weer niet), een paar kilometer buiten het terrein van het Festival au Desert. Vanwege het negatieve reisadvies voor het gebied was het alleen toegestaan om binnen een bepaalde zone om het festivalterrein in de woestijn te gaan wandelen. Toen wij aan de wandel waren kwam er een jeep met twee militairen achterop om te vragen waar wij naar toe gingen, maar na een korte uitleg van onze kant mochten we wel verder.

'326075' door papillonreizen '326075' door papillonreizen

MaliSahara

MaliSahara

Handen aan het werk

papillonreizen

Tijdens het Festival au Désert nabij Timboektoe vermaakte deze percussionist zich met wat vrienden tijdens een spontane jamsessie. Zijn handen zijn voor de percussionist minstens zo belangrijk als zijn instrument, zo niet belangrijker. Het instrument is te vervangen, maar zonder een paar goede handen kan er niet gewerkt worden.

'186345' door pkoelewijn '186345' door pkoelewijn

MaliSahara

MaliSahara

Bela's

pkoelewijn

Het laatste dorpje dat we tijdens onze boottocht naar Timboektoe bezochten lag op een zanderige vlakte aan de Niger. Hier wonen Bela's, vroegere slaven van de Touareg. De slavernij werd pas iin 1973 afgeschaft, toen de Touareg financieel aan de grond zaten door een jarenlang aanhoudende droogte. Deze twee jongetjes houden elkaars hand vast, ten teken dat ze het toch wel een beetje eng vinden om op de foto te gaan.

'128189' door janlodewijks '128189' door janlodewijks

MaliSahara

MaliSahara

Volkstuintjes

janlodewijks

De bevolking is volledig aangewezen op het water om te overleven. De vrouwen putten water om hun planten in de tuintjes te kunnen begieten. Vervolgens volgt de aanleg van een omheining om het kleinvee uit de tuinen te houden. Met de meegenomen zaadjes voor plantjes waren de vrouwen erg ingenomen.

'186199' door pkoelewijn '186199' door pkoelewijn

MaliSahara

MaliSahara

Wassen

pkoelewijn

Al varend over de Niger van Mopti tot Timboektoe, bezoeken we af en toe een vissersplaatsje waar we het dagelijkse leven kunnen aanschouwen en fotograferen. Alles en iedereen wordt in de rivier gewassen: de potten en pannen, de kleding en de kinderen.

'185209' door pkoelewijn '185209' door pkoelewijn

MaliSahara

MaliSahara

Niger

pkoelewijn

We zijn met een pinasse over de Niger van Mopti naar Timboektoe gevaren. Een tocht die zo'n 21/2 dag duurt. Onderweg legden we aan bij diverse vissersdorpjes om wat rond te wandelen en onszelf en de bevolking te vermaken. Hier werden we door een groot deel van de inwoners vriendelijk uitgezwaaid. We bleken een welkome afwisseling te zijn in hun tameleijk saaie bestaan. NA OPENING IS ER MEER TE ZIEN

'318354' door papillonreizen '318354' door papillonreizen

MaliSahara

MaliSahara

Jamsessie in de...woe

papillonreizen

Tijdens het jaarlijkse muziekfestival in de woestijn, het Festival au Désert, in de zandduinen nabij Timboektoe ontstaan regelmatig spontane jamsessies tussen Malinese muzikanten en bezoekende toeristen.

'33816' door SteefB '33816' door SteefB

MaliSahara

MaliSahara

Tuareq

SteefB

Tuareq op hun eigen festival in Essakane

'134405' door zielhorst '134405' door zielhorst

MaliSahara

MaliSahara

Dromen

zielhorst

In een Touareg kamp zat hij in het zand te spelen, dromend over net zo'n loopbaan als de man die de naam van zijn shirt draagt?

'318345' door papillonreizen '318345' door papillonreizen

MaliSahara

MaliSahara

Kamelen en touaregs..

papillonreizen

Toearegs en kamelen zijn een onlosmakelijk onderdeel van het woestijnlandschap bij het Festival au Désert nabij Timboektoe. De mooie decoraties van de kamelen en de blauwe gewaden van Toearegs zijn een lust voor het oog.

'318348' door papillonreizen '318348' door papillonreizen

MaliSahara

MaliSahara

Touareg met kameel

papillonreizen

Een fiere Touareg overziet, vanaf de fraai gedecoreerde zetel van zijn kameel, het Festival au Désert in de duinen nabij de legendarische woestijnstad Timboektoe. Het Festival au Désert is één van de twee grote muziekfestivals van Mali, waar een keur aan nationale en internationale artiesten het podium betreedt.

'33815' door SteefB '33815' door SteefB

MaliSahara

MaliSahara

Beestjes

SteefB

Onze mede festival ganger op het Festival-au-Desert in Essakane

'28182' door mvermin '28182' door mvermin

MaliSahara

MaliSahara

Sahara

mvermin

landschap in de sahara

'203651' door pkoelewijn '203651' door pkoelewijn

MaliSahara

MaliSahara

Leem

pkoelewijn

Een dorpje langs de Niger vlakbij Timboektoe. Lemen huizen, lemen muren, lemen straten en lemen moskee's. Tussen al dat leem komen we deze kleurig geklede kinderen tegen die wat spullen aan het sjouwen zijn.

'278073' door flexmaister '278073' door flexmaister

MaliSahara

MaliSahara

Zoetwaterkrokodil...s

flexmaister

In een klein dorpje, op de grens Sahel/Sahara is een kleine poel waar krokodillen tot wel 4 meter lang leven. De dorpsbewoners zijn eraan gewend, maar leven wel met respect voor de dieren. Elk jaar worden enkele geiten geofferd. Af en toe wordt een hond, kind of jong vee gepakt door de vleeseters...

'278078' door flexmaister '278078' door flexmaister

MaliSahara

MaliSahara

Is er wat te zien?

flexmaister

Heb ik wat van je aan? Iedereen kijkt gefascineerd naar de fotograaf, lijkt het. Schijn bedriegt, achter mij vliegt een rally auto door de bocht in een afrikaanse race. Het lijkt wreed om deze omgeving als speeltuin te gebruiken, maar een groot deel van de opbrengsten wordt hier aan goede doelen geschonken.

'278074' door flexmaister '278074' door flexmaister

MaliSahara

MaliSahara

Dorpsleven in de Sahe

flexmaister

Waar de kinderen spelen met de ezels bij de krokodillenpoel, is op de achtergrond nog te zien hoe de vrouwen van het dorp samenkomen bij de waterput. Een sociaal gebeuren, waar het laatste nieuws, maar ook scholing en landbouwtechnieken besproken worden.