Mali foto's & tips

'456768' door CBurgstad '456768' door CBurgstad

MaliDogonland

MaliDogonland

Zwaar

CBurgstad

Tijdens de 4-daagse wandeling langs de dorpjes in de Dogon moet je wel zorgen dat het vocht op peil blijft in je lichaam. Gelukkig zijn er veel waterpompen om bij te tanken. Bij één van de pompen bij het dorpje Nombori treffen we dit meisje dat water haalt voor haar familie. Een zware taak voor zo'n jong meisje. (Vergelijk dat maar eens met de jonge meisjes in Nederland......)

'62207' door GrietBuis '62207' door GrietBuis

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Naar huis!

GrietBuis

2 vrouwen op weg naar huis in de avondschemering in Timboektoe.

'132849' door movos '132849' door movos

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Navigeren

movos

Toearegs kennen de woestijn op hun duimpje en zij kunnen immense zandgebieden doorkruisen zonder kaart of kompas. Ondanks alle nieuwe technologieën, zoals satellietnavigatiesystemen, navigeert onze gids zoals dat al eeuwenlang wordt gedaan en wat voor ons nog altijd een mysterie is. “Die kant op” zegt hij alleen, en dat is altijd goed

'553877' door karinm '553877' door karinm

MaliDogonland

MaliDogonland

Dogon dorpje

karinm

(Even foto openen) Als je in Mali bent moet je zeker de Dogon bezoeken. Het is een gebied ten noord-oosten van Bamako en ook de naam van de bevolkingsgroep die er woont. Met een local heb ik hier meerdere malen een wandeltocht gemaakt van een aantal dagen. Onontbeerlijk om een lokale gids mee te hebben, hij weet veel van de Dogon-cultuur en spreekt natuurlijk de taal. Meestal komt hij ook uit een van de dorpen die je bezoekt, en maak je kennis met z'n familie. De Dogon staan bekend om hun kleurrijke maskers, ceremonies en ze hebben een eeuwenoude cultuur. Op de foto zie je een stukje van een klif-dorp, deze dorpen worden volgens een specifieke structuur gebouwd. De Dogon kennen een complexe religie met vele rituelen. Heel bijzonder zijn de rituelen rondom het overlijden, ik kan me de nachtelijke lange gezangen in de verte, begeleid door trommelmuziek, nog herinneren. Voordat de Dogon het gebied bevolkten, woonden de Tellem er, hun vervallen huisjes liggen hoger tegen de klifwand aan. Tijdens je wandeltochten zul je ook kennismaken met het uitgebreide begroetingsritueel van de Dogon; nog ver nadat mensen elkaar gepasseerd zijn klinken over en weer de begroetingen.

'497097' door noliko '497097' door noliko

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Touareg danseresje

noliko

Foto genomen tijdens een bivak bij de Touaregs . We werden daar onthaald bij een kampvuur waarbij plaatselijke leden van de stam dansen uitvoerden waar onder dit Touareg meisje .

'93540' door movos '93540' door movos

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Nieuwsgierig

movos

Al heen en weerschuddend op een kameel, krijg ik onverwachts gezelschap. Twee jongetjes in helgroene jurken lopen een tijdje met me op.

'456150' door selinavanhouten '456150' door selinavanhouten

MaliGao

MaliGao

Zandstorm woestijn...

selinavanhouten

Een flinke zandstorm die onze kant op komt. Dit gebeurd dagelijk in Mali en is ondanks dat het best spannend is ook ontzettend mooi. Mali is een prachtig land en wat zijn de bewoners aardig.

'353196' door papillonreizen '353196' door papillonreizen

MaliDjenne

MaliDjenne

Een modderige groet..

papillonreizen

Eén keer per jaar wordt er in Djenné een immense klus geklaard. Voordat het regenseizoen zijn intrede doet, wordt de Grote Moskee voorzien van een nieuwe leemlaag. Jong en oud, meisjes en jongens uit de drie wijken, steken de handen uit de mouwen. Een feest van samenwerking, saamhorigheid, geflirt en tussen het harde werken door vooral ook heel veel plezier. Na wederom een vrachtje leem bij de moskee te hebben afgeleverd, wilde deze guitige jongeman maar wat graag op de foto.

'459918' door papillonreizen '459918' door papillonreizen

MaliSegou

MaliSegou

Nijlpaarden in de...N

papillonreizen

Ingespannen kijk ik naar de stipjes in de verte. Veranderen ze van vorm of lijkt het alleen maar zo door de bewegingen van de boot? Ik pak mijn camera erbij en zoom maximaal in. Voordat ik de kans krijg om het beeld te bekijken, bevestigt Ibrahim mijn vermoeden: nijlpaarden! Er deden al wat langer geruchten de ronde, dat ze terug waren in de rivier de Niger nabij Ségou, maar gezien hadden we ze nog niet. Tot eind vorig jaar, toen vier luiwamessen zich aan de zon warmden op een zandbank, precies op onze route. Op een steenworp afstand zitten de vissers vanaf de oever in alle rust toe te kijken.

'490126' door afrika '490126' door afrika

MaliDjenne

MaliDjenne

Grote moskee van...Dj

afrika

De Grote moskee van Djenné geldt als één van de hoogtepunten van de architectuur uit de Sahel. Het is het grootste, van leem gemaakte gebouw, ter wereld en heeft een oppervlakte van 50 x 50 meter. Voor niet-moslims is de moskee verboden terrein. Het gebouw heeft drie vierkante minaretten. Deze zijn uitgerust met luidsprekers die gebruikt worden bij de oproep tot het gebed. Bovenop elke minaret staat het ei van een struisvogel. Naast een overdekte gebedsruimte heeft het ook nog een grote binnenplaats omringd door een kloostergang. Links van de hoofdingang staat een ommuurde begraafplaats. Dit is het enige gedeelte van de moskee dat nog uit de 13e eeuw stamt. De moskee zelf is nog maar slechts iets van 100 jaar oud. De moskee is het middelpunt van de stad en iedere maandag wordt een grote markt gehouden waar alle stammen uit de (verre) omgeving naar toe komen om te kopen en verkopen. Een fantastisch gebeuren en ook nog eens helemaal gratis.....

'93505' door movos '93505' door movos

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Touareg

movos

Touaregs: pezige, slanke mannen met een olijflkeurige huid, hun gezichten ingezwachteld in hoofddoeken. Normaal leven deze nomaden in de woestijn, maar in Timboektoe runnen zij de tent.

'411438' door ellez '411438' door ellez

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Onpeilbare blik

ellez

Woestijn in de buurt van Timboektoe.Ik breng er een nacht door onder de sterrenhemel op het erfje van een nomadenfamilie. Dit is de vrouw van het 4 kinderen tellende gezin. De hele tijd dat ik bij hen verbleef had ze deze onpeilbare blik op haar gezicht... heel intrigerend....

'460667' door CBurgstad '460667' door CBurgstad

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Vlechten

CBurgstad

Vanuit Mopti varen we met een pinasse (gemotoriseerde houten rivierboot) in 3 dagen over de Niger naar Timboektoe. Onderweg doen we diverse dorpjes aan en hier worden we elke keer heel gastvrij ontvangen, ook al is men totaal geen toeristen gewend. Op de derde dag bezoeken we o.a. het dorpje Kakonje en hier zien we deze dame in het blauw die een mat aan het vlechten is.

'137541' door movos '137541' door movos

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Raadsel

movos

De Niger is eeuwenlang één van de grootste geografische raadsels geweest. De rivier ontspringt in de tropische regenwouden op de grens tussen Siërra Leone en Guinee, slechts op 200 km van de Atlantische Oceaan. De Niger stroomt niet direct naar zee, maar gaat dwars door de savanne en sahel richting de Sahara. Pas bij Timboektoe bedenkt de Niger zich en buigt zich alsnog af. Na een tocht van 4000 km stroomt de Niger uiteindelijk aan de Nigeriaanse kust in de Golf van Guinee.

'153243' door rwouters '153243' door rwouters

MaliDogonland

MaliDogonland

Vrolijkerd

rwouters

en wederom een vrolijkerd uit Mali!

'139133' door afrika '139133' door afrika

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Jonge Toeareg in...Ti

afrika

Jonge Toeareg in Timboektoe

'490273' door afrika '490273' door afrika

MaliMopti

MaliMopti

Er kan nog meer bij

afrika

Je verwondert je telkens weer wat er allemaal in aftandse auto's en bussen vervoerd wordt. Zo ook in deze bus die helemaal afgeladen was met bagage en bijna van ellende uit elkaar viel. Maar het mooie is dat alles weer wordt opgelapt en hergebruikt.

'125913' door movos '125913' door movos

MaliSahara

MaliSahara

Bhella

movos

Onze jeep vibreert en schudt over een oppervlakte van golvende zand gleuven. Onze chauffeur scheurt en slipt alsof zijn leven ervan afhangt. Onderweg passeren we enkele ronde rietenhutten. Het zijn de hutten van de Bhella’s, de voormalige slaven van de Toearegs. Hoewel slavernij officieel verboden is in Mali, zijn de voormalige slaven gewoon in dienst gebleven van hun meester en is hun positie nauwelijks verbeterd.

'248429' door worldtraveller '248429' door worldtraveller

MaliSegou

MaliSegou

Schaalltje

worldtraveller

Of het nu water halen is of schalen en potten afwassen in de rivier of aan een pomp alles dragen ze op hun hoofd. Wel knap maar wel ongezond volgens mij of zouden zij geen last hebben van nekhernia? Ze hebben goed ontwikkelde spieren door het vele doen denk ik

'279369' door Willemien '279369' door Willemien

MaliMopti

MaliMopti

Halve manen

Willemien

Peulvrouwen dragen veel sieradenen herkenbaar aan de zwarte rand rondom hun mond. Deze vrouw draagt wel erg grote oorbellen. Ze zijn gemaakt van vier halve manen van platgeslagen goud. De oorbellen kunnen tot 300 gram wegen. Dat is ook wel te zien aan haar "gaatjes "in de oren.

'160167' door movos '160167' door movos

MaliDjenne

MaliDjenne

Mondtatoeage

movos

Mali heeft een multicultureel-karakter. Alleen al in het gebied rond Djenné leven ongeveer dertig verschillende volkeren met allen hun eigen taal. Zoals over in Mali leven deze volkeren allemaal gebroedelijk naast elkaar. De Peul behoren tot de kleurrijkste volkeren. Karakteristiek voor dit volk zijn de blauw-zwarte mondtatoeages bij de vrouwen.

'185091' door pkoelewijn '185091' door pkoelewijn

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Mooie man, mooie...de

pkoelewijn

Timboektoe, een gedroomde stad midden in de woestijn. Zand in je sokken, zand in je brood en zand tussen je tanden als het een beetje waait. Toch is er nog iets meer dan zand. Bijvoorbeeld deze mooie man die aanklopt op deze mooie deur van een interessante bibliotheek. Weer eens wat anders dan zo'n "blauwe " man met een kameel.

'268925' door mulderlis '268925' door mulderlis

MaliTimboektoe

MaliTimboektoe

Touareg in groen

mulderlis

Timboektoe is de stad van de Touareg. Deze woestijnnomaden staan bekend om hun blauwe gewaden. Maar deze touareg had z'n best gedaan om bijzonder voor de dag te komen, in prachtig donker groen en rood afgemaakt met mooie sieraden...wat mij betreft een schitterende outfit!

'326455' door Feije '326455' door Feije

MaliDogonland

MaliDogonland

Dorpsoudste, Tireli

Feije

Dorpsoudste in Tireli, Pays-Dogon, Mali. De dorpen in deze streek zijn gebouwd op het geerodeerde puin van een honderden meters hoge rotswand. Wonderlijk genoeg wonen de oudsten ook nu nog op het hoogste punt van het dorp. Ooit was dat het veiligst, wanneer rivaliderende stammen op oorlogspad waren, maar de afgelopen decennia betekent het vooral een uitzonderlijke ongemakkelijke klim naar beneden, en weer omhoog, meerdere keren daags.