Oost Mali

'492706' door travelbag '492706' door travelbag

MaliOost Mali

MaliOost Mali

Met de boot

travelbag

Mopti heeft in het centrum van de stad een grote haven, waar echt van alles gebeurt. Het ligt er vol met boten waar een enorme bedrijvigheid op heerst. Men is bezig om de boten over vol te laden met van alles en nog wat. Wanneer dat klaar is probeert men zelf nog een plekje te zoeken. Een heel leuk schouwspel.

'152964' door Lieve '152964' door Lieve

MaliOost Mali

MaliOost Mali

Hombori

Lieve

deze berg wordt de hand van Fatima genoemd. ook zonder deze benaming is het heel mooi

'521396' door travelbag '521396' door travelbag

MaliOost Mali

MaliOost Mali

Het openbaar vervoer

travelbag

In Mali is een twee of driedaagse boottocht met een piroque op de Niger aan te bevelen. Overdag wordt de vis aan wal gekocht en er wordt 's avonds voor je gekookt. Je slaapt aan de wal in tentjes. Voorzieningen zijn er dan niet, maar dat overleef je wel. Overdag relax je heerlijk op de boot en doe je verschillende dorpjes aan. Daarnaast vaart er veel voorbij op het water. De bevolking neemt daar ook de boot. Graag even openen.

'336489' door papillonreizen '336489' door papillonreizen

MaliOost Mali

MaliOost Mali

Hangjongere :-)

papillonreizen

Tijdens een bootreis over de Niger, zwermen de pramen om de boot heen, als deze aanlegt bij een dorp. De lokale bevolking biedt hun waren aan de reizigers aan in de hoop wat te verkopen. Op de bootjes is het vaak een familiegebeuren. Vader duwt de boot voort terwijl moeder en dochters de waren aanprijzen. Deze jonge hangt heerlijk over een van de dwarsbalken en observeert de activiteiten op de grote boot.

'187229' door pkoelewijn '187229' door pkoelewijn

MaliOost Mali

MaliOost Mali

Overstekend vee

pkoelewijn

Onderweg van Sikasso naar Mopti kwamen we een aantal kuddes runderen tegen die naar een drinkplaats werden geleid. Ze steken hier de weg over onder het toeziend oog van twee Peul. In Mali zijn de Peul traditioneel de hoeders van het vee. Ze dragen de puntige peulhoed met een dop erop, die er afgehaald kan worden zodat het hoofd even gelucht kan worden.

'537285' door travelbag '537285' door travelbag

MaliOost Mali

MaliOost Mali

Het leven langs het..

travelbag

Mali, het is nog even niet vertrouwd om er nu te reizen, maar omdat het zón schitterend land is, blijf ik het promoten. Reizend per pinasse over de Niger rivier. Een aanrader. Meestal duren deze tochten 2 dagen en je ervaart het dagelijkse leven van Mali van een hele andere kant: de waterkant.

'277338' door GrietBuis '277338' door GrietBuis

MaliOost Mali

MaliOost Mali

Het werk zit erop!

GrietBuis

Op weg naar Burkina Faso stoppen we even in een dorpje. Met de hand, met behulp van mallen, gemaakte stenen liggen te drogen. Het handwerk zit erop, nu alleen nog bakken in de oven.

'363254' door Bruneau '363254' door Bruneau

MaliOost Mali

MaliOost Mali

Pijproker in Mali

Bruneau

Deze trotse Malinees ging graag op de foto. Ook zijn nageslacht, maar die staan op andere foto's. Ben benieuwd hoe dit dorp er nu bij ligt met de huidige schermutselingen. Deze foto is in november 2011 gemaakt. Als de Westerse landen zich niet zo nodig met Libië moesten bemoeien was er nu ook geen burgeroorlog in Mali.

'533054' door hestermaasdam '533054' door hestermaasdam

MaliOost Mali

MaliOost Mali

Houten schrijfbord

hestermaasdam

Bij de grotten van Missirikoro komen we 2 geloven tegen; aan de ene kant moslims en aan de andere kant animisten.Deze houten schriften zagen we eerder al op de koranschool, en hier op het platteland zien we ze weer.

'318380' door papillonreizen '318380' door papillonreizen

MaliOost Mali

MaliOost Mali

Badderen op z'n...Mal

papillonreizen

Wie op een warme dag hard moet werken, wordt vanzelf creatief als het gaat om afkoelen. Dit oude olievat, dat al voor menig doel gebruikt is, dient vandaag als bad.

'322602' door papillonreizen '322602' door papillonreizen

MaliOost Mali

MaliOost Mali

Familieportret

papillonreizen

Familieportretten zijn in Mali bijzonder populair. Ben je bevriend met een familie, kun je de vraag verwachten of je alsjeblieft een familieportret wilt maken. Leuk denk je dan... Tot de familie zich opstelt als een stel stijve harken met uitgestreken gezichten. Je waant je terug in de tijd naar de 50er jaren, maar dan in kleur. Dat gebeurde mij dus ook hier. En nadat ik het eerst eens even had zitten aankijken en inderdaad de gevraagde statieportretten geschoten had, stelde ik voor om het nu eens op z'n Nederlands te doen. De drie oudste kinderen rolden over de grond van het lachen toen ik uitlegde dat de man de arm om zijn vrouw heenslaat en dat het er best gezellig mag uitzien. Vrouw en manlief begonnen ook wat ongemakkelijk te grinniken, schoven wat dichter naar elkaar toe (je zou toch zeggen dat dat na al die jaren samen, vier kinderen en de 5e op komst de normaalste zaak van de wereld zou zijn...) en jawel de arm ging om de schouder en het werd zowaar een gezellig tafereeltje met de jongste dochter erbij. Toen de hele familie uitgelachen was, vonden ze het toch eigenlijk ook wel een leuke foto geworden :-)

'318376' door papillonreizen '318376' door papillonreizen

MaliOost Mali

MaliOost Mali

Je eet je vingers...e

papillonreizen

Je vingers erbij op eten is een uitdrukking die wij toch duidelijk in een andere setting gebruiken dan de Malinees. Voor een Malinees is het eten met de (rechter)hand heel gewoon. Niet alleen bij afwezigheid van bestek, maar om echt het contact met het voedsel aan te gaan. Het is wel even wennen als je er niet aan gewend bent, maar voor een Malinees geldt beslist 'jong geleerd is oud gedaan'...

'527253' door hestermaasdam '527253' door hestermaasdam

MaliOost Mali

MaliOost Mali

Relaxed

hestermaasdam

Bij de grotten van Missirikoro komen we 2 geloven tegen; aan de ene kant moslims en aan de andere kant animisten. Waar deze man bij hoort weten we niet maar hij zat er heel relaxed bij.

'318398' door papillonreizen '318398' door papillonreizen

MaliOost Mali

MaliOost Mali

Het eind van de...ram

papillonreizen

Aan het eind van de ramadan, de vastenmaand, komen de moslims in grote getalen naar de moskee om te bidden en samen te zijn bij de aanvang van het suikerfeest.

'229811' door zielhorst '229811' door zielhorst

MaliOost Mali

MaliOost Mali

Geen probleem

zielhorst

Na twee dagen Bamako en wat hectiek daar op de fetish markt besloten we een dagje de streek ten oosten van Bamako te verkennen. Vrijwel geen toeristen en een heel aardige bevolking, een heerlijke verademing na Bamako. Foto,s geen probleem, ook deze jongen ging er eens goed voor zitten.

'48232' door hestermaasdam '48232' door hestermaasdam

MaliOost Mali

MaliOost Mali

Als je haar maar goed

hestermaasdam

omgeving zambougou.

'335507' door Lisan14 '335507' door Lisan14

MaliOost Mali

MaliOost Mali

Kinderpret

Lisan14

Kinderen die spelen op een klein zand en moddereilandje in rivier de Niger in Mali. Lekker afkoelen van de hitte en opfrissen en spelen in het frisse water.

'229392' door zielhorst '229392' door zielhorst

MaliOost Mali

MaliOost Mali

Schattig

zielhorst

Ergens in Centraal Mali tussen Sikasso en Segou passeer je vele dorpjes. Stop gewoon ergens en je wordt heel vriendelijk en nieuwsgierig begroet. En een beetje onderling contact levert mooie plaatjes op.

'335509' door Lisan14 '335509' door Lisan14

MaliOost Mali

MaliOost Mali

Bootje

Lisan14

De avond valt in Mali en de vissers die de hele dag op het meer gedobbert hebben keren langzaam terug naar huis. Deze vissers keren terug naar huis en familie.

'335506' door Lisan14 '335506' door Lisan14

MaliOost Mali

MaliOost Mali

Vissers

Lisan14

Op de rivier de Niger in Mali word er op verschillende manieren gevist om aan eten te komen. Hier word er gevist met het gebruik van vangnetten.

'318332' door papillonreizen '318332' door papillonreizen

MaliOost Mali

MaliOost Mali

Peul-vrouw met kaleba

papillonreizen

Aisha, een Peul-vrouw uit de regio Mopti, demonstreert hoe 'eenvoudig' het is om een kalebas op je hoofd te vervoeren. Pogingen van de fotografe om dit te imiteren waren beduidend minder succesvol...

'152967' door Lieve '152967' door Lieve

MaliOost Mali

MaliOost Mali

Hombori

Lieve

Hand van Fatima bij avondlicht

'51981' door hestermaasdam '51981' door hestermaasdam

MaliOost Mali

MaliOost Mali

Kinderen.

hestermaasdam

in késsédougou.

'49257' door hestermaasdam '49257' door hestermaasdam

MaliOost Mali

MaliOost Mali

Onder een afdakje

hestermaasdam

in késsédougou.